FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

pleśniak

nie wiem czy już był na forum czy nie (wyszukiwarka jakoś mi nie znalazła)

więc wklejam :)

PLEŚNIAK

500 g mąki

1 paczka cukru waniliowego

4 żółtka

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

4 białka

1 szklanka cukru

przesmażone jabłka z cukrem i cynamonem lub dżem

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek, margaryny i śmietany
zagniatamy ciasto (ja mieszam mikserem). Ciasto dzielimy na trzy części. Do
jednej części dodajemy kakao. Z ciasta formujemy kule, spłaszczamy je i
zawijamy w folię. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na blachę wyłożoną pergaminem, na
tarce o dużych oczkach, ścieramy ciasto. Pierwsza warstwa biała, na to warstwa
ciemna, na ciemną warstwę wykładamy jabłka lub dżem. Kolejna warstwą jest
ubita piana z białek ze szklanką cukru i na wierzch ścieramy białe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeniu można polać polewą
czekoladową.


--
Ania na miotle
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

pleśniak - namiotle 14.09.09, 11:23       Dobre!
Re: pleśniak - alinka_li 14.09.09, 11:26    
Re: pleśniak - namiotle 14.09.09, 17:32    
Re: pleśniak - rozyczko 14.09.09, 19:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd