FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

kurczak z imbirem

Przepis inspirowany książką Pascala Brodnickiego "po prostu mi to ugotuj",
zmodyfikowany i dostosowany do włoskich warunków (często biorę to co akurat
dostępne jest w sklepie lub coś nowego co chcę spróbowac):

pierś z kurczaka (1/2 kg lub odrobine mniejsza porcja)
1 duża marchewka
1 duża słodka cebula
garść liści szpinaku
garść liści biety (niestety nie wiem czy to jest w PL więc można to pominąć)
garść liści waleriany lub rucoli (do wyboru lub obydwie naraz)
1 ząbek czosnku
1 średni korzeń imbiru
1 średnia cytryna
1/2 pora lub cebulka dymka
miód
cynamon
curry
pieprz
sól
1 szklanka rosołu (może być z kostki rosołowej, najlepiej warzywny)
odrobinę oleju.


Kurczaka pokroić na paski ok 2 cm grubości, wymieszać w misce z 3 łyżkami miodu, 1
łyżeczką cynamonu i przyprawami oraz startym na tarce imbirem (1/4 korzenia) i skórką z
1/4 cytryny. Odstawić.

Na patelni przysmażyć grubo pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodać marchewkę b.
cienko pokrojoną (ja w tym celu używam obieraczki do warzyw- obieram dlugie cienkie
paski marchewki). kiedy zmięknie dodać porwane liście biety rucoli i szpinaku, następnie
por lub cebulkę i wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodać 3/4 szklanki rosołu.
Następnie dodać starte pół korzenia imbiru lub jak ktoś lubi nawet więcej (na drobnej
tarce), odrobinę miodu, sok i skórkę z połowy cytryny. Dusić na małym ogniu aż
zgęstnieje. W między czasie kurczaka usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy
zbrązowieje dodać do warzyw i poddusić razem jeszcze przez 2-3 minuty.

Podawać posypane startym na grubej tarcę imbirem oraz cebulką lub porem. Do tego
można podać tosty lub makaron najlepiej orecchiette lub penne.

Często robię dużą porcje i jem to kilka dni i ważne jest żeby nie odsmażać na oleju bo
zrobi się ciężkie, ja na patelnie dolewam zwykle trochę rosołu z kostki- wtedy kurczak nie
jest suchy.


kurczak z imbirem - rossamaglietta 08.02.10, 16:39    
Re: kurczak z imbirem - kaskahh 08.02.10, 17:39    
Re: kurczak z imbirem - magze 08.02.10, 18:48    
Re: kurczak z imbirem - rossamaglietta 08.02.10, 20:38    
pol korzenia? - senin1 08.02.10, 20:49    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd