FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zupa marchwiowo-soczewicowa

Bardzo szybka. Gotowa w 20 min. dlatego robiłam ją już 2 razy. Idealna na zimowa
wieczory. Przepis z kalendarza "GoodFood" na 2010 r.

2 łyżeczki nasion kuminu,
szczypta suszonych płatków chilli,
2 łyżki oliwy,
600g marchewki startej na grubej tarce (kroiłam w plasterki, bo trzeć nie lubię),
140 g czerwonej soczewicy,
1 litr gorącego wywary warzywnego,
1/2 szklanki mleka,
jogurt naturalny, kolendra i ciepły chlebek naan do podania.

Uprażyć na ciężkiej patelni kumin i chilli (ok. 1 min. albo do momentu, kiedy zaczną
intensywnie pachnieć. Połowę odłożyć do posypania. Do reszty dodać oliwę, marchewkę,
soczewicę, wywar i mleko. Gotować 15 min. albo do momentu, kiedy marchewka i
soczewica będą ugotowane.
Po ugotowaniu zupę zmiksować. Podawać polane jogurtem i posypane kolendrą oraz
prażonym kuminem z chilli.
--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Gruzja 05.09.2007-23.09.2007
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Zupa marchwiowo-soczewicowa - thiessa 05.12.09, 19:22       Dobre!
Re: Zupa marchwiowo-soczewicowa - inaa1 05.12.09, 19:52    
Re: Zupa marchwiowo-soczewicowa - cipcipkurka 14.12.09, 10:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd