FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Różowe marzenie

Kiedy po raz pierwszy ujrzałam to ciastko, to zapragnęłam zmierzyć się z tym
przepisem w czasie trwania Różowego tygodnia. Przebijając się łyżeczką przez
malinową taflę galaretki dostajemy się do wnętrza, w którym znajduje się
najsubtelniejszy w swoim smaku mus. Całość otoczona jest niezwykle piankowym
ciastem, na którym przysiadły koraliki z malinowej galaretki.Z podanych
proporcji wychodzi 4 ciastka. Trzeba przygotować sobie tuby z pierścieni
cukierniczych lub wykorzystać inne foremki w kształcie walca.
Składniki ciasta:

* 5 jaj
* 117 g cukru ( 33+84 g)
* 83 g mąki pszennej
* 50 g skrobi kukurydzianej
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem i dodatkowo
nasmarować tłuszczem.


Przesiać mąki i odstawić na bok. Ubić żółtka z 33 g cukru, do puszystej białej
masy. W drugiej misce ubić białka , dodając do nich stopniowo cukier, aż nasza
piana będzie sztywna i błyszcząca. Delikatnie połączyć ze sobą obie masy. Na
końcu dodać mąkę, uważając, aby nie zniszczyć puszystości naszego ciasta.
Wylać cienką warstwą na blachę ( tą, która jest na wyposażeniu piekarnika) i
za pomocą łopatki cienko rozsmarować. (Dobrze jest wcześniej przygotować
szablony, według których wytniemy jednakowej wielkości prostokąty i denka, na
nasze walce) Piec około 5 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Przez swoją
piankową strukturę , ciasto to lepiej kroić bardzo ostrym nożem razem z
papierem ( łatwiej nam będzie przenieść je do przygotowanych foremek) lub tak
jak Ja, kuchennymi nożyczkami. Wyciąć dziurki, nie niszcząc papieru.( Tu można
użyć wszystkiego, co jest niewielkiej średnicy.( Użyłam stalowej końcówki do
wyciskania kremów) Wnętrze naszego pierścienia wypełniamy naszym ciastem,
wkładając do środka wycięte denko. Można ciasto nasączyć syropem sporządzonym
z wody i cukru, Ja jednak ten etap pominęłam. Przygotować mus malinowy.

Składniki musu:

* 75 g przetartych malin bez pestek
* 5 g żelatyny
* 80 g cukru
* 325 g śmietany do ubijania

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Podgrzać nasze
maliny , dodając do nich cześć cukru a następnie rozpuszczając w nich
żelatynę( nie gotować!) Ubić śmietanę z pozostałym cukrem i dodać ja do naszej
malinowej masy. Rozdzielić ją do naszych czterech przygotowanych tub z
ciasta. Schłodzić w lodówce. Przygotować polewę.

Polewa:

* 500 g dżemu malinowego ( truskawkowego)
* 8 g żelatyny

Dżem podgrzać w rondelku rozpuszczając w nim żelatynę. Przetrzeć przez sitko.
Połać nasze ciastka i wstawić do lodówki. ( Można włożyć na chwilkę do
zamrażalnika, aby przyśpieszyć proces tężenia.

Wysunąć nasze ciastko z tuby i wypełnić otwory pozostałą galaretką. Jeżeli
mus bardzo by zasklepił nasze dziurki, to wystarczy wyjąć z nich łyżeczką
około 1 mm musu malinowego i na jego miejsce wycisnąć dżem. Do podania
przechowywać w lodówce. Dowolnie przybrać.

Różowe marzenie - cukierniczekreacje 13.10.09, 06:49    
Re: Różowe marzenie - vanilla4 13.10.09, 09:19    
Re: Różowe marzenie - bene_gesserit 13.10.09, 10:48    
Re: Różowe marzenie - cukierniczekreacje 13.10.09, 11:39    
Re: Różowe marzenie - siostraheli 13.10.09, 10:53    
Re: Różowe marzenie - przytulina 13.10.09, 11:50    
Re: Różowe marzenie - cukierniczekreacje 13.10.09, 12:08    
Re: Różowe marzenie - cukierniczekreacje 13.10.09, 12:13    
Re: Różowe marzenie - przytulina 14.10.09, 11:16    
Re: Różowe marzenie - cukierniczekreacje 13.10.09, 12:02    
Re: Różowe marzenie - gryfno_frelka 13.10.09, 12:45    
Re: Różowe marzenie - dorota.be 13.10.09, 20:23    
Re: Różowe marzenie - cukierniczekreacje 14.10.09, 11:50    
Re: Różowe marzenie - dorota.be 14.10.09, 12:20    
Re: Różowe marzenie - dzika41 13.10.09, 20:50    
Re: Różowe marzenie - parole_parole 13.10.09, 21:02    
Re: Różowe marzenie - szadoka 14.10.09, 08:33    
Re: Różowe marzenie - alinka_li 14.10.09, 12:17    
Re: Różowe marzenie - spacey 22.10.09, 21:08    
Re: Różowe marzenie - daxter 23.10.09, 23:41    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd