FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydowski
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 18:08 zarchiwizowany

======================================
500 g polędwicy wolowej (żydowskiej),
150 g pieczarek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
85 g mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
180 ml śmietany,
60 dag masła,
50 g oliwy lub np. oleju z pestek winogronowych
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
sol, pieprz, ew. trochę cukru jeśli potrzeba do smaku
======================================

> polędwice oczyściłem z błon, umyłem osuszyłem papierowym ręcznikiem (grubym)
> pokroiłem na patyczki ca 0,5 cm na 3-4 cm, ułożyłem na lnianym ręczniku na tacy żeby
się nie stykały, posypałem pieprzem i przykryłem drugim ręcznikiem. Ustawiłem żeby
przeschły 2-3 godz.
> od pieczarek oddzieliłem ogonki, pokroiłem kapelusze w plasterki, cebulę i ząbki
czosnku w talarki,
> masło z oliwą rozpuściłem na patelni i wsypałem pieczarki, cebulę i czosnek - na ostrym
ogniu mieszałem do zrumienienia i odparowania
> przełożyłem na sito żeby odsączył się tłuszcz
> tłuszcz podgrzałem do wysokiej temperatury i układałem patyczki z polędwicy,
obsmażałem z każdej strony i zgarniałem na brzeg patelni kładąc następną partię
polędwicy - kanonem jest żeby polędwica nie puściła soku, ma być obsmażona a całe
dobro ma zostać w środku.
> dodałem pieczarki, cebulę, śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym
> zagotowałem oraz doprawiłem solą, pieprze i cukrem do naszych smaków
> przełożyłem do szklanego naczynia mikrofali, zrobiłem rowek i dołek żeby wydrenować z
nadmiaru tłuszczu, który wybierałem łyżką.
Smacznego

--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 18:12 zarchiwizowany
smacznego
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   pinkink3   28.10.09, 20:07 zarchiwizowany
Jak zwykle bomba, tylko co to za nazwa 'zydowska'.
Czy ona jest z koszernego uboju czy jak?

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   pinkink3   28.10.09, 20:14 zarchiwizowany
No i najwazniejsze--poledwica nie moze byc kosher, oczywiscie.

  Pierwszy raz spotkałem się z te nazwą ;)
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 20:34 zarchiwizowany
i dlatego kupiłem bo jest ciemniejsza od ligawy i podobna do polędwicy klasycznej.
Wrzyciłem w wyszukiwarkę i poledwica żydowska jest w paru pozycjach ;)


--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   wedrowiec2   28.10.09, 20:40 zarchiwizowany
Polędwica wołowa jest koszerna.
--
Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie.
Kant

  do wedrowca
   pinkink3   28.10.09, 21:19 zarchiwizowany
wedrowiec2 napisała:

> Polędwica wołowa jest koszerna.

Widocznie korzystamy z roznych zrodel.
Ja - z tego:
Keeping Kosher: Jewish Dietary Laws :

"Certain parts of kosher animals are non-kosher. One such part is the sciatic nerve in the
hindquarters, which is extremely difficult to remove. Thus some of the choicest cuts of
meat - like filet mignon and sirloin steak - are forbidden. "


http://www.religionfacts.com/judaism/practices/kosher.htm

Tylko przednia czesc zwierzecia jest kosher. Z tego, co mi wiadomo--poledwica jest z tylu
wolu.
Przepraszam Cie, Krzysiu za te talmudyczne wtrety--nazwa mnie zafrapowala i tyle.;))
Przepis i sama potrawa--paluszki lizac!

  Re: do wedrowca
   wedrowiec2   28.10.09, 21:31 zarchiwizowany
Jadałam dania z polędwicy w koszernych restauacjach. Może mieli wprawę w wycinaniu
nerwu kulszowego;) Bardziej prawdopodobne, że były to restauracje dla turystów:)
--
Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie.
Kant

  Re: do wedrowca
   zlotajagoda   28.10.09, 22:11 zarchiwizowany
Tzw. polędwica żydowska to nic innego jak ligawa i nazwa ta nie ma nic wspólnego
z kuchnią koszerną. Nazwa "żydowska" jest zwyczajowa i co tu dużo mówić,
antysemicka jak to w Polsce bywało i jest - znaczy tyle co fałszywa polędwica.
--
צבא ההגנה לישראל

  Pierwsze moje pytanie u rzeżnika było:
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 22:19 zarchiwizowany
- Czy poledwica żydowska to ligawa?
odpowiedź:
- Nie. To jest szlachetniejszy mięsień od ligawy.
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: Pierwsze moje pytanie u rzeżnika było:
   zlotajagoda   28.10.09, 22:26 zarchiwizowany
krzysztof_wandelt napisał:

> - Czy poledwica żydowska to ligawa?
> odpowiedź:
> - Nie. To jest szlachetniejszy mięsień od ligawy.


Jak nic Twój rzeźnik jest Żydem! Kto inny jest w stanie tak pięknie minąć się z
prawdą?
Jaka szkoda, że to nierealne.


--
צבא ההגנה לישראל

  to wielka firma z wieloma sklepami
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 22:28 zarchiwizowany
ale gdyby pisalo ligawa to bym nie kupil i nie zrobił
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: to wielka firma z wieloma sklepami
   zlotajagoda   28.10.09, 22:36 zarchiwizowany
krzysztof_wandelt napisał:

> ale gdyby pisalo ligawa to bym nie kupil i nie zrobił

Moim zdaniem dobrze że kupiłeś i zrobiłeś. A najważniejsze, że wrzuciłeś na GP.
Fajne danie a przy okazji o tolerancji można podyskutować.

p.s. dlaczego nie kupiłbyś i nie zrobił ligawy?

Pozdrawiam
--
צבא ההגנה לישראל

  Ligawę kupowali ludzie oszczędni
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 23:07 zarchiwizowany
u mnie w domu nie była tolorowana
jak zaczeły się braki w zaopatrzeniu kupiłem 2-3 razy spod lady za wymianę doczesnych
dóbr...
nie było wówczas internetu, w Kuchni Polskiej nie było hasła ligawa, w przedwojennych
przepisach Ćwier.... (nie moge w tej chwili wysylabizować jej nzwiska) też nie, w Kuchni
Litewskiej tez nie!
znajomi bardziej obeznani radzili piec w całości jak polędwice końska - wychodziła twarda
jak guma :(
W tej mojej ulubionej potrawie jest wspaniała jakby się nie nazywała i jakiej nacji by nie
była i z jakiego wołu
pozdrawiam
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: to wielka firma z wieloma sklepami
   chicarica   29.10.09, 12:30 zarchiwizowany
Czyżby?
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34805804,34805804,0,2.html?v=2
--
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.

  Re: Pierwsze moje pytanie u rzeżnika było:
   363636r   29.10.09, 09:46 zarchiwizowany
Polędwica żydowska to jak nic ligawa. Zwano ją też dawniej polędwicą cygańską.
Na steki się nie nada, na pieczeń też kiepska raczej, ale na strogonowa czy inne
"gulaszowate" potrawy idealna. Tym bardziej, że polędwicy, przy jej cenie, na
takie cóś po prostu szkoda.
Czeską svic(z)kovą na smetane też raczej z ligawy robię. Może to niekoszerne,
ale polędwica kosztuje majątek.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Pierwsze moje pytanie u rzeżnika było:
   lylika   29.10.09, 12:00 zarchiwizowany
Tutaj są wymienione wszystkie części wołu.
www.contactplus.com.pl/e_poledwicaz.php
Polędwica żydowska i ligawa, to dwa różne kawałki mięsa.
--
[img]http://img27.imageshack.us/img27/1747/090504majowo008.jpg[/img]Otwórz szafę i mów do rzeczy.

  Re: Pierwsze moje pytanie u rzeżnika było:
   363636r   29.10.09, 12:09 zarchiwizowany
Widocznie się myliłem:0)
Spotkałem się jednak z nazwaniem ligawy polędwicą żydowską vel cygańską.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  No... wypisz wymaluj moja polędwica, mój zakup ;)
   krzysztof_wandelt   29.10.09, 23:38 zarchiwizowany
dziękuję
pozdrawiam
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  masz rację... tak sie zastanawialem
   krzysztof_wandelt   28.10.09, 22:06 zarchiwizowany
pamietam powojenne opowiesci o tym jak goje czekali przy rytualnym biciu wołu bo tylnia
część zwierzęcia była out i brali ja darmo.
Czyli wychodzi na to że polędwica żydowska jest z przedniej części wołu tej koszernej
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: masz rację... tak sie zastanawialem
   marbor1   29.10.09, 12:24 zarchiwizowany
Słynne carpaccio włoskie jest właśnie sporządzane w ligawy tylnej, jako
najdelikatniejszej części wołu.

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   emilia1969   29.10.09, 17:27 zarchiwizowany
skad wy macie takie sklepy zeby byl taki podział na rodzaje miesa?? ja jak ide do mojego
rzeznika a mieszkam w małym miasteczku sklepów miesnych jest kilka i podzial wolowiny
na rosołowe, na rolady, poledwica (a jaka to pan nie wie no poledwica to poledwica)! a
ligawa to zadko... wiec ciekawa jestem co mi odpowie jak poprosze zydowska ;)

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   qubraq   29.10.09, 17:55 zarchiwizowany
Dla mnie Stroganow z ligawy jest niesmaczny; moze nie umiem go zrobic jak należy...

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   bodzia50   29.10.09, 23:42 zarchiwizowany
Moja mama robiła taki" ciemny" w kolorze gulasz z wołowiny
jak ja lubiłam ten gulasz, mnie nigdy nie udało się tak powtórzyć ten smak .

U mnie w sklepie jest tylko "rosołowe"i ligawa. Dobrze że jest ,bo wcześniej
wołowina pojawiała się jak ufo ,czyli była i znikała.
Przez kilka lat ,całą jesień jedliśmy króliki, zdarzało mi się robić te długie płaty
od combra jako kurczaka do makaronu :)

Ech... zjadło by się dobrego gulaszu.Pozdrawiam.
--
Bożena
Kobieta to nie płeć, to zawód.

  Re: Boeuf a la stroganoff ale z polędwicy żydows
   qubraq   30.10.09, 13:35 zarchiwizowany
bodzia50 napisała:

> Ech... zjadło by się dobrego gulaszu.Pozdrawiam.

Ja Ci zrobię, chcesz?


  Poledwica w cenie srebra!!!!!!!!!!!!!!!!
   krzysztof_wandelt   16.11.09, 23:44 zarchiwizowany
Dalszy ciąg nastąpi... napiecie rośnie... ślinka cieknie... rozum szaleje ;)
--
moje :) przy sm@ki bis

rocznica

  Re: Poledwica w cenie srebra!!!!!!!!!!!!!!!!
   kuranda   26.02.10, 14:05 zarchiwizowany
wlasnie kupilam 1kg ekologicznej poledwicy
juz wiem co z nia zrobie, danie wyglada bajecznie!
--
***Good girls go to heaven. Bad girls go wherever they want***

Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd