FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Babka bakaliowo-korzenna

Kolejny wypiek swiateczny do testowania. Smakuje i wyglada jak piernik przez
dodatek przypraw korzennych, bardzo aromatyczny, wilgotny i co najwazniejsze
bardzo latwy do zrobienia. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

170g masla
250g maki
125ml mleka
2lyzki (40g) miodu (najlepiej o wyraznym ostrym smaku np. gryczany/lipowy
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
120g brazowego cukru
2 jajka

300g bakali, u mnie: migdaly, suszone figi, suszone morele, orzechy laskowe,
rodzynki, kandyzowana skorka pomaranczowa, cytron.
2 gruszki, obrane i pokrojone w kostke

1 lyzeczka cynamonu
po 1/4 lyzeczki zmielonych: galki muszkatalowej, imbiru, kolendry, gozdzikow,
kardamonu, ziela nagielskiego

Maslo rozpuscic w rondelku, dodac miod i mleko, gdy przestygnie wbic jajko,
wymieszac. Do duzej miski wsypac wszystkie suche skladniki, wlac plynne i
dokladnie wymieszac trzepaczka, na koniec dodac posiekane bakalie i gruszki,
wymieszac, przelac do nasmarowanej maslem formy (najlepiej z kominem) i
wstawic do pieca nagrzanego do 190°C i piec 50 minut. Ciasto wyjac z pieca i
ostudzic na kuchennej kratce, wyjac z formy dopiero po calkowitym ostygnieciu,
zawinac w folie i odlozyc w chlodne miejsce na 2-3 dni.

Smacznego!






Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Babka bakaliowo-korzenna - sylwia1607 10.11.09, 20:47       Dobre!
Re: Babka bakaliowo-korzenna - bobralus 10.11.09, 23:16    
Re: Babka bakaliowo-korzenna - sylwia1607 10.11.09, 23:54    
Re: Babka bakaliowo-korzenna - alinka_li 10.11.09, 23:37    
Re: Babka bakaliowo-korzenna - sylwia1607 10.11.09, 23:57    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd