FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 14:26 zarchiwizowany
Pamiętam ten smak z dzieciństwa , na rogu była prywatna piekarnia i rano przed
szkołą leciało się po kołoczki a były z marmolada , jabłkiem , serem , makiem
i dylemat które kupić , wszystkie pachniały słodko ,byłe jeszcze ciepłe
rozpływały się w ustach.
Obowiązkowo kupowałam 4 każdy innego smaku i w domu z kawka zbożową , kakao ,
albo z( Kakałszale)czyli napojem z łusek kakaowych i mleka zjadałam na
śniadanianie .Kiedyś w każdym mieście była taka prywatna nie zgigantyzowana
piekarnia .
No i dzisiaj naszło mnie na kołoczek z jabłkiem taki pachnący cynamonem i
wanilią bez polepszaczy. Wstałam rano i moim mężczyznom zrobiłam na śniadanie

Składniki :

-500gr mąki pszennej poznańskiej + 50 gr do podsypania przy wałkowaniu kołoczków
-50gr drożdży świeżych
-szklanka ciepłego mleka 3.2%
-2 czubate łyżki miękkiego masła
-2 żółtka
-3łyzki cukru pudru
-1 rozmącone jajo do smarowania Kołoczków
-kilka kropel ekstraktu waniliowego domowego ,jeżeli nie ma to olejek
waniliowy lub cukier waniliowy
-cynamon do smaku ok. 1/2 łyżeczki
Nadzienie : jabłkowe
- ? kg jabłek pokrojonych w kosteczkę uprażonych z 100 gr cukru i dwoma
łyżkami wody łyżeczką soku cytrynowego szczypta cynamonu ja dałam ? łyżeczki
i 3 kroplami ekstraktu wanilowego.

Wykonanie:

Mąkę przesiac do miski zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać cukier puder dolać
troche ciepłego mleka wymieszac , dodac resztę cukru ,żółtka kilka kropel
waniliowego ektraktu, wląc resztę mleka z szczypta cynamonu , zarobic ciasto
dodac miekkie masło,
dokładnie wyrobić ciasto ma konsystencję miekkiej plasteliny daje sie łatwo
wyrabiać .
Można je kształtować na dwa sposoby
-brac reką po kawałku rozpłaszczać na dłoni w placek posmarowac rozmąconym jajkiem
zlepiac so srodka rogi w kopertę lub
-posypac mąki na stole rozwałkowac w kwadraty , smarować jajkiem na to
nadzienie i załozyc rogi do srodka
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 15 min w piekarniku gazowym
temp 200-220 st

Wałkujemy na grubośc ok 5mm,
te wałkowane pieczemy 15 min te grubsze robione w reku ok 20 min do zrumienienia

Nadzienie robimy 2 łyzki wody cukier zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka smażymy do odparowania soku dodajemy cynamon i wanilie do smaku .

Rada : to jest ciasto ,które nie potrzebuje wstepnego rosniecia przed
kształtowaniem
ja ,je wyrabiam , kształtuję kołoczki , układam na blasze i tam rosną ok
10min nastepnie smaruje jajkiem i do piekarnika.

Można nadmiar mrozić w zamrażarce oraz zrobic z innym nadzieniem np. makiem
czy serem.
U mnie ida na ciepło i raczej nie ma co mrożić.

Ciasto nie jest za słodkie więc jak komuś za mało słodyczy to można polukrować
lub posypac upieczone cukrem pudrem .Pozdrawiam i życze smacznego czytania
znowu długasnego postu :)))
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 14:31 zarchiwizowany
Sorry wkradł sie błąd tam gdzie wyskoczyły pytajniki ? ma być 1/2 czyli 1/2 kg
jabłek i 1/2 cynamonu :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 14:46 zarchiwizowany
No i znów mi uciekło zdjęcie dobrze ,że nie śniadanko :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   gryfno_frelka   07.10.09, 16:21 zarchiwizowany

Piękne, prawdziwe śląskie kołoczki.
Ach, napój z łusek kakaowych, mam te same wspomnienia. Ostatnio nawet szukałam
łusek w Katowicach - bezskutecznie.
A co do małych piekarni, to w Katowicach na pewno ostała się co najmniej jedna -
przy ulicy Karłowicza. Mają tam takie kołoczki, a jakże! Prawie identyczne. Dwa
razy dziennie sprzedają też gorący chleb, który nie ma sobie równych. Kolejki są
jak za komuny :).


  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 17:02 zarchiwizowany
Ja kupowałam kilka lat wstecz, na halach targowych na Obrokach taka dużą pakę
łusek kakaowych ,obdzieliłam pół rodziny i znajomych ale teraz to ciężko
dostać.W piątek jadę do Katowic to wstąpie na Karłowicza spróbować tych
kołoczków :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   fettinia   07.10.09, 17:05 zarchiwizowany
mniam kolocki:)tylko u nas byly bardziej osemkowate:)
a co do luske hmm..kupilam kiedys w Tarnowskich,ale to juz nie smakowalo tak jak
u babci z pieca weglowego..
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Kołoczki śląskie :)
   pluszowa   07.10.09, 21:10 zarchiwizowany
wygladaja pysznie - moze sie skusze i zrobie w weekend :)

pytanie - ile koloczkow wychodzi z tego przepisu?

  Re: Kołoczki śląskie :)
   pani.serwusowa   07.10.09, 17:16 zarchiwizowany
Sliczne. :) Dawno nie jadlam z jablkami, mysle, ze najwyzszy czas je zrobic.
--
Brzemię

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 17:26 zarchiwizowany
Dziękuję za miłe słowa :) Mojej sąsiadce smakowało ale zaraz mnie zbeształa ,że
tych moich chłopów rozpieszczam :) ale ja to lubię robić :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   07.10.09, 19:38 zarchiwizowany
Nie znam, nigdy nie jadlam, nazwe tez pierwszy raz slysze...musze zrobic, bo
ciasto brzmi ciekawie i latwe do zrobienia.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   bodzia50   07.10.09, 20:18 zarchiwizowany
No i nie upiekę ,bo nie mam gazowego tylko prądowy:)))))

a może jednak jakoś dam radę na tym prądzie:)))

zachciało mi się na sam widok Twoich
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 21:20 zarchiwizowany
Na prądzie też się da :))) tylko z termoobiegiem:) no niestety kołoczki nie są z
prądem chyba ,że zrobię nadzienie rumowe :)no ale na jutro mam zamówienie na
pełny asortymet nie tylko z jabłkiem ale z serem i makiem tak ,że może być ciąg
dalszy historii kołoczkowych :)))

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   07.10.09, 22:37 zarchiwizowany
Daxter, a mozesz powiedziec jak robisz z makiem i z serem? Co dodajesz do sera?
A co do maku? Bylabym wdzieczna, bo mam ochote na te koloczki ale bardziej z
makiem czy serem niz z jablkami:-)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   momas   08.10.09, 14:55 zarchiwizowany
Zeby mi ktoś takie na śniadanie zrobił. Z serem i makiem.
Do tego kakao. A nawet kawa zbozowa!

ech...
adoptuj mnie proszę :)

--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

  Re:Do momas :)
   daxter   08.10.09, 15:01 zarchiwizowany
dzisaj juz adoptowałam dwie sasiadki :))i dwóch kupli syna:)) przywiódł ich
zapach migdałowo makowy , zapachniało im swiętami i wprosiły sie na kawę :)

  Re:Do momas :)
   momas   08.10.09, 15:06 zarchiwizowany
:(
czyli nie mam szans

buuuuuuuuuuu!!!!!!!!!

--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

  Re:Do momas :)
   daxter   08.10.09, 15:13 zarchiwizowany
Mama miała dziatek wiele .... tak ,że jeszcze jedno też sie przytuli i kakao
naleje :)

  Re:Do momas :)
   momas   09.10.09, 10:12 zarchiwizowany
:D
--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   siostraheli   07.10.09, 22:22 zarchiwizowany
Jerzina, jakie fajne kołoczki. Choby u omki.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   07.10.09, 22:41 zarchiwizowany
Kołoczki z makiem i serem zrobie jutro na sniadanie to wrzuce przepis i fotki :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   07.10.09, 22:42 zarchiwizowany
Fajnie;-)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   08.10.09, 14:36 zarchiwizowany
Nadzienie makowe:


Ja mam maszynkę do mielenia ale spokojnie można zemleć w młynku do kawy
ewentualnie kupić już zmielony mak .

1 szklanka maku ( lub 3 szklanki zmielonego )
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki wody z mlekiem (pół na pół )
2 łyżki masła
2 łyzki miodu
1 żółtko
olejek migdałowy
waniliowy ekstrakt
skórka pomaranczowa ,kokos wiorki, zmielone orzechy, rodzynki , płatki migdałowe
po dwie łyzki z każdej bakalii kokosu daje więcej , gdyz to jest mój
wypełniacz jak nadzienie wyjdzie za rzadkie .

Wykonanie :
Najlepiej wieczorem zaparzyć zmielony maka gorącą wodą z mlekiem dodac cukier i
masło zagotować . Chwile gotować na wolnym ogniu dodając pozostałe składniki
oprócz kokosu .Przykryc zostawic na noc .
Rano chwile pogotowac czesto mieszając uważac aby się nie przypaliło do
odparowania nadmiaru wody jesli nadzienie troche za rzadkie można zagęscic
kokosem lub mielonymi orzechami .dodsmaczyc olejkiem migdałowym wanilia i
miodem opcjonalnie mozna dac wiecej miodu zalezy jak kto lubi , gdyz ciasto nie
jest za słodkie.Gdy masa się trochę wystudzi wymieszac z 1 żółtkiem .
Lekko ciepłą masa nadziewać kołoczki i piec od 15-20 min w temp 200 st.
Podana ilośc maku wystarcza na kołoczki z makiem z 500 gr mąki zalezy jak duzo
dajesz nadzienia , jesli robisz pół na ól z serem to trzeba zrobic z połowy
ilości składników

Nadzienie serowe

500gr twarogu zmielić
2 żółtka
1 jajko
100 gr cukru pudru
wanila i skórka pomaranczowa do smaku
rodzynki opcjonalnie
2 łyżki budyniu w proszku lub maki ziemniaczanej
1 łyzka kaszki manny

wykonanie wszystko wrzucam do malaksera wymieszac i gotowe .

Kołoczki smaruje jakiem rotrzepanym na to nadzienie serowe lub makowe zwijam
rosna ok 10 min i następnie smaruje jajkiem roztrzepanym i do pieca .

Do wypieków uzywam maki poznanskiej (od niej zależy jakośc ciasta)
kupowałam tą z Brzegu ale sie zepsuła i ostanio używam Castelo z Lidla od mąki
zależy ilosc mleka tak ,że tu można zwiekszac o ok 50-100gr zależy jak chłonie
płyny .


W ciescie można pominąc żółtka ciasto jest równie smaczne i bardziej dietetyczne .

Poniżej przedstawiam przepis orginalny na kołoczki śląskię z książki Wery
Sztabowej " Krupnioki i Moczka czyli Gawedy o kuchnii Sląskięj"

-niepełna szklanka mleka
1 łyżka cukru
7 dkg drożdży
2 łyzki mąki zrobić rozczyn odstawic na 1/2 godz w ciepłe miejsce
1 kg mąki zagrzac w misce
Osobno utrzeć 20 dkg masła 5 dkg smalcu gęsiego lub oliwy 2 całe jajka i 5
żółtek i 25 dkg cukru na pulchna masę
Do mąki wlać podrosniety rozczyn ubitą mase maslano jajeczną 1/4 l mleka skórke
cytrynową i cukier waniliowy wyrabiac pulchne ciast zostawić pół godziny do
podrosnięcia
jeszcze raz przerobić i znowu odstawić do podrośnięcia .Brac kawałki ciasta
wielkosci bułki , rozpłaszczac na dłoni formować kwadratowe placuszki, nakładać
nadzienie ,żałożyć rogi do srodka , posmarowac jajkiem posypac kruszonka i do
pieca sredniego na 45 min.
Piekłam je kiedyś wyszły super ale troche krócej niz w przepisie za duża ilośc
cukru sprzyja przypalaniu. No ale to był orginalny przepis , szczerze to
wychodzą b. dobre ale o wiele bardziej kaloryczne i dla mnie za słodkie .Wolę
swoje uboższe ciasto ,które robi sie błyskawicznie nie klei sie do blatu i jest
równie smaczne.
Dziśiaj zrobiłam kołoczki z makiem i troche z jabłkiem z serem nie robiłam bo
za dużo by tego było ale przepis podałam powyżej.
A miało być krótko a znowu sie rozpisałam .Pozdrawiam :)

  Do :) pluszowej :)
   daxter   08.10.09, 14:57 zarchiwizowany
Wychodzi ok 12-15 kołoczków jeżeli robisz o boku kwadratu ok 12 cm :)

  Re: Do :) pluszowej :)
   grubcia1960   08.10.09, 15:51 zarchiwizowany
Jezderkusie jakie fajniste :) tez chcę :)

  Re: Do :) pluszowej :)
   gryfno_frelka   08.10.09, 15:58 zarchiwizowany
Ech, zaś piykne kołocki. Robotno z ciebie frela. A na Karłowicza żeś boła?

  Kołoczki z makiem :)
   daxter   08.10.09, 16:15 zarchiwizowany
Nie:( bo to na Wełnowcu a tam sie nie znom :) nie było mi po drodze ale
nastepnym razem jak byda w katowicach to wstapia szczególnie na tyn goracy
chlebek :)

  Re: Do :) pluszowej :)
   pluszowa   08.10.09, 16:56 zarchiwizowany
dziekuje :)

  Kołoczki z makiem :)
   olaolala1974   08.10.09, 17:15 zarchiwizowany
Zrobiłam z jabłkami i zjadłam :)
były przepyszne , z podanej ilosci wyszło mi 14 kołoczków
na stałe ląduje w ulubionych:)
niestety zdjecia z komórki nie wyszły no a powtórki fotek nie da sie zrobić
bo kołoczki były i wyszły.... następnym razem napewno wrzuce fotki.
Tak sie zastanawiam czy dało bysie wykorzystac to ciasto cbez cukru na słone
paszteciki?



  Re: Kołoczki z makiem :)
   daxter   08.10.09, 19:00 zarchiwizowany
Ciesze sie ,że Ci smakowało , nie wiem nie robiłam pasztecików z tego ciasta ale
warto zbróbowac :) na pewno wersja słona tez bedzie dobra np kapusniaczki :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   08.10.09, 19:35 zarchiwizowany
Daxter, cudo, juz wyobrazam sobie ten zapach maku, miodu i migdalow...zrobie w
weekend.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   08.10.09, 20:31 zarchiwizowany
Wczoraj jak zaparzałam wieczorem mak , mąż wrócił z pracy i ucieszył się że
makówki robię to taki śląski deser robi się go na wigilię .Ja na to nie -
kołoczki będa z makiem ,tyż fajnie odpowiedzał :) Mnie sie zrobiło trochę za
dużo tego nadzienia , gdyz część zrobiłam kołoczków z jabłkiem ale nic sie nie
zmarnowało mąż wyjadł wszystko do czysta .
Miłego i słodkiego weekendu zyczę :))

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   08.10.09, 20:46 zarchiwizowany
...a makowki to akurat znam, tzn slyszalam o nich, nie jadlam :-(
Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie o ta szklanke mleka 200ml czy 250ml?
Dziekuje i Tobie tez zycze slodkiego i milego weekendu:-)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   08.10.09, 21:03 zarchiwizowany
Moja szklanka ma pojemność 250 ml ale nie trzeba sie tak sztywno trzymać
przepisu jeżeli nadzienie bedzie troche za rzadkie to dłużej podsmażysz mak i
wyparuje albo zwiększysz ilość orzechów tartych lub kokosu aby nadzienie sie
trzymało nie rozpływało :)pozdrawiam :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   08.10.09, 21:15 zarchiwizowany
Dzieki:-) Chodzilo mi o ta szklanke, bo w ciescie tez jest szklanka mleka:-)
Teraz juz wszystko wiem, trzeba zakasac rekawy i do roboty;-)
Pozdrawiam:-)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   08.10.09, 23:14 zarchiwizowany
oki :) choć w cieście drożdżowym stosunek maki do mleka jest troche umowny
gdyż kazda mąka trochę inaczej chłonie płyny trzeba tak trochę na oko :)))

  Re: Kołoczki śląskie :)
   robin81   09.10.09, 07:58 zarchiwizowany
czy mozna uzyc suchych drozdzy?jesli tak to ile gramm?pozdrawiam

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   09.10.09, 13:35 zarchiwizowany
Witaj można użyc suchych drożdży ale proponuje rozpuscic je letnim w mleku ok
30 st C i dalej postepowac jak w przepisie :) proporcja 10 g powinno wystarczyć
na 500g mąki.Tylko ukształtowane kołoczki niech rosną 15 min .10g to jest 1 i1/2
paczki w paczuszce jest zwykle 7g .pozdrawiam :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   hela1   11.10.09, 15:21 zarchiwizowany
Blank piekne! Zrobia po poledniu.
Dziolchy, w Katowicach sie ostala jeszcze jedna piekarnia z dawnych czasow, na
Milkolowskiej/rog Poniatowskiego. Koloczki maja jak za bajtla.
--
Slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar, det är att leva!

  Re: Kołoczki śląskie :)
   gryfno_frelka   11.10.09, 15:34 zarchiwizowany
Richtig? Musza tam pociś.
--
Nie fanzol, ino łoboc to.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   fettinia   11.10.09, 16:46 zarchiwizowany
Chopa posla!Terozki w heimacie jes:)Jerunie jak mi tenskno za kolockami jak za
bajtla:( sama sie nie zrobia:(
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Kołoczki śląskie :)
   sylwia1607   16.10.09, 11:44 zarchiwizowany
W koncu zrobilam:-) Bardzo, bardzo dobre:-)
Kupilam mase makowa, do niej dodalam miod, posiekane migdaly, rodzynki i
cranberry´s.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   16.10.09, 13:08 zarchiwizowany
Ciesze sie ,że smakowały wygadają pieknie -profesjonalne śląskie kołoczki
:)pozdrawiam :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   marnaz   17.10.09, 13:15 zarchiwizowany
no to i mój ;). zrobiłam na słono z pieczarkami i cebula. do barszczyku genialne.

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   17.10.09, 13:34 zarchiwizowany
Nastepne profesjonalne kołoczki zdjęcie super :)To fakt na słono tez sa pyszne
:) ciesze sie ,że Ci smakowały :)pozdrawiam :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   marnaz   17.10.09, 17:50 zarchiwizowany
dzięki:)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   fettinia   26.10.09, 14:48 zarchiwizowany
Zabieram sie wlasnie:)Hmmm ciekawe co wyjdzie:DD Czesc bedzie z masa
orzechowa,bo moje dzieci uwielbiaja a piekarni tylko w soboty sa nie wiedziec
czemu:D
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   26.10.09, 16:57 zarchiwizowany
trzymam kciuki na pewno wyjda pysznosciowe :)

  Re: Kołoczki śląskie :)
   fettinia   27.10.09, 14:03 zarchiwizowany
Dopiero dzisiaj robie-mmmm jak one pachna w tym piecu:)jesli smakuja tak samo
jak pachna to Cie ozloce:D
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  zloto dla Daxter:D
   fettinia   27.10.09, 14:37 zarchiwizowany
polskijubiler.com/_images/upload/zloto_01.jpg
mmmm jakie one pyszne-zrobilam z serem z makiem i z orzechami:)w tej chwili
aparat niedostepny,ale schowalam trzy sztuki do zdjecia:DD
mniam-dziekuje za ten przepis:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: zloto dla Daxter:D
   daxter   27.10.09, 22:23 zarchiwizowany
Jezderkusie nos mi się w haczyk zrobi :) dumno żech i blado :) ciesze sie ,że
smakowały :):)

  Re: zloto dla Daxter:D
   fettinia   28.10.09, 17:27 zarchiwizowany
dyc mosz co byc dumno:DD
naprawde pyszne:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: zloto dla Daxter:D
   daxter   28.10.09, 20:18 zarchiwizowany
piekne :) ciesza sie ,ze ci sie udały :) pozdrowienia :)

  Re: zloto to za mało :-)
   b-b1   31.10.09, 14:23 zarchiwizowany
Nie wiem jak to zrobiłaś-ale jak dla mnie odlot:-)
Jam sląska baba, ale z drożdżowymi wypiekami na bakier-a teraz w ciągu dokładnie
21 minut-mam na stole piekne kołoczki-nawet pominełam czas wyrastania-wstyd mi
-ale i tak urosły :-)
Bardzo dziekuję za przepis!
...choć jak dla mnie do ciasta trzeba by dołożyć szklankę cukru:-)

  Re: zloto to za mało :-)
   daxter   31.10.09, 21:15 zarchiwizowany
Ciesze się , ze sie udały to proste ciasto a jaka frajda zrobic sobie własne
kołoczki. Faze wyrastania mozna pominąc i tylko na blasze rosna sobie ok 10-15
min .Jesli zas chodzi o słodkość ciasta to można dac góra 3-4 łyzki cukru pudru
, gdyz dajac wiecej ciasto bedzie sie gorzej kształtowac ,lepic do blatu ono
najlepiej wychodzi mało słodkie ,a mozna zwiekszyc słodkość farszu lub u góry
polukrowac .Pozdrawiam :)

  dolny śląsk testuje
   nessquick   01.11.09, 13:43 zarchiwizowany
z jabłkami
wynik testu: bbbdb
na pewno do powtórzenia



--
handmadness

  Re: Kołoczki śląskie :)
   bartosowa   01.11.09, 16:19 zarchiwizowany
Ludzie, jakie piękne. Tak smakowicie wyglądają i przypominają mi wizyty u mojego
wujostwa w Gliwicach, gdzie pożerałam takie cudeńka tonami. Teraz już wieki nie byłam
na Śląsku, trzeba sobie koniecznie przypomniec ten smak!
--
Ze szczęściem jest tak jak z okularami pana Hilarego...

  Re: Kołoczki śląskie :)
   daxter   01.11.09, 18:20 zarchiwizowany
Smaczny ten tescik :) nabrałam ochoty jutro beda na sniadanie :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd