FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las''

Po godzinach spędzonych na poszukiwaniu tego prawdziwego smaku , całkowicie przez
przypaderk(jak to zwykle bywa) ,metodami próbowania, smakowania i oblizywania udało
się odtworzyć ten oryginalny smak....smak musu czekoladowego ,wiśni na spirytusie( a
nie o zgrozo z kompotu lub z dżemu!!) i morza bitej śmietany..:) Smak
wyborny..niektórzy po zjedzeniu twierdzą że lepszy niż w najlepszej krakowskiej
cukierni ..:) Polecam bo naprawdę warto...Niestety zdolności dekoratorskie
nieporównywalnie mniejsze niż wyborny smak:D Polecam:D

Przepis:

Składniki

Biszkopt:
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
6 jajek
12 łyżek wody
12 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyzki kakao(ciemnego)

Mus czekoladowy:
0,5 litra smietanki 30%
3 gorzkie czekolady
cukier puder (około 1/2 szklanki)
Poncz (do biszkoptu):
gorąca przegotowana woda+cukier+wódka lub spirytus(plus ewentualnie wisniówka
spod wisni)
+ wiśnie w alkoholu
dekoracja:
bita smietana, wisienki koktajlowe,tarta gorzka czekolada

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem (cukier dodajemy pomalutku pod koniec ubijania białek), jak będa
gotowe dodajemy żóltka i ubijamy mikserem.Do masy dodajemy wode olej i na końcu
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wylewamy na tortownicę okrągłą (26cm) i pieczemy około 45 do tzw.suchego patyczka w
temperaturze około 180 stopni

Mus czekoladowy:

gorzkie czekolady rozpuszczamy w kapieli wodnej lub łamiemy na drobniejsze
kawałeczki ,wrzucamy do garnka ,wlewały kilka kropli mleka i stawiamy na ogniu,
mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia..studzimy

schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzona czekoladę i
miksujemy dodając cukier puder tak aby masa była słodkawa(według uznania)

Poncz:

goraca wodę mieszamy z cukrem(około4 łyzki-ma byc dośc słodkie) i dolewamy
alkohol ,dośc sporo ma być czuć alkohol...

Przygotowanie:

Po upieczeniu i ostudzeniu wyciągamy biszkopt z tortownicy i przekrawamy na dwie
części -dolna część ma być dużo grubsza, górna taka na ok.3 cm.

Z górnej i dolnej częsci ''obkrawamy'' po troszkę biszkoptu nożem(cieniusieńkie
kawałeczki) i kruszymy w rękach.

Dolny blat układamy na paterze i porządnie nasączamy przygotowanym ponczem za
pomoca łyżki(szczególnie brzegi ciasta) .

Na naponczowane ciasto układamy wyciagniete z alkoholu wiśnie a na nie mus z
czekolady (będzie gruba warstwa) -zostawiając sobie trochę do dekoracji.

Przykrywamy drugim blatem i ponczujemy górę tortu.

Tak przygotowany tort obkładamy cały bitą śmietaną, boki obsypujemy pokruszonym
ciemnym biszkoptem.

Na górze robimy ''rózyczki''z pozostałego musu czekoladowego, do każdej wsadzamy po
jednej wisience i ucieramy grubo gorzką czekoladę.

Tort po przygotowaniu wsadzamy do lodówki


Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - gwiazdeczka262 13.09.09, 10:53    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - bernadeta75 13.09.09, 13:04    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - bene_gesserit 13.09.09, 13:25    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - bernadeta75 14.09.09, 22:29    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - gwiazdeczka262 18.09.09, 10:23    
''Czarny Las'' - qchcia1 15.09.09, 21:40    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - bk110 15.09.09, 21:43    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - qchcia1 15.09.09, 22:00    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - sonia-3 29.09.09, 17:52    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - pani.serwusowa 30.09.09, 14:51    
Re: Nareszcie jest-Prawdziwy ''Czarny Las'' - gwiazdeczka262 02.10.09, 12:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd