FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i

świeżym tymiankiem

To risotto robiliśmy już parę miesięcy temu, jakoś nie złozyło się wcześniej , aby je wrzucić
do Galerii, mimo tego, że bardzo nam zasmakowało o tej porze roku... robiliśmy je juz kilka
razy, dla znajomych i rodziny, i zawsze jest prośba o dokładkę mimo, że danie nie należy
do lekkich.
Znalazłam je na stronie J. Olivera, bardzo nam sie spodobało, bo było inne, niż te, które
zazwyczaj jemy.
Przy pierwszym podejściu do risotta, na kiełbasę cotechino
(en.wikipedia.org/wiki/Cotechino_Modena) musieliśmy czekać trzy tygodnie.
Obdzwoniliśmy większość sklepów w włoskim jedzeniem w naszej części miasta, w końcu
udalo nam się zamówić podgotowaną kiełbasę.
Nie wiem, jaką inną kiełbasą wieprzową można zastąpić – może frakcja włoska się
odezwie. Zastanawiałam się nad naszą białą, ale ona jest zazwyczaj doprawiona na
sposób polski i m.zd. się całość może się "pogryźć".
Risotto jest dość pracochłonne, ponieważ wcześniej trzeba upiec kiełbasę, potem ja
pokroić drobno.. to samo z cebulami...
Jedno jest pewne – risotto naszym zdaniem jest przepyszne, kiełbasa upieczona w
piekarniku chrzęści i chupie między zębami, świeży tymianek dodaje pazura.

Przepis na cztery-szesc osób

Baza do risotto:
1-1,1 l bulionu
2 lyzki oliwy
pol lyzki masla
1 cebula bardzo drobno posiekana
2 małe lodygi selera naciowego - drobno posiekane
400 gr ryzu arborio
200 ml bialego wina
sol, pieprz

Składniki do „wykonczenia” risotto:
300 g kiełbasy cotechino
3 duże, białe cebule (nieobrane)
Sól, pieprz do smaku
Oliwa według gustu
Otarty świeży tymianek, według gustu (od biedy można zastąpić suszonym)


Przyrzadzenie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Kiełbasę i cebule ułożyć na blasze.
Powinno się to wszystko piec około godziny.
Od czasu do czasu trzeba zaglądać i przewracać, aby się równomiernie upiekło.
Kielbasa daje zapach podczas wypiekania (właściwie śmierdzi), bo jest w niej duzo
tluszczu, ale tak ma byc.
Gdy kielbasa jest juz upieczona, cebule miękkie, wyjąć wszystko z piekarnika.
W garnku zagotowac bulion.
W glebokim rondlu stopic pol lyzki masla i dolac 2 lyzki oliwy.
Potem dodac cebule (tę do bazy, nie upieczoną), przesmazyc, dodac seler i dusic na malym
ogniu okolo kwadransa, az cebula utraci smak surowizny.
Do rondla z uduszona cebula i selerem naciowym dodac ryz arborio, zwiekszyc ogien,
przesmazyc.
Mieszac, aby ani ryz, ani warzywa nie przywarly do dna.
Wlac wino.
Mieszac, dopoki alkohol nie odparuje.
Do ryzu wlac chochle bulionu i mieszac, az plyn sie wchlonie.
Potem powtarzac czynnosci, tak jak to już wielokrotnie bylo wyjaśniane na tym forum.
Za każdym razem sprawdzac, czy bulion juz sie wchonal.
W czasie, gdy risotto nam pyrka, obieramy cebuluje z łupek, kroimy wzdłuż na ćwiartki i
delikatnie odzielamy płatek od płatka.
Jedną cebulę siekamy drobno, dwie pozostałe wkładamy do jeszcze gorącego piekarnika,
żeby nam się nie wystudziły. Będą służyć do dekoracji.
Kiełbasę obrać z jelitka, po czym (u mnie najlepiej sprawdził się widelec) rozciapać tak
drobno, jak tylko się da.
Mniej więcej w połowie gotowania ryżu dodać posiekaną cebulę (tę upieczoną) oraz
kiełbasę (trochę kiełbasy można też zostawić dla dekoracji).
Gdy ryz osiagnie juz wlasciwa teksture, posolic, popieprzyc, dodać otarty tymianek i
zamieszac wszystko.
Sprobowac.
Ewentualnie doprawic wg własnego gustu.
Wsypac tarty parmezan, wrzucic maslo, zamieszac dokladnie, przykryc i odstawic na pare
minut.
Serwować riosotto udekorowane płatkami cebuli.



Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 09.02.10, 23:57    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - nobullshit 10.02.10, 00:10    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - giezik 10.02.10, 07:44    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - nobullshit 10.02.10, 16:16    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 10.02.10, 09:34    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - krysia2000 10.02.10, 00:52    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - lashqueen 10.02.10, 09:31    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 10.02.10, 09:39    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - giezik 10.02.10, 13:28    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - pani.serwusowa 10.02.10, 14:00    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 10.02.10, 21:43    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 11.02.10, 11:04    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - krysia2000 11.02.10, 11:29    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 11.02.10, 11:45    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 11.02.10, 12:11    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 11.02.10, 11:57    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - krysia2000 11.02.10, 12:22    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - bobralus 11.02.10, 11:47    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 11.02.10, 12:03    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 11.02.10, 13:13    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - lashqueen 18.02.10, 18:01    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - emigrantka34 18.02.10, 19:13    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 19.02.10, 16:38    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - anthonyb 19.02.10, 16:53    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - lashqueen 19.02.10, 18:17    
Re: Risotto z kiełbasą cotechino, białą cebulą i - linn_linn 25.02.10, 15:37    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd