FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   bernadeta75   12.11.09, 19:15 zarchiwizowany
Dlaczego misz -masz? Bo mozna uzyc tego co akurat mamy pod reka a i tak wszystko
wyjdzie pyszne:)
To jest druga wersja muszli jaka wczoraj zrobiłam na wypadke gdy mi nie chcieli jesc tych
ze szpinakiem. Uzyłam do nich tego co akurat mialam w lodówce stad misz-masz. Wyszedł
pyszny farsz a w połaczeniu z muszlami pyszne danie. W pełni zakceptowane.

makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
1 pierś pokrojona dorbniutko
3 łyżki sera ricotta
4 pieczarki
4 suszone pomidory z zalewy
1/3 op. fety
troche kukurydzy z puszki
łyzeczka kkoncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
sól
pieprz (moze byc ziołowy)
2 szalotki drobno posiekane
oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
zioła: bazylia, oregano
sos beszamelowy: masło, mąka, mleko
tarty żółty ser

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i
ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Na patelni rozgrzałam troche oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojona piers z kurczaka,
dodałam pokrojone drobno szalotki, pokrojony drobno czosnek. Doprawiłam sola i
pieprzem ziołowym.Gdy sie przesmażył zdjełam przełozyłam do miseczki. Na paatelni
ponownie rozgrzłam łyzke masła, wrzuciałam drobno pokrojne pieczarki, odrobne soli
przesmazyłam. Dodałam do kurczaka. Nastepnie do farszu dałam drobno pokrojna fete,
drobno posiekane pomidory suszone, ricotte, kukurydze, wymieszałam, doprawiłam
pieprzem ziołowym, bazylia i oregano. Dolałam 1 łyzeczke oliwy spod pomidorów i
łyzeczke koncetratu pomidorowego i wszystko wymieszam. (sam farsz mogłby byc tez
samoistna potrawa lub jako salatka, zostało mi go troche to po 5 minutach jeden
okurzacz sie przewinał przez kuchnie i farsz zniknał :))

Sos beszamelowy:.

Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka
i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty
ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i
troche pieprzu ziołowego.

Nadziałam muszle i ułozyłam w naczyniu na odrobnie oliwy z oliwek aromatyzowanej
oregano, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, posypałam
bazylią, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakies 15
minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie. Smacznego!

Na jednym zdjeciu muszle sa skropione sosem pomidorowym spod muszli ze szpinaku.


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   rozyczko   12.11.09, 19:40 zarchiwizowany
kolejny przepis na muszelki do ulubionych ::)

Podepne inne przepisy, jesli nie masz nic przeciwko :)


  Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   bernadeta75   12.11.09, 20:30 zarchiwizowany
alez oczywiscie:) fajnie mozna w jednym watku zebrac przepisy na te muszle.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: ze szpinakiemi z serem + mielone i szpinak
   rozyczko   12.11.09, 19:42 zarchiwizowany

  Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   vandikia   12.11.09, 19:57 zarchiwizowany
U mnie na zimno :


cebula w kosteczkę +10 startych na grubych oczkach pieczarek + starta na grubych oczkach
marchew + przyprawy, wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a po uduszeniu mieszamy
z posiekanymi na drobno 2 jajkami na twardo


na koniec chlapnąć majonezem trochę

były przystawką, gdyby nie było nic ponad to, to zapiekłabym je pod beszamelem

przyjemnie się robi :)


--
ups

  Re: Conchiglioni i szpinak pod beszamelem
   bernadeta75   12.11.09, 20:36 zarchiwizowany
pozwole sobie dopiac inne przepisy znalezione:

szpinak i beszamel
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89297928,89297928.html
szpinak i sos pomidorowy
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102856220,102856220.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   kamila1999   13.11.09, 17:50 zarchiwizowany
ale pyszności normalnie mi ślinka cieknie szczególnie na te kolorowe i z mielonym miesem
bo za szpinakiem nie przepadam.

  Re: Conchiglioni i 3 nadzienia
   bernadeta75   12.11.09, 20:39 zarchiwizowany
3 nadzienia

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48808526,48808526.html

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni czyli grzyby w łódeczkach
   bernadeta75   12.11.09, 20:40 zarchiwizowany

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni czyli grzyby w łodeczkach
   bernadeta75   12.11.09, 20:40 zarchiwizowany


fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,100305223,100305223.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni rigati
   bernadeta75   12.11.09, 20:42 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73105015,73105015.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni seszelki
   bernadeta75   12.11.09, 20:43 zarchiwizowany

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36734391,36734391.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni z kurczakiem i pesto
   bernadeta75   12.11.09, 20:44 zarchiwizowany
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67123726,67123726.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni z kurkami
   bernadeta75   12.11.09, 20:45 zarchiwizowany

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni z kurkami
   bernadeta75   12.11.09, 20:45 zarchiwizowany

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45756309,46414751.html
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni - de Capri
   bernadeta75   12.11.09, 20:46 zarchiwizowany

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76439136,76439136.html
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz
   ajer2   12.11.09, 21:53 zarchiwizowany
Cudo,cudo,cudo:)Będę korzystać z Twoich przepisów,dziękuję.

  Re: Conchiglioni a'la bolognese
   bernadeta75   16.12.09, 14:39 zarchiwizowany
Bolognese w innym wydaniu tym razem w muszlach Conchiglioni

makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
500g mięsa mielonego woł-wp
cebula
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy: oliwa, czosnek, koncentrat, pomidory z puszki, oregano, bazylia
kulka mozarelli
tarty żółty ser
oliwa

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i
ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem,
dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.

Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid,
dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia,
oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na
dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko.
Nadzienie nie moze byc zbyt płynne.

Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda
muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam
w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10
minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ałdnei zapeicze
wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.



--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd