FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Od dawna chciałam zrobic muszle ze szpinakiem, mimo ze nikt z nas za szpinakiem nie
przepada ale w koncu raz kozie smierc i dzisiaj byla proba zmierzenia sie ze smakiem
szpinaku. Na wszelki wypadek muszle zrobiłam tez w drugiej wersji:) A wyszło niebo w
gębie:)

Isnpiracja: atinabc.blox.pl/2009/06/Conchiglioni-ze-szpinakiem-i-gorgonzola.html

Składniki:
makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
250 g mrożonego (mozna uzyć świeżego)
1/2 opakowania sera ricotta (całe ma 450gr)
duża łyzka masła
sól
pieprz (moze byc ziołowy)
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy: oliwa, czosnek, cebula, koncentrat lub pomidory z puszki, przyprawy
sos beszamelowy: masło, mąka, mleko
tarty żółty ser

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i
ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sosy.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak. Wszystko
podsmażamy az woda z rozmrozonego szpinaku odparuje a jesli jest swieży gdy liście
zmiekna. Doprawiam solą, pieprzem - ja dałam ziołowy i odrobina vegety. Odstawiam do
ostygnięcia. Nastepnie dodaje ser ricotta i wszystko mieszam na ładna gładka masę. W
razie potrzeby ponownie można przyprawić.

Sosy:

Na patelni rozgrzewam łyzke oliwy z oliwek dodaje ząbek czosnku i cebulę. Podsmażam,
dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu i doprawiam do
smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jelsi jest koncetrat to po skarmelizowaniu go
podlałam chochlą wody zeby sie zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i
poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Sos wylewam na dno naczynia gdzie bedzie sie
zapiekała potrawa.

Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to
trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie
był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam
ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.

Muszle nadziałam szpinakiem i ułozyłam w naczyniu na sosie, polałam je sosem
beszamelowym, posypałam strtym serem, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do
piekarnika na 180st. na jakies 15 minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie.
Smacznego!

A teraz ciekawostka: moja corka nie widziala przygotowan do obiadu wiec nie wiedziała
o szpinaku ktorego nie jada. Wiec zawołalam ja i poprosiłam zeby zamknela oczy bo chce
zeby czegos sprobowała, obiecałam ze jak nie bedzie jej smakowac to nie dam je tego na
obiad. Ukroiłam połowe muszli i wsadziłam do dzioba., przezuła, połkneła i powiedziała
pycha. Co to bylo? Wtedy jej pokazałam. I tu zdziwko ze to szpinak i ze moze byc dobry.
Zjadła 4szt :) Oznajmiła ze bedzie jadła szpinak jak bedzie pływał w sosie szczegolnie
pomidorowym;)


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym - bernadeta75 11.11.09, 22:50       Dobre!
Re: Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowy - rozyczko 11.11.09, 23:55    
Re: Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowy - lashqueen 12.11.09, 11:43    
Re: Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowy - aaaguniaaa 12.11.09, 08:56    
Re: a tutaj z kurczakiem - rozyczko 12.11.09, 19:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd