FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw

Tylko język wciąż ewoluuje i się od obcych zapożyczeń uciec nie da. Chyba, że
się wzorem XVII wiecznej Japonii zamknie na świat i dopiero amerykańskiego
kapitana kanonierki potrzeba będzie do zachęcenia do większej otwartości.

"Makaron" był kilka wieków temu obcym wtrętem w polszczyźnie, stąd mówienie o
"makaronizmach". Takie patriotyczne bronienie na siłę czystości języka zakrawa
czasem na komedię. Język powinien być maksymalnie użyteczny, bo to najpierwsze i
najbardziej podstawowe narzędzie, jakie opanowała ludzkość. Czystość,
gramatyczna poprawność, estetyka czy też poezja wypowiedzi to są sprawy
drugorzędne. Może i kelner/kelnerka język straszliwie pokaleczyli, ale dostałaś
chyba to, co zamówiłaś? Jeśli tak, to doszło do porozumienia i język spełnił
swoją rolę.

"Pasta" zaczyna wypierać makaron, bo się w polskiej kuchni pogłębiła i wciąż
pogłębia wiedza na temat kuchni włoskiej. 30 lat temu "makaron" oznaczało
spaghetti, albo coś w tym stylu: długie nitki dorzucane do zupy, albo dawane
dzieciom z twarogiem. Mało kto znał boloński sposób podawania makaronu, z
pomidorowym sosem i siekaną wołowiną. Reszta ciast gotowanych ("past") to były
kluski, łazanki, kopytka i pierogi. Dziś już znamy i lazanię, i tagliatelle, i
farfalle, i penne, i ravioli, i tortellini, i cannelloni, i conchiglie, i... I
dziś już wiemy, że w Europie używa się powszechnie oryginalnych włoskich
określeń na poszczególne rodzaje ciast gotowanych stamtąd się wywodzących, nie
siląc się specjalnie na ich "lokalizację". I wiemy również, że "pasta" to
włoskie i nie tylko określenie ciasta, a w szczególności tego na "makaron".
Trochę mniej osób wie, że "makaron" to jedna z odmian ciasta gotowanego, a nie
czysta polska nazwa mylącej pasty.

Podobnie "twarogu", "kielbasy" czy "oscypka" się nie tłumaczy, choć to przecież
"kwaśny ser świeży", "nafaszerowany flak" i "wędzony ser owczy". Oprócz prawnego
zastrzeżenia nazw niektórych produktów, chodzi też o uznanie regionalnej
specyfiki danej potrawy, czy też żywnościowego produktu, choć z technicznego
punktu widzenia, za ową regionalnością nie kryje się żadna tajemna receptura i
know-how, nie pozwalające na wierne odtworzenie jadalnego dzieła w innym miejscu.

Jeśli we włoskiej restauracji byłaś, to nie ma co się dziwić, że kelnerzy
starają się o zapewnienie egzotycznej atmosfery. Taki jest blichtr i czar
restauracji. We francuskiej knajpce w Londynie do stolika podejdzie chłopak
"stąd" (albo ze wschodniej Europy) i przyjmie od "Madą" zamówienie na "dak
aloranż łiw bitrut żulię on a bed of soted maszrhums served with czorizo lik end
potejto ę grhatę of sinamon sprinkeld krutąs end czedar cziz", a od "Mesje
"files minią de bef ę szokolat end ciga esh żu". Talk about murdering one's
mother tongue.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

porri w pomidorri ... - tralalumpek 28.02.10, 22:53    
Re: porri w pomidorri ... - emigrantka34 01.03.10, 00:35    
Re: porri w pomidorri ... - pinkink3 01.03.10, 00:39    
[...] - tralalumpek 01.03.10, 08:41    
Re: porri w pomidorri ... - szadoka 01.03.10, 08:16    
Re: porri w pomidorri ... - a74-7 01.03.10, 10:00    
Re: porri w pomidorri ... - evamarija 01.03.10, 10:59    
Re: porri w pomidorri ... - tralalumpek 01.03.10, 12:01    
Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw - krysia2000 01.03.10, 11:31    
Re: Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw - szadoka 02.03.10, 08:24    
Re: Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw - krysia2000 02.03.10, 13:17    
Re: Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw - felinecaline 02.03.10, 13:30    
Re: Makaronizmy, czyli o "polskości" nazw - krysia2000 02.03.10, 15:19    
Re: porri w pomidorri ... - kingaolsz 01.03.10, 18:55    
Re: porri w pomidorri ... - tralalumpek 01.03.10, 21:19    
Re: porri w pomidorri ... - lila_star 01.03.10, 22:40    
Re: porri w pomidorri ... - tralalumpek 02.03.10, 12:06    
pasta e basta - anthonyb 02.03.10, 19:11    
Re: pasta e basta - tralalumpek 02.03.10, 21:37    
Re: pasta e basta - anthonyb 03.03.10, 16:20    
Re: pasta e basta - tralalumpek 03.03.10, 22:10    
Re: pasta e basta - lashqueen 02.03.10, 21:59    
Re: pasta e basta - brynia2 02.03.10, 22:07    
Re: pasta e basta - lashqueen 02.03.10, 22:10    
Re: pasta e basta - brynia2 02.03.10, 22:34    
Re: pasta e basta - lashqueen 02.03.10, 22:44    
Re: pasta e basta - brynia2 02.03.10, 22:54    
Re: pasta e basta - anthonyb 03.03.10, 16:33    
Re: pasta e basta - felinecaline 03.03.10, 18:33    
Re: pasta e basta - lashqueen 03.03.10, 19:02    
Re: pasta e basta - ania_m66 03.03.10, 21:06    
Re: pasta e basta - lashqueen 03.03.10, 21:33    
Re: pasta e basta - marghe_72 03.03.10, 21:13    
Re: pasta e basta - szadoka 04.03.10, 12:30    
Re: pasta e basta - marghe_72 04.03.10, 13:02    
Re: pasta e basta - anthonyb 04.03.10, 16:26    
Re: pasta e basta - tralalumpek 04.03.10, 18:11    
Re: pasta e basta - anthonyb 04.03.10, 18:33    
Re: pasta e basta - tralalumpek 04.03.10, 18:36    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd