FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Mroczna tartura...

... albo zgubne przyjemności tylko dla dorosłych.

Dlaczego przyjemności? Wiadomo.

Dlaczego tylko dla dorosłych? Ponieważ słabość do prawdziwej, gorzkiej
czekolady przychodzi z wiekiem. Zaraz po wypadnięciu mlecznych zębów powinna
przemijać ochota na mleczną czekoladę.

A dlaczego zgubna? A bo po takim deserku trzeba potem co nieco zgubić.

Dostałam na dniach książeczkę Michała Zasmażki o ciastach "pasztetowych". (W
swoim czasie wyjaśnię, co rozumiem przez to pojęcie). Z początku dziełko nie
wzbudziło zachwytu Zdzisi, mojej siostry bliźniaczki. "Same tarty i kisze..."
- mówiła, niby znudzona. Ale pokazałam jej coś, czemu wiedziałam, że się nie
oprze. Więc wspólnymi siłami, bez profesjonalnego sprzętu cukierniczego w
postaci porządnej dużej formy do tart, na wesoło, po pijaku przygotowałyśmy
niewierną kopię wypieku i oto kumom przedstawiam:

TARTĘ CZEKOLADERSKO-MALINOWSKĄ

Proporcje na ciasto kruche słodkie, na spód okrągłej blachy o średnicy ok. 20cm:

- 125g mąki pszennej zwykłej (typ 550) lub tortowej (typ 450);
- 50g masła, pokrojonego w kostki i lekko rozmiękłego;
- 50g cukru pudru lub drobnoziarnistego;
- szczypta soli
- 1 jajo, w temp. pokojowej.

Ze składników zagnieść ciasto, zgodnie z prawidłami wykonywania ciast kruchych
i wstawić do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie rozwałkować na grubość
2-3mm i wyłożyć nim natłuszczoną lekko formę. Brzegi powinny być wysokie na
jakieś dwa i pół cemtynetra. Blachę wstawić do lodówki na jakieś 20 min, żeby
się ciasto schłodziło, co zapobiegnie jego skurczeniu przy wypiekaniu.

Piekarnik nagrzać do 190 st. Spód ponakłuwać kilkakrotnie widelcem, przykryć
papierem do pieczenia, obciążyć grochem ceramicznym (albo zwykłym, lub
ziarnami ryżu) i podpiec na sucho przez 20 minut. Następnie wyjąć z
piekarnika, zdjąć groch i papier i podpiec jeszcze z 5 minut w 180 st., żeby
spód dobrze osuszyć.

Wyjąć i ostudzić.

Przygotować prosty ganasz z:

- 250ml tustej śmietany (>30%);
- 200g mrocznej czekolady, tym mroczniejszej im mroczniejsze dusze kum, jednak
nie mniej niż 60% zawartości kakaowej miazgi;
- 25g syropu glukozowego, lub prostego (cukier plus gorąca woda w proporcjach 1:1)
- 50g masła, pokrojonego w kostkę.

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić do niej rozdrobnioną
czekoladę i syrop. Wymieszać dokładnie, aby powstała gładka, kremowa
konsystencja. Wrzucić masło, po kawałku i połączyć.

Spód wyłożyć świeżymi malinami (ok. 250g), albo równie kwaśnym owocem (np.
wydrylowanymi wiśniami). Zima jest, więc wykorzystałam mrożone i też było ok.
Zalać równomiernie ganaszem, najlepiej lanym przez sitko, żeby pozbyć się
ewentualnych pęcherzyków powietrza.

Formę owinąć szczelnie folią spożywczą (to zapobiegnie powstaniu mgiełki na
czekoladzie przy stygnięciu) i wstawić do lodówki na noc, aby ganasz stężał.

Ciasto najlepiej kroić ostrym nożem zanurzonym we wrzątku. W ten sposób ganasz
nie będzie pękał przy krojeniu, tylko się nadtopi, jak przy cięciu słoneczną
szpadą Dżedaj.

Jakie jest w smaku? A co Wam będę, kumy, mówić! Spróbujcie same.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

Mroczna tartura... - krysia2000 10.01.10, 15:13       Dobre!
Re: Mroczna tartura... - fettinia 10.01.10, 15:59    
Re: Mroczna tartura... - wilowka 10.01.10, 16:01    
Re: Mroczna tartura... - pani.serwusowa 10.01.10, 16:29    
Re: Mroczna tartura... - krysia2000 10.01.10, 16:47    
Re: Mroczna tartura... - inaa1 10.01.10, 17:46    
Re: Mroczna tartura... - agnies_77 10.01.10, 18:59    
Re: Mroczna tartura... - wilowka 10.01.10, 19:03    
Re: Mroczna tartura... - krysia2000 10.01.10, 19:25    
Re: Mroczna tartura... - wilowka 10.01.10, 19:31    
Re: Mroczna tartura... - dzika41 10.01.10, 21:17    
Re: Mroczna tartura... - krysia2000 10.01.10, 22:28    
Re: Mroczna tartura... - emigrantka34 10.01.10, 21:21    
Re: Mroczna tartura... - krysia2000 10.01.10, 22:44    
Re: Mroczna tartura... - stara-a-naiwna 10.01.10, 22:30    
Re: Mroczna tartura... - kasia.ro 11.01.10, 18:26    
Re: Mroczna tartura... - alinka_li 11.01.10, 22:08    
Re: Mroczna tartura... - vespertinee 12.01.10, 19:47    
Re: Mroczna tartura... - kk345 12.01.10, 23:47    
Re: Mroczna tartura... - smutas13 13.01.10, 18:02    
Re: Mroczna tartura... - michaga 14.04.10, 18:34    
Re: Mroczna tartura... - marghe_72 15.04.10, 00:49    
Re: Mroczna tartura... - marghe_72 15.04.10, 00:49    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd