FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Trianon - tort mocno czekoladowy

Na swoje urodziny postanowiłam zrobić trianon. Przepis znalazłam
tu:www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t18662.html
Do musu nie dodawałam żadnego alkoholu i zrobiłam go z dwóch czekolad gorzkich
Wedla i jednej Jedynej. Do masy chrupkowej następnym razem dam więcej nutelli,
albo mniej rurek waflowych, żeby masa była bardziej zwarta. Ponieważ ciasto
jest mocno czekoladowe (takie miało być :) ), więc podałam je z konfiturą
żurawinową dla przełamania smaku, z pewnością dobrym dodatkiem byłyby lody
waniliowe.

Pozwalam sobie skopiować przepis z w/w strony.


Składniki na spód:

2 jajka
60 gram cukru
40 gram utartych na proszek orzeszkow laskowych (albo ewentualnie migdałów)
2 łyżki płaskie mąki
30 gram stopionego masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chrupkowa:

200 gram nutelli
100 g rurek waflowych
40 gram praline

Mus czekoladowy aksamitny:

500 gram smietany slodkiej 30-36% bardzo mocno schłodzonej
300 gram dobrej czarnej czekolady (52% kakao)
1 chlusniecie alkoholu mietowego (ricqlès, albo get27, moze byc lyzka do zupy
soku mietowego)- może być również inny alkohol albo można go pominąć jeśli
ktoś nie może użyć

kakao gorzkie do posypania

Pierwszy etap, przygotowac spód:

Do miski wbic jaja i ubijac dlugo z cukrem, ma zbielec. Dodajemy make, proszek,
orzeszki utarte, i maslo stopione, mieszamy recznie-delikatnie!

Kladziemy foremke (bez dna) na plytke wyscielona papierem do pieczenia(albo
używamy po prostu tortownicy o średnicy ok.26 cm), wlewamy
ciasto do srodka, nie grubiej niz 1/2 centymetra, pieczemy 10 do 15 minut w
piekarniku podgrzanym na 180 stopni.
Kiedy spód jest upieczony (przy dotyku ma byc ledwo upieczony, i blady),
przelozyc z papierem do pieczenia na wilgotna sciereczke( spodem do góry), potem
odczepic papier. Polozyc kolko foremki(tortownicy) na polmisku w ktorym ono
bedzie sie
prezentowalo dla biesiadnikow, wlozyc w srodek odczepiony od papieru spód.
To ma byc operacja blyskawica: pospieszyc sie z odczepianiem papieru od
biszkoptu i wkladaniem na polmisek, bo ciasto schnie szybko, i zacznie sie
lamac.Zostawic 10 minut by ostyglo, tyle czasu co potrzeba na nastepny etap.

Drugi etap:

Podgrzać nutellę żeby była dość płynna, rurki pokruszyć(można włozyć do
woreczka z mocnej folii i przejechać wałkiem) wymieszać z nutellą, dodać
praline i od razu rozłozyć na spodzie. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30
minut- ma stwardnieć.

Trzeci etap: mus czekoladowy

Zaczynamy ten etap, gdy masa jest twarda (znaczy to co bylo w zamrazalniku)
Stopic czekolade ze śmietaną (smietana nie wiecej niz 1/5 wagi
czekolady, czyli ok. 60 g)). Pozostala smietane ubic na sztywno.
Delikatnie dodac jedna lyzke ubitej śmietany do stopionej czekolady, dodac
alkohol.
Mieszac delikatnie, dokladac ubitą śmietanę. Wlozyc do foremki na spód z masą,
na ok 2 cm grubosci. Wygładzamy powierzchnię i potem robimy rowki widelcem.
Wstawiamy wszystko do lodówki na 3-4 godziny, potem wyjmujemy i sypiemy na
wierzch kakao używając sitka.

Trianon - tort mocno czekoladowy - qchcia1 07.03.10, 22:01    
Re: Trianon - tort mocno czekoladowy - dzika41 07.03.10, 22:25    
Re: Trianon - tort mocno czekoladowy - qchcia1 07.03.10, 22:40    
Re: Trianon - tort mocno czekoladowy - alinka_li 07.03.10, 22:58    
Re: Trianon - tort mocno czekoladowy - dziuunia 07.03.10, 23:25    
Re: Trianon - tort mocno czekoladowy - qchcia1 07.03.10, 23:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd