FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Irlandzki razowiec-sodowiec

Osobom przestraszonym wieloetapowego, kilkudniowego procesu wyrobu chleba na
"naturalnym" zakwasie pragnę zaprezentować (właściwie przypomnieć) domowe
pieczywo tak szybkie i bezproblemowe, że wykonać je można w godzinę. Z
zegarkiem w ręku - od momentu otwarcia paczki z mąką do wyjęcia bochenka z
piekarnika.

IRLANDZKI RAZOWIEC SODOWY

Przepis zaczerpnęłam z.... i tu mogłoby paść nazwisko jakiegoś autora książek
o pieczeniu, ale nie padnie. Ta prosta receptura, podobnie jak ta na
szortbredy, albo ciasto funtowe, jest tak popularna i na tyle
wystandaryzowana, że szukanie oryginalnego, "autentycznego" przepisu
źródłowego jest pozbawione sensu. Każda irlandzka gospodyni domowa zna go na
pamięć, a jeśli zapomni, to na każdej paczce mąki razowej jest podane, razem z
rustykalnym rysuneczkiem. Tak mi przynajmniej Mirek powiedział.

- funt (450g) mąki pszennej razowej; w przypadku wyjątkowo "trocinowego"
przemiału miesza się mąkę razową ze zwykłą w proporcjach 2:1.
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- uncja (dajmy 25g) masła, opcjonalnie,
- 1/3 litra (330ml) maślanki,
- niecała garść płatków owsianych, do ozdoby.

Nagrzać piekarnik do 220 st. Z podanych składników wyrobić dość lepkie i
rozlazłe ciasto. Nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 minuty, bowiem w momencie
zetknięcia sody z kwaśną maślanką rozpoczyna się reakcja jej rozpadu i ciasto
zaczyna rosnąć. Tak mokra i wiórowata masa długo spulchniającego gazu w sobie
nie utrzyma, więc czym prędzej powinna trafić do pieca, aby uległa utrwaleniu.
Bez przesady oczywiście, ale to naprawdę jest quick-bread. Wyrobioną masę
uformować w kulę i naciąć ją dość głęboko w krzyż. Zabobonni Irlandczycy
uważali, że w ten sposób odegna się złe moce, lecz dziś dzięki naukowemu
postępowi wiemy, że chodzi odpowiedni rozrost chleba i zapobieżenie jego
pęknięciu podczas wypieku. Gotowy do pieczenia bochenek ułożyć na nasmarowanej
tłuszczem blaszce, posypać płatkami owsianymi i piec przez ok. 35-45 minut,
najpierw w 220 st., a po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 200. Gotowy
powinien być ładnie wyrośnięty, zbrązowiały i wydający głuchy odgłos od spodu.
Jak każdy chleb. Po wyjęciu ostudzić dobrze na kratce.

Ta razowa odmiana sodowca smakuje wyśmiecicie jako zagryzka do irlandzkiej
baraniej sztufady, czowdera, czy jako klasyczna kanapka z łososiem i majonezem.

Historia tego pieczywa, nie tak znowu stara, wiąże się mocno z losami tego
celtyckiego narodu zamieszkującego Zieloną Wyspę. Receptura powstała ponoć w
odpowiedzi na Ziemniaczaną Zarazę, która dotknęła Irlandię w połowie XIX
wieku. Dzięki rozwojowi nowoczesnej chemii najuboższe nawet domostwa uzyskały
łatwy dostęp do dwuwęglanu sodu, spulchniacza taniego i niezawodnego w
porównaniu do kapryśnych drożdży, czy zakwasu. Wykorzystując własne, niedbale
nawet zmielone ziarno oraz produkt uboczny ubijania masła rodziny
czynszowników pozwolić sobie mogły na tanią, zjadliwą i co najważniejsze łatwą
zapchajgębę, inną niż ziemniaki z kapustą. Miało to zapobiec zgubnej
monodiecie, której właśnie skutki tak boleśnie odczuła Irlandia podczas
Wielkiego Głodu. Po dziś dzień w każdym, najgorzej nawet zaopatrzonym
spożywczaku w IE nabyć można razową mąkę, sodę w półkilowych woreczkach i
maślankę. Albo gotowe bread mixy "tylko zalej wodą". No i gotowe bochenki, tuż
obok chlebów tostowych (z francuska zwanych "pans").

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Irlandzki razowiec-sodowiec - krysia2000 22.02.10, 16:44    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - anthonyb 22.02.10, 16:52    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - krysia2000 22.02.10, 17:38    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - pani.serwusowa 22.02.10, 16:58    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - emigrantka34 22.02.10, 17:07    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - posolona 23.02.10, 01:21    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - a74-7 23.02.10, 13:58    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - daxter 23.02.10, 18:23    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - kate128 27.02.10, 11:21    
Re: Irlandzki razowiec-sodowiec - krysia2000 27.02.10, 12:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd