FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sernik marmurkowy

Spód:

* 300 g płatków owsianych
* 100 g masła
* 60 g gorzkiej czekolady

Masa serowa:

* 500 g mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
* 100 g cukru pudru
* 300 ml kremówki (36%)
* 200 g czekolady gorzkiej
* 150 g czekolady białej
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 4 łyżeczki żelatyny + 80 ml wrzątku

Płatki owsiane podprażyć na suchej, teflonowej patelni co jakiś czas mieszając by się nie
spaliły. W kapieli wodnej rozpuścić masło razem z czekoladą i dosypać uprażone płatki.
Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć tą masą tortownicę o średnicy 26 cm. Wygładzić
łyżką o podociskać dnem szklanki. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Na początek proponuję rozpuścić obie czekolady w kąpieli wodnej (osobno oczywiście :) )
i rozpuścić żelatynę we wrzątku. Ani czekolady ani żelatyna nie mogą być gorące (w
zasadzie powinny być dobrze wystudzone) gdyż spowoduje to zważenie się śmietany i
masa serowa nie będzie się już nadawać do niczego innego jak do kosza.
Ser ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt i ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Do masy
serowej dodawać powoli żelatynę ubijając mikserem na najniższych obrotach. Masę
podzielić na dwie części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną i delikatnie
wymieszać mikserem aby składniki utworzyły jednolitą masę. Na schłodzonym spodzie
owsiankowym układamy po łyżce masy jasnej i ciemnej. Ponieważ na wierzchu uzyskamy
nie równą powierzchnię, wygładzamy ją widelcem tworząc wzorek po okręgu. Chłodzimy
w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Sernik marmurkowy - kasiaaaa24 14.02.10, 17:29    
Re: Sernik marmurkowy - halberek 14.02.10, 18:15    
Re: Sernik marmurkowy - vandikia 14.02.10, 20:04    
Re: Sernik marmurkowy - brynia2 14.02.10, 21:22    
Re: Sernik marmurkowy - dzika41 15.02.10, 20:31    
Re: Sernik marmurkowy - alinka_li 20.05.10, 15:11    
Re: Sernik marmurkowy - marnaz 20.05.10, 20:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd