FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jeżynowe muffiny

Przepis pochodzi z gazety "Pyszne ciasta na powitanie lata" nr 17/2008

Składniki:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 250 g jeżyn
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
- 4 łyżki mleka

na lukier:
- 250 g cukru pudru
- 8-10 łyżek soku z cytryny

40 g płatków pokruszyć, resztę odłożyć do dekoracji. Owoce oczyścić i zostawić
12 sztuk do dekoracji.

Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na gładką masę.
Wmieszać jajka i mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną mieszając
łyżką. Wsypać jeżyny i płatki kukurydziane, wszystko wymieszać.

12 foremek na muffinki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wypełnić ciastem,
wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika.
Piec około 35 minut. Po ok. 10 minutach babeczki wyjąć z formy i zostawić je
do ostygnięcia na kratce.

Przygotować lukier: cukier wymieszać z sokiem z cytryny, w razie potrzeby
dolać więcej soku tak, żeby uzyskać gładki, niezbyt lejący lukier. Polać nim
muffinki, każdą posypać płatkami i udekorować jeżyną. Zostawić do zastygnięcia.
--
moje hafty
mój haftowany blog
u edysi przy kuchennym stole
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Jeżynowe muffiny - edysia79 13.09.09, 09:51       Dobre!
Re: Jeżynowe muffiny - wilowka 13.09.09, 14:39    
Re: Jeżynowe muffiny - talka_aklat 29.09.09, 18:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd