FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pijak wg edysi

ukłąony w stronę edysi79 bo jej ciasto "Pijak" ktre znalazlam jakis czas temu i
pistanowilam zrobic na urodziny do pracy wyszło rewelacyjnie i wszystkim smakowało:)
chociaz nie wiem jakim cudem przekroj jej ciasta jest tak idealny.. moje bardziej
przypomina artystyczny nieład:)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86158281,86158281.html
Cytuje jej przepis:
"Składniki
na biszkopt:
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na ciasto makowo-kokosowe:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

na masę:
- 1/2 l mleka
- 3 żółtka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka masła lub margaryny

na wierzch:
- 1 szklanka wódki
- 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
- 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek

polewa czekoladowa:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gorącej wody

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać
po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Wlać do blaszki o wymiarach ok. 24x30 cm i piec w 170?C przez około
30 minut.

Ciasto makowo-kokosowe: z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i
wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co
biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.

Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Dobrze wymieszać
trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami.
Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę.

Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie
ułożyć biszkopty nasączone w wódce.

przygotować polewę: Margarynę włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu.
Wsypać cukier zmieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Mieszając doprowadzić
do wrzenia i ostudzić.

Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą udekorować ciasto."

Mialam jeszcze zamiar w zastygajacą polewe na kazdy biszkopcik wsadzic rodzynke to
wtedy bylyby "cycki murzynki" ale zapomniałam:)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Pijak wg edysi - bernadeta75 18.09.09, 22:54       Dobre!
Re: Pijak wg edysi - edysia79 02.10.09, 21:20    
Re: Pijak wg edysi - daxter 02.10.09, 21:24    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd