FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na twardo

na taką wersję kulebiaka namówiła mnie w tym roku Miszam. Nie żałuje i gorąco polecam!

Ciasto drożdżowe zaparzane
(według przepis Marii Dieslowej)
500 g mąki
250 ml mleka
60 g masła
10 g cukru
3 żółtka
1 torebka drożdży suszonych instant (używam drożdży dr Oetkera)
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
mała główka słodkiej kapusty
6 jajek
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta papryczki Espelette (lub innej łagodnej papryczki)

Oraz:
jajko
łyżka śmietany

Przygotowanie:
Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać mąkę i wyrobił szybko mikserem. Kiedy ciasto
trochę przestygnie (powinno być ciepłe), dodać drożdże, cukier, żółtka, masło oraz sól i
wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Ciasto początkowo będzie zbite. W trakcie
wyrabiania powinno stać się elastyczne i miękkie. Uformować kulkę, włożyć do miski i
przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić w cieple miejsce do momentu, aż ciasto
podwoi swoja objętość.
Przygotować farsz. Ugotować jajka na twardo oraz główkę kapusty we wrzącej, osolonej
wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, wyjąć i zostawić, aby trochę przestygła, poczym
drobno ją poszatkować.
Rozgrzać na dużej patelni masło, dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na małym ogniu,
aż nabierze delikatnego, złotego koloru. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. Na końcu dodać grubo posiekane jajka i
dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować na protokąt. Odciąć pasek ciasta na wycięcie dekoracji.
Rozłożyć równomiernie nadzienie zostawiać z każdego boku 2 cm brzeg ciasta bez
nadzienia. Posmarować brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem ze śmietaną i luźno zwinąć, tak
jak zwijamy makowiec.
Ułożyć kulebiak na sklejonej części i dokładnie skleić końce. Wciąć dekoracje (gwiazdki,
serduszka, listki) i ponaklejać na kulebiak. Posmarować jajkiem ze śmietaną. Zostawić w
cieple do ponownego wyrośnięcia. Piec około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

---
...et si vous veniez manger chez nous?

Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na twardo - kikkera 04.02.10, 15:41    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - siostraheli 04.02.10, 16:08    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - marnaz 04.02.10, 17:49    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - pani.serwusowa 04.02.10, 18:19    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - kikkera 04.02.10, 20:01    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - tralalumpek 04.02.10, 18:43    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - kikkera 04.02.10, 20:02    
Re: Kulebiak ze słodką kapustą i jajkami na tward - marnaz 05.02.10, 13:11    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd