Slodko-winna przekaska, z porcja bialego pieczywa stanowi pelne danie,
"lekkie" na kolacje...a ten chlebek maczany w sosie...
Ja robie od razu z podwojnej porcji, bo ta cukinia na patelni gdzie niknie i z
pol kg robi sie mala garstka:-)
pol kg mlodej cukini
2 zabki czosnku
garsc rodzynek
sol, pieprz
3 lyzki wody
3 lyzki octu winnego
lyzeczka miodu
natka pietruszki
oliwa do smazenia
Cukinie przekroic na pol a pozniej w cieniutkie paski okolo 3 mm. Na patelni
rozgrzac oliwe wrzucic cukinie i smazyc od czasu do czasu mieszajac. Jak
cukinia nabierze zlotego koloru, dodac posiekany czosnek, wymieszac i zaraz
dodac wode, ocet, miod i rodzynki. Posolic, popieprzyc. Zmniejszyc gaz i dusic
kilka minut az sos zgestnieje, a cukinia zmieknie, trwa to jakies 10 minut.
Zdjac z palnika, posypac natka pietruszki i albo zajadac na goraco lub
poczekac az przestygnie.
Smacznego! Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.
Bobralusie, dziekuje. Akurat ten przepis dostalam od mamy a ona od kolezanki ze
srodziemnomorskiego kraju.
Tak zastanawialam sie, ze z biala ryba morska tworzyloby niezly obiad.
ciasto przepyszne, wlasnie zjadlam ostatni kawalek na sniadanie, chociaz zwykle
jem cos zdrowego, ale jak je zobaczylam, to przestalam miec ochote na cokolwiek
innego:) Myslę, że w weekend zrobie te cukinie, dam znac jak pasowala z ryba.
--
zobacz, z czego robi się parówki :)
pani.serwusowa napisała:
> Pyszne to jest. Nobull wrzucila kiedys do cukiniowego watku (chyba "3 razy
> cukinia"), tyle, ze tam byl tez koper wloski.
Ale masz pamięć! Nie uwierzyłam w ten koper włoski i sprawdziłam. Jest - nasiona.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83611556,83612166.html