FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytrynowe
   anthonyb   27.11.09, 00:26 zarchiwizowany
Jest to wersja cytrynowa slynnego ciasta Caprese pochodzacego z Capri , stad nazwa.
Obecnosc bialej czekolady , zapach cytryn i smak likieru limoncello sprawily , ze
postanowilam zaeksperymentowac i rezultat musze przyznac byl fantastyczny.

potrzebujemy:
300 g migdalow bez skorki
200 g bialej czekolady
6 jajek
200 g cukru
150 g masla
2 cytryny ( 2 scieramy skorke i 1 sok)
4 lyzki likieru limoncello
lyzeczka proszku do pieczenia

Zetrzec lub zmielic czekolade . Ja przepuszczam przez maszynke elektryczna do mielenia
miesa.
Tak samo postepuje z migdalami.

Ubijamy mikserem zoltka z cukrem, az do uzyskania sztywnego kogla- mogla.
Stopniowo dodajemy miekkie maslo ubijajac. Teraz czekolade, sok i skorki z cytryny.
Pozniej migdaly, likier limoncello i proszek do pieczenia.

Wlaczamy piekarnik na 150° C. W przepisie ktory mialam bylo 160-180 ° ale wedlug mnie
to stanowczo za wysoka temperatura.

Ubijamy na sztywno bialka i mieszamy juz recznie ( gora - dol) piane z masa ciasta.

Przepis podawal , aby forme wysmarowac maslem i wysypac maka. Tak zrobilam 2 razy i
dwa razy przykleilo sie do foremki. Polecam wiec papier do pieczenia :-)

Pieklam w teperaturze 150° przez godzine z temoobiegiem w foremce o skosnych bokach
( gora srednica ok.28 cm, dol 25).
Po ostudzeniu przewrocic na talerz lub polmisek i posypac cukrem pudrem :-)



  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   panna.pola   27.11.09, 11:42 zarchiwizowany
To chyba coś dla mnie. :)
Tylko czy limoncello jest dostępne w PL? Wieki nie piłam, a byłaby okazja. ;)
--
MWaN

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   krysia2000   27.11.09, 12:01 zarchiwizowany
Jeśli masz dostęp do cytryn, spirytusu i cukru, to limoncello można spokojnie w
domciu wykonać.

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   anthonyb   27.11.09, 16:35 zarchiwizowany
Krysia prawdziwe cytryny sa tylko z Sorrento !

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   panna.pola   27.11.09, 18:06 zarchiwizowany
Eee, nie, nie chcę kombinować z produkcją domową.
Rozejrzę się, może gdzieś mają na stanie. ;)
--
MWaN

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   cipcipkurka   02.07.10, 07:05 zarchiwizowany
Mnie limoncello rzuciło się ostatnio w oczy w Piotrze i Pawle, więc pewnie i w innych
delikatesach czy dobrych sklepach monopolowych znajdziesz bez trudu.
--
life is...

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   kikkera   27.11.09, 11:51 zarchiwizowany
robilam z oliwa zamiast masla.
dobre bardzo :)
--
[img]http://emoty.blox.pl/resource/th_frogprince.gif[/img]

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   bernadeta75   27.11.09, 17:47 zarchiwizowany
robiłam ale tradycyjna torta caprese .. teraz widac kolej na zmiany to ta bedzie nastepna
do wypróbowania, zaraz po pomarańczowej;)
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Torta Caprese al limone- Ciasto Caprese cytry
   anthonyb   27.11.09, 20:49 zarchiwizowany
Bernadeta polecam zrob najpierw cytrynowa. Nad pomaranczowa jeszcze popracuje :-)

  Re: Torta Caprese al limone
   anthonyb   30.06.10, 22:00 zarchiwizowany
Zrobilam na nowo. Moze kogos najdzie i tez sie skusi zrobic.
Uwaga! Zmniejszylam ilosc masla do 100 g i dalam 3 lyzki likieru.
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Torta Caprese al limone
   linn_linn   01.07.10, 08:00 zarchiwizowany
Juz sobie wyobrazam aromat.

  Re: Torta Caprese al limone
   bernadeta75   01.07.10, 20:39 zarchiwizowany
oj chyba sie skusze tylko musze sie dorobic na nowo tego likieru:)
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Torta Caprese al limone
   miss_coco   04.07.10, 22:10 zarchiwizowany
Poniewaz na Capri raczej w tym roku nie pojade, zrobilam ;))
Zapach w trakcie pieczenia obledny i smakuje podobnie. Nie mialam w domu proszku do
pieczenia i tak wyroslo bez proszku. Srodek troche sie zapadl podobnie jak to z sernikiem.
Bardzo nam sie spodobalo. Dzieki za przepis ;))


--
Belgia od kuchni

  Re: Torta Caprese al limone
   anthonyb   05.07.10, 00:35 zarchiwizowany
miss_coco ,a to ci prawdziwa niespodzianka!
Ciesze sie , ze smakowalo :-)
--
kuchnia pod wulkanem
kuchnia pod wulkanem

  Re: Torta Caprese al limone
   jastii   09.07.10, 13:44 zarchiwizowany
Już któryś raz z kolei wchodzę do tego wątku. No i nie mam wyjścia. Muszę
znaleźć i kupić limoncello, a następnie upiec to ciasto.
Cytryny i limonki rulez :)

--
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się
zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

  Re: Torta Caprese al limone
   linn_linn   09.07.10, 15:08 zarchiwizowany
Limoncello mozesz tez zrobic sama, ale trzeba miec odpowiednie cytryny:




  Re: Torta Caprese al limone
   jastii   09.07.10, 15:23 zarchiwizowany
Wiem, nie mam jednak dostępu do takich wspaniałych cytryn ;(


--
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się
zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

  Re: Torta Caprese al limone
   anthonyb   09.07.10, 16:38 zarchiwizowany
Jasti jesli chcesz zrobic limoncello to przepis jest tutaj
forum.gazeta.pl/forum/w,36320,102763028,110154179,Re_Cytrynowka_cytrynowa.html

Jeli chcesz crema do limoncello to masz tutaj
kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/05/crema-di-limoncello.html
Cytryny wazne , ze nie sa pryskane czyli musiesz uzyc tzw. ekologiczne.

Te likiery nie sa wcale takie trudne do zrobienia.
--
kuchnia pod wulkanem
kuchnia pod wulkanem

  Re: Torta Caprese al limone
   mhr-cs   10.07.10, 11:47 zarchiwizowany
kawalek
tego wspanialego
mozna zawsze zjesc,


  [...]
   malpka-afrykanska   01.07.10, 09:55 zarchiwizowany
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

  Wspaniałe!
   szellka   08.07.10, 06:13 zarchiwizowany
Donoszę jedynie, iż upiekłam, podałam i znikło :)
Testowałam to ciasto na imprezie i wyszło wspaniałe. Bardzo nie lubię białej
czekolady, ale w torta caprese połączenie migdałów, cytryny i owej "czekolady"
jest świetne! Miałam kłopot ze środkiem, który się nie chciał dopiec. Zdjęć ni
ma, bo nie zdążyłam :) Będą przy powtórce z pewnością :) Dziękuję za inspirację!
________________________
www.ChilliBite.pl

  Re: Wspaniałe!
   anthonyb   08.07.10, 18:27 zarchiwizowany
Szellka ciesze sie ze smakowalo. To ciasto ma w kazdym badz razie zostac troszke
wilgotne w srodku.
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Torta Caprese al limone stencil
   linn_linn   08.07.10, 16:50 zarchiwizowany
Torta caprese lubi dekoracje stencil:
www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=15993&page=19
Nad napisem "caprese" / albo "Capri" / powinny byc jeszcze 3 "faraglioni":
Tu je widac, aczkolwiek napis nie jest ladny.
www.dolcidichiara.it/public/forum/viewtopic.php?f=19&t=6119&st=0&sk=t&sd=a
Szablon mozna zrobic samemu.



  Re: Torta Caprese al limone stencil
   anthonyb   08.07.10, 18:24 zarchiwizowany
Linn napis robi sie tylko na tej z gorzkiej czekolady- klasycznej.
Caprese - taki jest napis. Nie capri i bez skal :-)
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Torta Caprese al limone stencil
   linn_linn   08.07.10, 21:07 zarchiwizowany
A mnie sie podoba ze skalami :))

  Re: Torta Caprese al limone stencil
   anthonyb   08.07.10, 22:31 zarchiwizowany
A niech tam. Jak Ci sie bardzo podobaja linn , to niech beda i skaly :-)
--
kuchnia pod wulkanem


  to ja poproszę
   szellka   09.07.10, 08:11 zarchiwizowany
nie wiem, może był wcześniej, ale ja poproszę przepis na takie czekoladowe
caprese! na zdjęciu od napisów widzę, ze jest czymś przełożone - krem/ masa?

A co do wilgotności cytrynowego - ono jest wilgotne, owszem i dzięki temu
super, ale sam środek wyraźnie był niedopieczony. dopiekałam kilka razy, nawet
odwracając do góry dnem.
Pomyślałam, że następnym razem upiekę w formie z kominkiem
________________________
www.ChilliBite.pl

  Re: to ja poproszę
   anthonyb   09.07.10, 16:34 zarchiwizowany
Szellka na tym zdjeciu ze skalkami? Nie ,nie jest przelozone. Taca jest byszczaca i odbija
sie ciasto tak ze wyglada jak przelozenie.

Ciasto pieczone w niskiej formie ( dol troszke wezszy i gora szersza) podobnie jak do tart
nie jest domowa wersja. Pieczona w takiej formie,odwrocona,posypana cukrem pudrem i
napisem kupuje sie w cukierniach :-)
Tu jest przepis na te klasyczna z gorzka czekolada.
Co do likieru to zazwyczaj dodaje sie likier Strega lub liquirizia. Jesli nie mam dodaje np.
Gold wasser (gdanska wodka ziolowa) lub kieliszek koniaku.
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Torta Caprese al limone stencil
   linn_linn   09.07.10, 08:54 zarchiwizowany
A w ogole ten watek przyniosl mi szczescie i znowu jade na Capri!

  Re: Torta Caprese al limone stencil
   anthonyb   10.07.10, 10:55 zarchiwizowany
no to super linn! Baw sie dobrze :-)
--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Torta Caprese al limone- fantastyczne!
   szellka   24.05.11, 11:30 zarchiwizowany
Od roku kocham się w tym cieście!

--
________________________
www.ChilliBite.pl

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd