FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chrupki chlebek na okrągło

...szwedzki i z dziurą pośrodku:) Polecam, nie jest w smaku "tekturowy" jak co
poniektóre;), przypomina raczej kminkowego Finncrispa. A jaki cudny!
Polecam

Knäckebröd, czyli szwedzki chleb chrupki

(na 12 chlebków średniej wielkości) 7 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka syropu
klonowego, jedna trzecia szklanki (70 ml) mleka, 150 g płatków owsianych, 400
g mąki żytniej, 1 łyżeczka mielonego kminku, sól.

Do pokruszonych drożdży dodałam syrop klonowy, szczyptę soli i lekko podgrzane
mleko. Odstawiłam na kwadrans, gdy podrosły, dodałam mąkę, płatki, kminek i
niepełną szklankę (200 ml) wody. Wyrobiłam rękami na gładkie, jedwabiste
ciasto. Podzieliłam na porcje i każdą rozwałkowałam na podsypanej mąką
stolnicy na bardzo cienki placek, otwory wycięłam kieliszkiem. Placki piekłam
w temperaturze 220 stopni (z termoobiegiem) 4 minuty, przewróciłam i dopiekłam
jeszcze 5 minut. Przez noc dosuszyłam zawieszone na kiju*


*jak rasowa szwedzka chłopka;D Kijem był trzonek od drewnianej łyżki:)


--
mój blog NiecoDziennik

chrupki chlebek na okrągło - saudada 04.01.10, 14:58    
Re: chrupki chlebek na okrągło - saudada 04.01.10, 17:40    
Re: chrupki chlebek na okrągło - marnaz 05.01.10, 09:15    
Re: chrupki chlebek na okrągło - saudada 09.01.10, 22:47    
Re: chrupki chlebek na okrągło - krysia2000 04.01.10, 18:09    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd