Placki z warzyw i warzywami.
Przepis stworzony dzisiaj przeze mnie z racji posiadania resztek warzyw i chęci zjedzenia
czegoś lekkiego.
Placki + surówka:
1 średnia marchew
1/2 raczej mniejszej białej rzepy
1 mała cukinia
1 mała cebula
2 jajka
3 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka jogurtu naturalnego
wegeta, pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać, odłożyć trochę na surówkę,
skropić sokiem z cytryny i surówka gotowa ;). Z reszty warzyw odcisnąć sok, jajko
roztrzepać, dodać jogurt, wegetę, pieprz (najlepiej świezo mielony) - roztrzepać, dodać
zarodki i otręby, wymieszać, dodać warzywa, wymieszać i smażyć na suchej patelni
teflonowej na małym ogniu.
Ja podałam z surówką i tzazikami (przepis chyba wszystkim znany).
Smakowały nawet mojemu mięsożernemu bratu :)
Przepis stworzony dzisiaj przeze mnie z racji posiadania resztek warzyw i chęci zjedzenia
czegoś lekkiego.
Placki + surówka:
1 średnia marchew
1/2 raczej mniejszej białej rzepy
1 mała cukinia
1 mała cebula
2 jajka
3 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka jogurtu naturalnego
wegeta, pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać, odłożyć trochę na surówkę,
skropić sokiem z cytryny i surówka gotowa ;). Z reszty warzyw odcisnąć sok, jajko
roztrzepać, dodać jogurt, wegetę, pieprz (najlepiej świezo mielony) - roztrzepać, dodać
zarodki i otręby, wymieszać, dodać warzywa, wymieszać i smażyć na suchej patelni
teflonowej na małym ogniu.
Ja podałam z surówką i tzazikami (przepis chyba wszystkim znany).
Smakowały nawet mojemu mięsożernemu bratu :)