Kolejny wypiek swiateczny do testowania. Smakuje i wyglada jak piernik przez
dodatek przypraw korzennych, bardzo aromatyczny, wilgotny i co najwazniejsze
bardzo latwy do zrobienia. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
170g masla
250g maki
125ml mleka
2lyzki (40g) miodu (najlepiej o wyraznym ostrym smaku np. gryczany/lipowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
120g brazowego cukru
2 jajka
300g bakali, u mnie: migdaly, suszone figi, suszone morele, orzechy laskowe,
rodzynki, kandyzowana skorka pomaranczowa, cytron.
2 gruszki, obrane i pokrojone w kostke
1 lyzeczka cynamonu
po 1/4 lyzeczki zmielonych: galki muszkatalowej, imbiru, kolendry, gozdzikow,
kardamonu, ziela nagielskiego
Maslo rozpuscic w rondelku, dodac miod i mleko, gdy przestygnie wbic jajko,
wymieszac. Do duzej miski wsypac wszystkie suche skladniki, wlac plynne i
dokladnie wymieszac trzepaczka, na koniec dodac posiekane bakalie i gruszki,
wymieszac, przelac do nasmarowanej maslem formy (najlepiej z kominem) i
wstawic do pieca nagrzanego do 190°C i piec 50 minut. Ciasto wyjac z pieca i
ostudzic na kuchennej kratce, wyjac z formy dopiero po calkowitym ostygnieciu,
zawinac w folie i odlozyc w chlodne miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.
dodatek przypraw korzennych, bardzo aromatyczny, wilgotny i co najwazniejsze
bardzo latwy do zrobienia. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
170g masla
250g maki
125ml mleka
2lyzki (40g) miodu (najlepiej o wyraznym ostrym smaku np. gryczany/lipowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
120g brazowego cukru
2 jajka
300g bakali, u mnie: migdaly, suszone figi, suszone morele, orzechy laskowe,
rodzynki, kandyzowana skorka pomaranczowa, cytron.
2 gruszki, obrane i pokrojone w kostke
1 lyzeczka cynamonu
po 1/4 lyzeczki zmielonych: galki muszkatalowej, imbiru, kolendry, gozdzikow,
kardamonu, ziela nagielskiego
Maslo rozpuscic w rondelku, dodac miod i mleko, gdy przestygnie wbic jajko,
wymieszac. Do duzej miski wsypac wszystkie suche skladniki, wlac plynne i
dokladnie wymieszac trzepaczka, na koniec dodac posiekane bakalie i gruszki,
wymieszac, przelac do nasmarowanej maslem formy (najlepiej z kominem) i
wstawic do pieca nagrzanego do 190°C i piec 50 minut. Ciasto wyjac z pieca i
ostudzic na kuchennej kratce, wyjac z formy dopiero po calkowitym ostygnieciu,
zawinac w folie i odlozyc w chlodne miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.