FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bajadera

Ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g margaryny
70 g cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 ml śmietany
cukier waniliowy
ciut soli

- Masa:
120g margaryny
50 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
garść posieaknych orzechów włoskich (ewentulanie 3 łyzki mielonych)
garsć rodzynek
garsć migdałow w płatkach
aromat rumowy lub arakowy lub 3 łyzki alkoholu np rumu
80ml mleka
1/2 słoika dżemu z porzeczki czarnej lub wisni, ewentualnie mozna uzyc powideł

- Polewa czekoladowa gotowa lub rozpuszczona czekolada
- Do dekoracji kokos i migdały


Ciasto: Margarynę rozpuscic w kąpieli wodnej i ostudzić. Do przesianej mąki pszennej
dodać szczypte soli, proszek, cukier. Dodac jajka, śmietanę, ostudzoną margarynę,
zmiskowac. Ciasto wylożyc na blaszke wylozaną papierem do pieczenia i wstawic do
piekarnika na 200st do upieczenia sie na złoto ok. 20 minut. Ostudzić. Przekroic ciasto na
dwa placki. Jeden placek bedzie stanowic spod bajaderki a drugi wejdzie w sklad masy.
Drugi placek ostudzić.

Masa: Ciepły placek drobno pokruszyć. W rondelku w kapeili wodnej rozpuscic
margaryne, dodac kakao i cukier oraz mleko. Rozkruszone ciasto dodac do masy, dodac
bakalie, dzem, aromat lub alkohol i wyrobić na jednolitą masę.Gotową mase wylożyć na
upieczony spod. Poalac poewa czekoladowa gotowa albo rozpuscic gorzka czekolade i
polac nia ciasto. Posypac kokosem i migdałami. Wstawic do lodowki zeby masy zastygły.


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

Bajadera - bernadeta75 28.02.10, 15:52    
Re: Bajadera - zuza120 01.03.10, 00:01    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd