FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Conchiglioni i nadzienie misz -masz

Dlaczego misz -masz? Bo mozna uzyc tego co akurat mamy pod reka a i tak wszystko
wyjdzie pyszne:)
To jest druga wersja muszli jaka wczoraj zrobiłam na wypadke gdy mi nie chcieli jesc tych
ze szpinakiem. Uzyłam do nich tego co akurat mialam w lodówce stad misz-masz. Wyszedł
pyszny farsz a w połaczeniu z muszlami pyszne danie. W pełni zakceptowane.

makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
1 pierś pokrojona dorbniutko
3 łyżki sera ricotta
4 pieczarki
4 suszone pomidory z zalewy
1/3 op. fety
troche kukurydzy z puszki
łyzeczka kkoncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
sól
pieprz (moze byc ziołowy)
2 szalotki drobno posiekane
oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
zioła: bazylia, oregano
sos beszamelowy: masło, mąka, mleko
tarty żółty ser

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i
ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Na patelni rozgrzałam troche oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojona piers z kurczaka,
dodałam pokrojone drobno szalotki, pokrojony drobno czosnek. Doprawiłam sola i
pieprzem ziołowym.Gdy sie przesmażył zdjełam przełozyłam do miseczki. Na paatelni
ponownie rozgrzłam łyzke masła, wrzuciałam drobno pokrojne pieczarki, odrobne soli
przesmazyłam. Dodałam do kurczaka. Nastepnie do farszu dałam drobno pokrojna fete,
drobno posiekane pomidory suszone, ricotte, kukurydze, wymieszałam, doprawiłam
pieprzem ziołowym, bazylia i oregano. Dolałam 1 łyzeczke oliwy spod pomidorów i
łyzeczke koncetratu pomidorowego i wszystko wymieszam. (sam farsz mogłby byc tez
samoistna potrawa lub jako salatka, zostało mi go troche to po 5 minutach jeden
okurzacz sie przewinał przez kuchnie i farsz zniknał :))

Sos beszamelowy:.

Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka
i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty
ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i
troche pieprzu ziołowego.

Nadziałam muszle i ułozyłam w naczyniu na odrobnie oliwy z oliwek aromatyzowanej
oregano, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, posypałam
bazylią, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakies 15
minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie. Smacznego!

Na jednym zdjeciu muszle sa skropione sosem pomidorowym spod muszli ze szpinaku.


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Conchiglioni i nadzienie misz -masz - bernadeta75 12.11.09, 19:15       Dobre!
Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz - rozyczko 12.11.09, 19:40    
Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz - bernadeta75 12.11.09, 20:30    
Re: ze szpinakiemi z serem + mielone i szpinak - rozyczko 12.11.09, 19:42    
Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz - vandikia 12.11.09, 19:57    
Re: Conchiglioni i szpinak pod beszamelem - bernadeta75 12.11.09, 20:36    
Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz - kamila1999 13.11.09, 17:50    
Re: Conchiglioni i 3 nadzienia - bernadeta75 12.11.09, 20:39    
Re: Conchiglioni czyli grzyby w łódeczkach - bernadeta75 12.11.09, 20:40    
Re: Conchiglioni czyli grzyby w łodeczkach - bernadeta75 12.11.09, 20:40    
Re: Conchiglioni rigati - bernadeta75 12.11.09, 20:42    
Re: Conchiglioni seszelki - bernadeta75 12.11.09, 20:43    
Re: Conchiglioni z kurczakiem i pesto - bernadeta75 12.11.09, 20:44    
Re: Conchiglioni z kurkami - bernadeta75 12.11.09, 20:45    
Re: Conchiglioni z kurkami - bernadeta75 12.11.09, 20:45    
Re: Conchiglioni - de Capri - bernadeta75 12.11.09, 20:46    
Re: Conchiglioni i nadzienie misz -masz - ajer2 12.11.09, 21:53    
Re: Conchiglioni a'la bolognese - bernadeta75 16.12.09, 14:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd