FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami

Lub jak kto woli z włoskimi kluseczkami gnocchi. Zarówno polskie, jak i
włoskie kluski robi się z tego samego ciasta. Różnią się tylko nieco kształtem
- Włosi odciskają na klusce widelec, my kroimy kopytka ukośnie. Na walory
smakowe nie ma to jednak najmniejszego wpływu. Ponieważ jesień w pełni, kluski
podałem z mięsnym sosem grzybowym. Przepis jest mojego autorstwa, ale
niewykluczone, że gdzieś funkcjonuje już podobna receptura. Ja inspirowałem
się sosem bolońskim. Wziąłem klika cebul, drobno je pokroiłem i zeszkliłem na
mieszance oliwy i masła. Pod koniec dodałem posiekany czosnek, a następnie
mięso mielone wołowo-wieprzowe. Po przesmażeniu całości na patelnię dodałem
wcześniej ugotowane świeże grzyby wraz z wodą, a także pokrojony w kostkę
seler, trochę białego wina, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko
dusiłem pod przykryciem jakieś 40 minut, po czym do sosu dodałem słodką
śmietankę. Po kilku minutach gotowania sos zyskał aksamitną konsystencję i
nieco zgęstniał. Po wyłączeniu ognia ragout zmieszałem z posiekaną świeżą
pietruszką. Początkowo sos chciałem podać z makaronem. Uznałem jednak, że
lepiej będzie z kluseczkami ziemniaczanymi, choć roboty przy nich co niemiara.
Robiłem na oko: wziąłem około kilograma ziemniaków, obrałem i ugotowałem w
osolonej wodzie. Po przestudzeniu utłukłem na gładkie puree. Wyjąłem czwartą
część ziemniaków, a puste miejsce uzupełniłem mąką pszenną i ponownie
wrzuciłem czwartą cześć. Całość wyrobiłem na jednolitą masę, z której
uformowałem małe kluski. Gotowałem je we wrzącej wodzie, trzy minuty od
wypłynięcia. Gdy kluski były gotowe, zmieszałem je z sosem na patelni, w
której się gotował. Gotowe :) Wyszło super - dla smakoszów dań z grzybami ta
potrawa to prawdziwa gratka. Polecam.
--
www.pieprznasztuka.blogspot.com
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - st.grzegorz 05.10.09, 18:42       Dobre!
Fotka - st.grzegorz 06.10.09, 17:24    
Kocham ten smak, mam tylko głowne jedno - jacek1f 07.10.09, 08:37    
Re: Kocham ten smak, mam tylko głowne jedno - bene_gesserit 07.10.09, 10:55    
nie chcialem podawac innych zrodel:-) ale - jacek1f 07.10.09, 11:16    
dobra - dla MNIE to nie ragout:-) n/t - jacek1f 07.10.09, 11:17    
Re: dobra - dla MNIE to nie ragout:-) n/t - st.grzegorz 07.10.09, 11:31    
ważne, że smak nieba... -) n/t - jacek1f 07.10.09, 11:34    
Re: ważne, że smak nieba... -) n/t - st.grzegorz 07.10.09, 15:44    
Re: Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - 363636r 07.10.09, 15:02    
Re: Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - st.grzegorz 07.10.09, 15:42    
Re: Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - daxter 07.10.09, 17:17    
znam, i kluiskowo tez:-) mniam./ n/t - jacek1f 07.10.09, 17:20    
Re: Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - sylwia1607 07.10.09, 22:41    
Re: Ragout mięsno-grzybowe z kopytkami - default 08.10.09, 11:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd