FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

barwena na dwa sposoby

Pieczona barwena

Zainspirował mnie przepis J. Olivera na solę.
Zamiast soli - barwena. Zamiast rozmarynu - swiezy tymianek.
Od siebie - jeszcze białe wino.

Proste, a równocześnie bogate pod względem smakowym danie: ryba o tymiankowym
aromacie, z zapieczonymi pomidorkami kokatjlowymi i chrupiącą pancettą, chrupiącymi
ziemniakami, cierpkimi oliwkami i pieprzną rakietą. No i barwena pieczona w całości
smakuje wspaniale w porownaniu z filetami, które zazwyczaj są prezentowane jako
zdechły filecik.

No i koszt niewysoki, gdyż barwenę kupiłam na promocji, a w zaprzyjaznionym sklepie
garsc rakiety, parę plasterków pancetty i trochę oliwek.

Składniki (na dwie osoby):
4 barweny
4 średnie ziemniaki (mieliśmy około 500 g) – obrane i pokrojone w plasterki
kilkumilimiterowej grubości
Oliwa według gustu
Bukiecik świeżego tymianku
Garść czarnych oliwek po grecku, odpestkowanych i pokrojonych na połówki
Sok z cytryny
Garść rakiety
Pół kieliszka białego wina
Blacha lub patelnia z zeliwnymi uchwytami nadająca się do pieczenia w piekarniku

Na przybranie do rybek:
1) 4 plasterki pancetty, pokrojone w bardzo drobną kostkę
2) kilka pomidorków koktajlowych, odpestkowanych i pokrojonych w kostkę

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Pokrojone ziemniaki wymieszać z oliwkami, solą i pieprzem.
Skropić oliwą i wymieszać.
Ułożyć je na równomiernie na blasze, przykryć folią aluminiową i piec 20 minut.
Następnie zdjąc folię i piec jeszcze 10 minut, aby ładnie się zrumieniły.

W międzyczasie umyć i osuszyć ryby, do ich wnętrza włożyć gałązki tymianku.
Natrzeć lekko oliwą, posolić i popieprzyć.

Blachę z ziemniakami wyciągnać z piekarnika, ułożyć w rządku cztery barwenki.
Następnie dwie barwenki posypać posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, a dwie
pozostałe posiekaną pancettą, wymieszaną z listkami tymianku.

Wszystko to włożyć do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Mniej więcej
w połowie pieczenia podlać potrawę połową kieliszka białego, wytrawnego wina.

W czasie pieczenia ryb umyc rakietę, osuszyć ją i wymieszać z niewielką ilością oliwy i
sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe danie udekorować rakietą i konsumować jak najszybciej.



Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

barwena na dwa sposoby - emigrantka34 24.10.09, 22:04       Dobre!
oj, zapomnialam dodac, - emigrantka34 24.10.09, 22:07    
Re: oj, zapomnialam dodac, - bernadeta75 24.10.09, 23:39    
Re: oj, zapomnialam dodac, - zlotajagoda 24.10.09, 23:41    
Re: oj, zapomnialam dodac, - emigrantka34 25.10.09, 13:57    
Re: oj, zapomnialam dodac, - emigrantka34 25.10.09, 13:54    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd