FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

risotto z karczochami i boczkiem

Narobila mi Serwusowa smaka na risotto....
Mialam zamrozone serca karczochow i postanowilam zrobic risotto z karczochami. Do tego
boczek pokrojony w minimalistyczna kostke, uprazony na chrupiaco. Nastepnym razem
zrobie z dynia.

Przepis na cztery-szesc osob

Skladniki:

1-1,1 l bulionu
2 lyzki oliwy
pol lyzki masla
1 duza cebula bardzo drobno posiekana
2 sredniej wielkosci lodygi selera naciowego - drobno posiekane
400 gr ryzu arborio
200 ml bialego wina
Sol morska, pieprz

100 g chudego w miare boczku lub pancetty – pokrojone jak najdrobniej
200 g serc karczochow (mialam mrozone)
Otarta skorka z jednej cyrtyny
Sok z ½ -1 cytryny wedlug upodoban smakowych
70 g masla
115 g tartego parmezanu
Rukola/bazylia swieza wedlug wlasnych upodoban
1-2 marynowane serca karczochow dobrej jakosci do dekoracji (mam niedaleko sklep,
gdzie moge kupowac „miniskulne” ilosci i wtedy wychodzi przystepnie cenowo)

Przyrzadzenie:

W garnku zagotowac bulion. Serca karczochow dodac do bulionu i gotowac 10 minut.
Bulion bedzie mial wtedy karczochowy smak i kolor. Nastepnie wyciagnac je z bulionu i
pokroic na cienkie paseczki, odstawic na bok.

W glebokim rondlu stopic pol lyzki masla i dolac 2 lyzki oliwy.
Potem dodac cebule, przesmazyc, dodac seler i dusic na malym
ogniu okolo kwadransa, az cebula utraci smak surowizny.

W tzw miedzyczasie na malej patelni bez tluszczu usmazyc boczek lub wloska pancette.
Ma byc chrupiace.

Do rondla z uduszona cebula i selerem naciowym dodac ryz arborio, zwiekszyc ogien,
przesmazyc. Caly czas mieszac tak, aby ani ryz, ani warzywa
nie przywarly do dna. Wlac wino. Mieszac caly czas, dopoki alkohol nie odparuje.
Do ryzu wlac chochle bulionu i mieszac, az plyn sie wchlonie. Potem powtarzac czynnosci -
dolewac po chochli bulionu, mieszac i sprawdzac, czy juz sie wchonal (wchlania sie mniej
wiecej po trzech minutach). U mnie proces trwal jakies 24 minuty, tym razem nie zuzylam
calego bulionu.

W polowie gotowania dodalac pokrojone karczochy, a po pieciu minutach (mozna to tez
zrobic od razu) polowe boczku. Reszte boczku zostawic do posypania dania na koncu.
Karczochy niemal „rozpuszcza sie” w risotto.

Gdy ryz osiagnie juz wlasciwa teksture, posolic, popieprzyc, dodac sok z cytryny i
zamieszac wszystko. Sprobowac. Wsypac tarty parmezan, wrzucic maslo, zamieszac
dokladnie, przykryc i odstawic na pare minut.

Serwowac posypane starta skorka cytrynynowa i reszta boczku z paroma listkami
pieprznej rukoli. Ewentualnie z bazylia.
Ja jadlam z rukola, a maz z bazylia. Na wierzch polozylismy sobie po marynowanym
karczochu.

Pyszne to bylo, ilosc tluszczu robi swoje.


Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

risotto z karczochami i boczkiem - emigrantka34 30.10.09, 14:09       Dobre!
Re: risotto z karczochami i boczkiem - lashqueen 30.10.09, 16:26    
Re: risotto z karczochami i boczkiem - emigrantka34 31.10.09, 17:23    
Re: risotto z karczochami i boczkiem - roseanne 30.10.09, 19:35    
Re: risotto z karczochami i boczkiem - emigrantka34 31.10.09, 17:24    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd