FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

befsztyk w ziemniaczanym atolu

Czytam własnie "Dom nad rozlewiskiem" i natknełam sie na przepis, zresztą juz tutaj
podawany i robiony mianowicie Befsztyk w zielonym atolu..
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79848664,79848664.html
niestety moi mają "długie zęby" na szpinak, ktory jest głwonym składnikiem atola dlatego
zrezygnowałam z zielonego i powstal atol ziemniaczany:) sam befsztyk zrobiony zgodnie
z przepisem z ksiazki.. nawet smaczny cos innego. moze nastepnym razem sprobuje i tej
zielonej wersji :)

Przepis: Wołowinę 1 gatunkową zemleć, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem (mało)
uformować nieduże kule, spłaszczyć, obtoczyć mąka, smażyć na rumiano najlepiej w
smalcu z dodatkeim oleju (na 2 łyżki oleju 1 smalcu) - 3 minuty. Po usmażeniu skropić
czerwonym winem i poddusić jeszcze przez 2-3 min.
Podać posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Atol zrobiłam z purre ziemniaczanego tzn. ugotowane ziemniaki, przecisniete, połaczone z
maslem, mlekiem, pierzem i natka pietruszki co by była namiastka koloru zielonego.
Wsadziłam do rekawa do wyciskania mas do ciast i obłozyłąm befsztyk dekoracyjnym
purre. Doddatkowo wycisnęłam małe kwiatuszki dookoła. Osobno podałam w miseczce
sos ze smazenia miesa zeby sobie polac gdyby ktos miał taką ochotę.



befsztyk w ziemniaczanym atolu - bernadeta75 27.09.09, 15:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd