FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaronem

Rozgrzewająca, sycąca potrawa, służąca za cały obiad lub kolację. Niezwykła mieszkanka
smaków, pełna mięsa, posypana moimi ulubionymi ziołami - świeżą kolendrą. Cynamon i
anyż dodają zupie niezwykłego smaku i aromatu (gotujący się rosół pachnie niesamowicie)
- nie można ich pominąć, podobnie każdy ze składników, którym posypuje się zupę przed
podaniem jest tu potrzebny. Bardzo polecam. Przepis z magazynu "Olive" (styczeń 2005),
przewidziany na 4-5 porcji - moim zdaniem jest ich więcej. Makaronu można dać trochę
mniej. Przygotowanie 2,5 godziny (w tym 2 godziny - gotowanie rosołu).

Składniki:

1 duża cebula, obrana
3cm korzeń imbiru, obranego ze skórki
1,5 kg wołowiny z kością* (np. pręgi)
2 gwiazdki anyżu
2 nieobrane duże ząbki czosnku
1 laska cynamonu
2-3 łyżki sosu rybnego** [dałam 3]
1 cytryna
150g wołowiny na befsztyk
450g makaronu ryżowego - wstążki [waga przed ugotowaniem]
pieprz, sól

Zupę serwujemy z dodatkami:

100g kiełków fasoli
4 cebul dymek, drobno pokrojonych [dałam czerwoną cebulę, pokrojoną na pióra]
mały pęczek kolendry, drobno pokrojonej [koniecznie świeżej]
2 papryczki chili, wypestkowane i drobno pokrojone***
1 cytryna, podzielona na cząstki****

*kupienie wołowiny z kością z części nadającej się na rosół jest bardzo trudne. Użyłam
pręgi - bez kości w ilości 1,5 kg oraz ok. 0.5 kg kupionych oddzielnie kości wołowych
** do kupienia m.in. w sklepach z żywnością orientalną i supermarketach
*** ilość zależna od indywidualnych upodobań
**** na 1 porcję 1 cząstka cytryny

Wykonanie:


Cebulę przekrój na pół, podpiecz ją oraz imbir na brązowy kolor na suchej patelni - na
dużym ogniu. Cebula ma nabrać ciemnego koloru z zewnątrz.

Wołowinę (na rosół) pokrój na kawałki i wraz z kośćmi włóż do dużego garnka. Dodaj
cebulę, imbir, gwiazdki anyżu, czosnek i laskę cynamonu.

Dodaj 3,5 litra wody***** wody i doprowadź do wrzenia. Zredukuj ogień i gotuj na
bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Usuń pływający tłuszcz (najłatwiej zbiera się "oka" -
tworzące się, gdy rosół postoi w chłodzie).

Wyjmij mięso z rosołu, pokrój na małe kawałki. Kości wyrzuć.

Rosół odcedź (najlepiej także z użyciem gazy), włóż do niego z powrotem ugotowane
mięso. Ponownie doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos rybny i sok
wyciśnięty z 1 cytryny, zmniejsz ogień.

Wołowinę (na befsztyk) pokrój na bardzo cienkie plasterki - ok. 1-1,5 milimetra, odłóż.

Ugotuj makaron ryżowy - według instrukcji na opakowaniu.

Przygotuj dodatki do zupy: kiełki fasoli, dymkę, chili, cytrynę i kolendrę.

Makaron ryżowy gotuj do miękkości, rozdziel do miseczek (bezpośrednio przed
spożyciem). Połóż na makaron pokrojoną surową wołowinę i zalej gotującym się rosołem
(wołowina się wówczas "ugotuje"). Dodaj kiełki fasoli, dymkę, kolendrę, chili.
Serwuj z cząstką cytryny (z której następnie wyciśnij sok do zupy).

Całość ma ok. 2100 kcal.

***** użyłam wody źródlanej; polecam w przypadku warszawskiej (okropnej w smaku)
wody
--
Mój blog kulinarny

Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaronem - n_ina 16.01.10, 18:15    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 16.01.10, 18:29    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 16.01.10, 18:34    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - inaa1 16.01.10, 18:51    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 16.01.10, 19:05    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - inaa1 16.01.10, 19:17    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - pocztufka 16.01.10, 19:29    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 16.01.10, 19:33    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - 363636r 16.01.10, 21:09    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 16.01.10, 21:53    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - a74-7 16.01.10, 22:18    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - senin1 16.01.10, 22:35    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - a74-7 16.01.10, 22:55    
uwielbiam n/t - emigrantka34 17.01.10, 22:51    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - a74-7 16.01.10, 22:24    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - ania_m66 17.01.10, 00:05    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 17.01.10, 00:30    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 17.01.10, 00:33    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - ania_m66 17.01.10, 13:34    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 17.01.10, 15:41    
gdzie kupić wietnamską miętę? - n_ina 17.01.10, 15:42    
Re: gdzie kupić wietnamską miętę? - ania_m66 17.01.10, 16:18    
Re: gdzie kupić wietnamską miętę? - n_ina 17.01.10, 17:00    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - krysia2000 17.01.10, 01:23    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - a74-7 17.01.10, 11:20    
linki do instrukcji w obrazkach - pinkink3 17.01.10, 19:48    
Re: linki do instrukcji w obrazkach - n_ina 17.01.10, 20:58    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - alexa0000 19.01.10, 13:04    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 19.01.10, 13:51    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - ania_m66 19.01.10, 13:58    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - thiessa 19.01.10, 23:28    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - senin1 20.01.10, 00:15    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 23.01.10, 13:08    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 23.01.10, 20:36    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - senin1 23.01.10, 21:08    
dzięki za poprawkę i czujność - n_ina 23.01.10, 21:23    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 24.01.10, 21:38    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 25.01.10, 00:10    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - tiato 25.01.10, 15:06    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 25.01.10, 18:58    
Miska do Phở - tiato 26.01.10, 02:10    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - bernadeta75 26.01.10, 22:59    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 26.01.10, 23:08    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 27.01.10, 17:21    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - emigrantka34 27.01.10, 17:40    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - bernadeta75 27.01.10, 21:06    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 27.01.10, 22:12    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 27.01.10, 22:14    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - senin1 27.01.10, 22:30    
pisalam po ukazaniu sie ostatnich zdjec.. - senin1 27.01.10, 22:48    
Re: pisalam po ukazaniu sie ostatnich zdjec.. - sylwia1607 27.01.10, 22:54    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - n_ina 28.01.10, 00:07    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - marghe_72 27.01.10, 22:18    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - sylwia1607 27.01.10, 22:23    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - bernadeta75 27.01.10, 23:23    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - agentcooper 04.02.10, 17:01    
Re: Pho czyli wietnamska zupa z wołowiną i makaro - a74-7 14.03.10, 20:29    
Pho w Warszawie - n_ina 10.06.10, 23:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd