FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Po świeży zakwas...

To kuma zdjęć moich chlebków nie widziała? Na robotę słabeuszy nie wyglądają.

Przepięknie się na pszennym zakwasie buduje chleby, zarówno pszenne, jak i
mieszane. Jeśli spojrzeć na proporcje użytych mąk, to w zdecydowanej większości
chlebów przeważa pszenica, bo to ona jest królową glutenu, z którego powstaje
mocny miąższ. Żyto ma szybszy metabolizm, i owszem, żwawiej się do roboty
bierze, ale koniec końców kultura zakwasu przepracować musi całe ciasto, a to
zazwyczaj pszenne jest w większości. Zresztą z tego co czytam z przepisu kumy
Posolonej, najpierw żytni zakwas przerobiła na pszenny i dopiero takim
spulchniła pszenno-żytnią mieszankę w proporcji 8:1 na rzecz pszenicy. Przy
wysokiej cenie i nieoczywistej dostępności mąki żytniej nie za bardzo się opłaca
hodować zakwas żytni. W razie potrzeby spokojnie można z pszennego zrobić żytni,
jeśli się chce zrobić taki prawdziwy żytnio-pszenny chleb, jak pumpernikiel czy
duński rugbrod, albo pyszny żurek, co widać w mojej traperskiej fotorelacji.
Przecież to tylko przeszczepienie mikroorganizmów na trochę inną pożywkę,
prawda? Nic dopalać drożdżami piekarniczymi nie trzeba, macie na to gwarancję
Krysi. Chyba, że chcecie przyspieszyć wyrastanie, to owszem, można podpędzić bez
problemu.

W dodatku do przepisu na chleb normandzki podałam plan wykonania zakwasu
żytniego na bazie łyżki zakwasu pszennego, zgodnie z wytycznymi Nancy Silverton:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105500391,105557659.html
Dużo czytania, ale nie jest to trudne.

Pszenny zakwas jako trzymana w lodówce "matka", jest tańszy w utrzymaniu. Raz na
tydzień można odświeżać na zimno, a jeśli się zauważy, że osłabł, to podkarmić
przez dzień w temp. pokojowej.

A Krysia Ci może wysłać nawet mokry zakwas, 120g, do dalszej hodowli. Mogę też
susz. Koperty są dziś tak szczelne a poczta tak sprawna, że do jorkszer dotrze w
stanie nienaruszonym. Rzuć tylko namiary na priva i masz jeszcze w tym tygodniu.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - posolona 01.02.10, 14:34    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - pani.serwusowa 01.02.10, 15:19    
Wiem, przegięłam z tym masłem;) - posolona 01.02.10, 15:37    
Re: Wiem, przegięłam z tym masłem;) - pani.serwusowa 01.02.10, 15:41    
Po świeży zakwas... - krysia2000 01.02.10, 16:10    
Re: Po świeży zakwas... - pani.serwusowa 01.02.10, 16:26    
Re: Po świeży zakwas... - posolona 01.02.10, 16:41    
Re: Po świeży zakwas... - krysia2000 01.02.10, 17:08    
Re: Po świeży zakwas... - pani.serwusowa 01.02.10, 17:18    
Re: Po świeży zakwas... - krysia2000 01.02.10, 17:48    
ja mam zakwas zytni - johana75 01.02.10, 18:05    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - skarabeusz_81 16.02.10, 22:45    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - velvet_blush 16.02.10, 23:15    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - kaiserka 24.02.10, 18:08    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - bodzia50 26.02.10, 14:09    
Re: Chleb prosty jasny z bloga Mirabbelki - hazo 27.02.10, 00:37    
to jeszcze moje chleby wg Mirabbelki - em_es 27.02.10, 21:33    
Mój Pierwszy - brumming 21.03.10, 19:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd