FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Za eklerem mężowie sznurem.. ;)

Chcialam upiec cos innego ale mężowi zachciało sie eklerków, to nic ze nigdy ich nie
robiłam, kolejne wyzwanie przede mną jedno wiecje jedno mniej co za róznica. Znalazłam
ciekawy sprawdzony przepis i przystapiłam do dzieła.
Przepis jest autorstwa Pyzy:
www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/grzybki_ptysiowe
Naprawde jestem z nich dumna. juz nie musze kupowac. a córka wlasnie wrociła z
urodzin gdzie tez były ale kupne i stwierdziła ze woli moje. wyszło mi 20 sztuk mąż zjadł
11 :) a podobno sie odchudza;)

Cytuje za Pyzą z malymi swoimi zmianami.
CIASTO:
1 szkl. mąki pszennej
50g masła albo margaryny
1 szkl. wody
1 cukier wanilinowy 8g
szczypta soli
4 jajka

POLEWA:
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej - drobny proszek
1/2 łyżka gorącej wody
2 łyżki rumu (dla dzieci bez)

NADZIENIA:
1 duzy kubek śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 op. śmietan-fixu 9g
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w. - dobrej jakości, ale drobny proszek)
do posypania: 2-3 łyżeczki posypki czekoladowej
1/3 opakowania mieszanki mrożonych owocow (odmrożonych i zgniecionych)

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy.
Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej
drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas
trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i
lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały
czas ucierając. Można łyżką, można mikserem. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić
ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i
wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia podłuzne eklery. Między ciastkami
zostawiać odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st.
C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać
drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjac
jeszcze gorące przekroic na pól, wystudzić napełnic nadzieniem ale przed podaneim bo
inaczej namokną.

POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować
nim z wierzchu, za pomocą pędzelka i obsypać je posypką czekoladową.

NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy
ze śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy mikserem, następnie dosypujemy wymieszane suche
dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą
pianę podziliłam na dwie częśc. Do jednej dodałam kawe i wymieszałam dzięki czemu jest
nadzienie kawowe. Do drugiej dodałam rozgniecione owoce ale tak zeby wyczuwalne były
kawałki owoców. Napełniamy eklerki nadzieniami i ... podajemy. Gotowe!

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

Za eklerem mężowie sznurem.. ;) - bernadeta75 24.01.10, 21:07    
Re: Za eklerem mężowie sznurem.. ;) - zanet_kaleta 25.01.10, 19:52    
Re: Za eklerem mężowie sznurem.. ;) - laferme 26.01.10, 10:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd