FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kluski śląskie nadziewane :)
   daxter   20.02.10, 21:41 zarchiwizowany
Zachciało mi sie dzisiaj coś mięsnego, gorącego, tłustego, takiego nie light
tylko sytego i rozgrzewajacego no i wymysliłam nadziewane kluski śląskie plus
kompot z wisni i sałatka z czerwonej kapusty ( czyli sląski modry szałot).
Pogoda dalej nas nie rozpieszcza wczoraj lało dzisiaj śnieg , ogólnie szaro i
wilgotno , aura sprzyja daniom konkretnym.

Składniki

-1500 g ziemniaków ugotować przecisnąc przez praskę ostudzic ,podzielić na
cztery częsci
jedna cwiartke wyjąć do dołka nasypac mąkę ziemniaczaną i dodac 1 czubatą
łyżkę pszennej
- 1 jajko duże 1/2 łyzeczki soli i wyrobic wszystko na masę utoczyc wałek
krajac w plastry i małą łyżeczką dawac nadzienie zlepiac , kulać zgrabne
kluseczki .
Wrzucac do wrzacej wody osolonej gotować od wypłyniecia ok3-4 min na małym
ogniu.Podawac oblane przysmażoną cebulką i skwareczkami z boczku wędzonego z
surówką z kiszonej kapusty lub czerwoną kapustą na ciepło i kompotem ulubionym
np z wisni.
Nadzienie miesne:

ok 300 g zmielonego ugotowanego lub upieczonego mięsa ( ja dałam reszte
pieczeni z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku zmiażdżone, duża cebula
podsmazona na łyżce masła 2 łyzki bułki tartej, jajko, sól ,pieprz , maggi i
dużo majeranku, łyżeczka kminku zmielonego wszystko dobrze wyrobic na pulchna
masę i nadziewac kluseczki.

Rada:
- mozna nadmiar zamrozic i wtedy mamy zapas pysznych klusek ,traktowac jak
wszystkie mrozonki nierozmrozone wrzucac do wrzatku i tylko dłużej gotowac ok
7 min, czas got zalezy tez od wielkosci naszych klusek , trzeba najlepiej
sprawdzic czy juz są i wtedy na talerzyk i do brzuszka :) pozdrawiam :)

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   olaolala1974   20.02.10, 22:54 zarchiwizowany
Oj tak, tak, takie lubię danie proste i smaczne ,co samemu sie zrobi to sie wie
co sie je, moja mama takie tez robiła .

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   bodzia50   21.02.10, 10:03 zarchiwizowany
Lubimy ,lubimy :), a jakże...ja lubię z duszoną kapustą kiszoną tak zwaną zasmażaną
robię też jak się chcę pozbyć pasztetu ,którego wszyscy mają już dość,
wtedy jest piorunem zrobione :)
--
Bożena

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   363636r   21.02.10, 11:07 zarchiwizowany
Oj dobre, dobre! :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   fettinia   21.02.10, 13:43 zarchiwizowany
U nas tez czesto takie nadziewane bywaja:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   grubcia1960   21.02.10, 14:08 zarchiwizowany
mniam:) to moja ulubiona forma utylizacji nadmiaru gotowanego miesa , przewaznie
w poniedzałek zostaje mieso z niedzielnego rosołu robietez wiecej ciasta na
kluski i poniedziałkowy obiad w try miga no i jaki dobry :) prosto smacznie i
niedrogo:)

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   brynia2   21.02.10, 16:13 zarchiwizowany
Daxterko, to nasze ulubione. Lepię identyczne, tylko jajka do ciasta nie dodaję.
Proste w wykonaniu i zawsze wiadomo, co w środku, żadnych niespodzianek.
pozdrawiam :)

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   pscolki2   21.02.10, 17:05 zarchiwizowany
A to mój dzisiejszy obiad - jak na kluchy robione pierwszy raz jestem bardzo zadowolona;)

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   daxter   21.02.10, 20:22 zarchiwizowany
Pieknie wyszły kluseczki i u pscolki2 taki kolorowy obiadek wcale nie zimowy ,
kluseczki bryni2 tez apetyczne , jak to fajnie ,że mi zostało mieska z
niedzielnego obiadu zrobiłam kluseczki i zamroziłam na zapas jutro znowu nabiore
ochoty , może na kolację ?
A co powiedza na to moje bioderka?
- nic mniam i zjedza ze mną:)))
A swoją drogą muszę wkleic na wątek śląski bo to po prawdzie" śląska" potrawa
tak bardziej niemiecko- czeska , hi hi :)pozdrawiam i smacznego życzę:)

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   anthonyb   22.02.10, 12:16 zarchiwizowany
Zamrazamy surowe?

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   jollka2   22.02.10, 12:37 zarchiwizowany
O rety, ale nabrałam ochoty, daaawno nie robilam !

  Re: Kluski śląskie nadziewane( mrożenie)
   daxter   22.02.10, 13:23 zarchiwizowany
Oczywiscie ,że zamrażamy surowe , ja na plastikowa desekczke kładę folie
spozywczą na to kluski do worka całośc i do zamrażalnika jak się zamrożą to
sciagam folię i pakuje kluski do foliowego woreczka , gotuje sie jak wszystkie
mrozonki do wrzatku i ok 10 min w zalezności jak duże robicie kluski , w ten
sposób robie też kluski z białym serem i z truskawkami .:)

  Re: Kluski śląskie nadziewane( mrożenie)
   anthonyb   22.02.10, 15:13 zarchiwizowany
dziekuje za wyjasnienie. Ja klusek nigdy nie mrozilam. Jedynie pierogi :-)

  Re: Kluski śląskie nadziewane( mrożenie)
   daxter   22.02.10, 18:45 zarchiwizowany
Zawsze jest ten pierwszy raz, radze do klusek mrozonych nie dodawac jajka sa
lepsze :)

  Re: Kluski śląskie nadziewane( mrożenie)
   poughkeepsie   22.02.10, 19:44 zarchiwizowany
daxter nie ma czegoś takiego jak modry szałot :) Modra kapusta czyli gotowana z dodatkiem
octu, szałot to sałatka jarzynowa zupełnie inno inszość ;-)
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   hania55   22.02.10, 20:49 zarchiwizowany
Zrobię sobie takie z soczewicą. A co! :)


--
What a night to fly my kite on

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   sylwia1607   22.02.10, 22:28 zarchiwizowany
Oj jak ja lubie takie pyzy, u nas tak sie na nie mowilo, nie jadlam ich cale
wieki, a robic nie umiem:-( i jakos weny brak....

  Re: Kluski śląskie nadziewane :)
   daxter   22.02.10, 22:51 zarchiwizowany
Jak nie ma w kuchni slaskiej Wery Sztabowej" Krupnioki i moczka czyli gawędy
o kuchni śląskiej" jest sałatka z czerwonej kapusty czyli szałot ponizej
wklejam:) pozdrawiam

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd