na taką wersję kulebiaka namówiła mnie w tym roku Miszam. Nie żałuje i gorąco polecam!
Ciasto drożdżowe zaparzane
(według przepis Marii Dieslowej)
500 g mąki
250 ml mleka
60 g masła
10 g cukru
3 żółtka
1 torebka drożdży suszonych instant (używam drożdży dr Oetkera)
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
mała główka słodkiej kapusty
6 jajek
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta papryczki Espelette (lub innej łagodnej papryczki)
Oraz:
jajko
łyżka śmietany
Przygotowanie:
Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać mąkę i wyrobił szybko mikserem. Kiedy ciasto
trochę przestygnie (powinno być ciepłe), dodać drożdże, cukier, żółtka, masło oraz sól i
wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto początkowo będzie zbite. W trakcie
wyrabiania powinno stać się elastyczne i miękkie. Uformować kulkę, włożyć do miski i
przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić w cieple miejsce do momentu, aż ciasto
podwoi swoja objętość.
Przygotować farsz. Ugotować jajka na twardo oraz główkę kapusty we wrzącej, osolonej
wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć i zostawić, aby trochę przestygła, poczym
drobno ją poszatkować.
Rozgrzać na dużej patelni masło, dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu,
aż nabierze delikatnego, złotego koloru. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. Na końcu dodać grubo posiekane jajka i
dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować na protokąt. Odciąć pasek ciasta na wycięcie dekoracji.
Rozłożyć równomiernie nadzienie zostawiać z każdego boku 2 cm brzeg ciasta bez
nadzienia. Posmarować brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną i luźno zwinąć, tak
jak zwijamy makowiec.
Ułożyć kulebiak na sklejonej części i dokładnie skleić końce. Wciąć dekoracje (gwiazdki,
serduszka, listki) i ponaklejać na kulebiak. Posmarować jajkiem ze śmietaną. Zostawić w
cieple do ponownego wyrośnięcia. Piec około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
---
...et si vous veniez manger chez nous?
Ciasto drożdżowe zaparzane
(według przepis Marii Dieslowej)
500 g mąki
250 ml mleka
60 g masła
10 g cukru
3 żółtka
1 torebka drożdży suszonych instant (używam drożdży dr Oetkera)
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
mała główka słodkiej kapusty
6 jajek
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta papryczki Espelette (lub innej łagodnej papryczki)
Oraz:
jajko
łyżka śmietany
Przygotowanie:
Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać mąkę i wyrobił szybko mikserem. Kiedy ciasto
trochę przestygnie (powinno być ciepłe), dodać drożdże, cukier, żółtka, masło oraz sól i
wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto początkowo będzie zbite. W trakcie
wyrabiania powinno stać się elastyczne i miękkie. Uformować kulkę, włożyć do miski i
przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić w cieple miejsce do momentu, aż ciasto
podwoi swoja objętość.
Przygotować farsz. Ugotować jajka na twardo oraz główkę kapusty we wrzącej, osolonej
wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć i zostawić, aby trochę przestygła, poczym
drobno ją poszatkować.
Rozgrzać na dużej patelni masło, dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu,
aż nabierze delikatnego, złotego koloru. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. Na końcu dodać grubo posiekane jajka i
dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować na protokąt. Odciąć pasek ciasta na wycięcie dekoracji.
Rozłożyć równomiernie nadzienie zostawiać z każdego boku 2 cm brzeg ciasta bez
nadzienia. Posmarować brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną i luźno zwinąć, tak
jak zwijamy makowiec.
Ułożyć kulebiak na sklejonej części i dokładnie skleić końce. Wciąć dekoracje (gwiazdki,
serduszka, listki) i ponaklejać na kulebiak. Posmarować jajkiem ze śmietaną. Zostawić w
cieple do ponownego wyrośnięcia. Piec około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
---
...et si vous veniez manger chez nous?