FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta

Bardzo proste danie, szybkie, lekkie, ale smaczne... jedliśmy u znajomych przed wyjazdem
w wersji z halibutem i bez pomidorków koktajlowych, które dodałam dzisiaj, ponieważ
zaraz zaczęłyby się psuć. Spokojnie można je jednak pominąć.
Połączenie świeżej mięty i cytryny daje orzeźwiający aromat, który bardzo lubię...w Polsce
co prawda trudno o tej porze roku o taką miętę (widziałam w Almie, Bomi), ale może ktoś
wykorzysta, gdy będzie sezon.
Zdjęcia co prawda takie sobie, przed włożeniem do pieca- jak to określił mój m. ? wygląda
trochę ?kuku?, po wyjęciu z pieca mało wyględne...poza tym ciemno już było, i nie chciało
mi się bawić ze światłami. Ale smakowo bardzo ok.


Składniki (na 2 osoby)

400 g dorsza atlantyckiego albo halibuta (generalnie biała ryba)
garść migdałów, sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych wzdłuż
garść świeżej mięty
kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie), pokrojonych na połówki
1 gałąź selera naciowego, pokrojona na cienkie plasterki
3-4 plasterki cytryny
100 ml białego, wytrawnego wina
łyżka oliwy
sól, pieprz


Rybę (miałam uciachany kawałek świeżego dorsza, ale mozna też użyć filety) wysmarować
oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć.
Dookoła ryby ułożyć seler i pomidorki.
Miętą posypać rybę oraz warzywa.
Plasterki cytryny ułożyć na rybie.
Całość posypać obficie migdałami i podlać winem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 15 minut maksymalnie (trzeba
zaglądać).
Migdały powinny być zgrillowane, lekko brązowe.
Mąż jadł w pieczonymi ziemniakami, ja udawałam, że jem bez.
Dodatkowo posypałam jeszcze kilkoma listkami świeżej mięty.


dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - emigrantka34 09.02.10, 22:39    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - krysia2000 10.02.10, 01:07    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - emigrantka34 10.02.10, 12:47    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - 363636r 10.02.10, 08:20    
Mniam. Tylko pieczenie mięty nie pasuje... może - jacek1f 10.02.10, 10:09    
Re: Mniam. Tylko pieczenie mięty nie pasuje... mo - emigrantka34 10.02.10, 12:41    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - pani.serwusowa 10.02.10, 14:08    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - emigrantka34 10.02.10, 21:41    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - pani.serwusowa 14.02.10, 20:59    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - emigrantka34 15.02.10, 11:38    
Re: dorsz pieczony z migdalami i swieza mieta - vespertinee 14.02.10, 21:02    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd