FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  pleśniak
   namiotle   14.09.09, 11:23 zarchiwizowany
nie wiem czy już był na forum czy nie (wyszukiwarka jakoś mi nie znalazła)

więc wklejam :)

PLEŚNIAK

500 g mąki

1 paczka cukru waniliowego

4 żółtka

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

4 białka

1 szklanka cukru

przesmażone jabłka z cukrem i cynamonem lub dżem

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek, margaryny i śmietany
zagniatamy ciasto (ja mieszam mikserem). Ciasto dzielimy na trzy części. Do
jednej części dodajemy kakao. Z ciasta formujemy kule, spłaszczamy je i
zawijamy w folię. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na blachę wyłożoną pergaminem, na
tarce o dużych oczkach, ścieramy ciasto. Pierwsza warstwa biała, na to warstwa
ciemna, na ciemną warstwę wykładamy jabłka lub dżem. Kolejna warstwą jest
ubita piana z białek ze szklanką cukru i na wierzch ścieramy białe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeniu można polać polewą
czekoladową.


--
Ania na miotle
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: pleśniak
   alinka_li   14.09.09, 11:26 zarchiwizowany
Był już, a jakże, ale to nic nie szkodzi:) Twój jest taki apetyczny i
taki....solidny, wysoki (wypasiony?;), że aż miło popatrzeć.
A ja to zawsze z powidłami robiłam, może czas na jabłka?

  Re: pleśniak
   namiotle   14.09.09, 17:32 zarchiwizowany
Ja przeważnie robię z jabłkami, czasem z powidłami - ciast z dżemem nie lubię
(brrr) a jabłka wnoszą do plesniaka smaczną odmienność :)
--
Ania na miotle

  Re: pleśniak
   rozyczko   14.09.09, 19:37 zarchiwizowany
bardzo lubie to ciasto :) U mnie w domu mowilo sie na nie "Fuga" :)

A tutaj linka do innych postrzepionych ;)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83520545,83520545.html

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd