FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Muffiny marchwiowe

Przepis stąd
www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/ciasteczka_marchewkowe/przepis.html
4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
? 1 i 1/2 szklanki mąki
? 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
? 3/4 łyżeczki soli
? przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki
muszkatołowej
? 3/4 szklanki oleju roślinnego
? 3 duże jaja lub 4 mniejsze
? 1 szklanka brązowego cukru
? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Lukier:
? 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
? 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
? 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

potrzebna też będzie: blaszka do muffinów z wgłębieniami wyłożona 12 papilotkami lub
jednorazowy zestaw papierowych foremek do pieczenia muffinów (2 x po 6 papilotek)

?Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski
przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
?W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej,
jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z
mieszaną z mąki.
?Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach,
ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek
ciastka będzie czysty).
?W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z
pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą
konsystencję lukru.
?Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę
do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i
dekorować rurkami z marchewki (sposób przygotowania - poniżej). Podawać jak lukier
nieco zastygnie.
Dekoracja - marchewkowe rurki, około 15 sztuk:

? 1 duża i gruba marchewka
? 1 szklanka wody
? 1 szlanka cukru

potrzebne też będą: obieraczka do warzyw (ziemniaków) i papier do pieczenia

Przygotowanie:

? Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do
warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.
? Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i
gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić
na nim marchewki na 15 minut.
? Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do
formowania. Nie wyłączać piekarnika.
? Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z
łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut,
wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.




Szczerze mówiąc dekoracja marchewkowa zajmuje więcej czasu i wysiłku niż muffiny
właściwe, ale efekt zarówno wizualny jak i smakowy bardzo ciekawy. Musiałam zrobić
dwa podejścia bo za pierwszym razem odcedziłam marchewki na sitku i pozostawiłam, tak
jak radzi autorka przepisu, ale się zlepiły i potem porwały się przy rozdzielaniu. W
piekarniku też trzeba bardzo uważać żeby je wyjąć jak jeszcze są plastyczne, bo
strasznie szyko wysychają. No i podarowałam sobie powtórne pieczenie po zrolowaniu
marchewek - takie lekko ciągnące, karmelizowane za bardzo mi smakowały zeby je
wysuszać na wiór :).
A same muffiny - muszę przyznać że naprawdę dobre, wilgotne i takie piernikowate :)


--
chcesz ukryć twarz? wyjdź nago :))

S.J.Lec

Muffiny marchwiowe - nikka00 07.02.10, 20:20    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd