FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  chocolate chip cookies
   bobralus   15.03.10, 21:32 zarchiwizowany
Mają opinię narodowych ciastek USA. Wspaniałe z lodami waniliowymi, można z
nich zrobic lodową kanapkę:) Pyszne też same, mi sprawdziły się podczas
babskiej podróży, podobno najlepsza rzecz, jaką przyjaciółki jadły podczas
dwóch dni stołowania się w dobrych knajpach:)

Zdecydowanie najlepsze, jakie udało mi się upiec, piekłam wcześniej z blogu,
który niezmiernie rzadko mnie zawodzi, czyli mojewypieki.blox.pl, ale tamte
były kapryśne, rozlewały się bardzo po blasze, gotowe były smaczne, ale
piekelnie tłuste i, choć żujące, to przyklejały się do zębów niczym karmel. Te
są niezwykle maślane i karmelowe, ale w smaku, a nie w śladach na palcach i
zębach:) Przepis pochodzi ze strony www.joyofbaking.com i są takie jak powinny
być - na zewnątrz chrupiące, w środku lekko ciągnące, właśnie takie
"miękko-żujące".

Autorka podaje, że otrzymanego ciasta wyjdzie mniej więcej 4 tuzinów ciastek
ważących około 35 gramów. Mnie wyszło dokładnie 34 ciasteczka o wadze cca 30g,
więc zawód był srogi.
Skróciłam też czas pieczenia do 9 minut, każdy może sobie sam to regulować z
łatwością - ciasteczka należy piec tylko do momentu, w którym brzegi
delikatnie się zrumienią, inaczej będą smaczne, ale stracą to wspaniałą
konsytystencję, będą zwyczajnie chrupkie.

Przepis:
226g masła w temperaturze pokojowej
150g białego cukru kryształ
160g jasnego brązowego cukru (ja dałam ciemny muscovado, stąd też ciastka są
ciemniejsze niż oryginał, ale sprawdza się wspaniale, nadaje piękny aromat)
295g mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 łyżeczki soli
270g groszków czekoladowych gorzkich (ja dałam mix posiekanych czekolad alpen
gold, bo imho dobrze sprawdzają się w pieczeniu - biała, gorzka, mleczna,
każda kosteczka pokrojona na cca 6-8 części)
ewent. 100g posiekanych orzechów włoskich lub pekan (nie dodawałam, żeby nie
naruszać czekoladowości ciastek włoskimi, bo na pekany mnie nie stać)

Mikserem utrzeć masło, tak aby było białe i puszyste, dodać cukry i ubijać, aż
masa stanie się puszysta (około 2 minuty), dodać po jednym jajku (dokładnie
wmieszać jajko przed dodaniem kolejnego), dodać wanilie i dokładnie wmieszać.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wmieszać do masy
cukrowej, dalej miksując, w połowie mieszania dodać groszki i ewentualnie orzechy.

Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Ja wolę minimalnie lekko je spłaszczyć ręką, wtedy moim
zdaniem lepiej się rozpływają, można też zostawić kulki. Układać w dużej
odległości od siebie (ja na blasze zmieściłam 9 na raz), bo znacznie się
rozpływają.

Piec 12-14 minut (lub do momentu zarumienienia się brzegów) na środkowej półce
piekarnika w temp. 190 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą
miękkie, ja delikatnie zsuwałam je z papierem na kratkę aby odzyskać blachę na
kolejną partię, po kilku minutach ciastka twardnieją.

Dodatkowe uwagi: Jeśli gotowe ciasto wyda się zbyt miękkie do formowania
kulek, można całą miskę włożyć do lodówki na około 30minut.

Ciasto można mrozić w formie kulek, a potem bezpośrednio piec (pewnie kilka
minut dłużej).

Dla chętnych podam miary objętościowe, a właściwie przetłumaczę, bo są
dostępne na stronie.

--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: chocolate chip cookies
   hooda   15.03.10, 22:25 zarchiwizowany
z nieba mi spadasz bo ostatno corka mnie meczyla czy umiem zrobic takie ciasteczka, ona
je kupuje w Cookie Heaven.
Przetestuje w ten weekend na 100%.

  Re: chocolate chip cookies
   bobralus   15.03.10, 23:21 zarchiwizowany
Ciekawa jestem gdzie jest to cookie heaven, chętnie się tam wybiorę:) chyba ze
masz na mysli coffee heaven? :DDD Wiem, że tam takie mają, bo ktoś z mojej
rodziny je kupował (chyba 5pln za sztuke?!), ale te są bez porównania lepsze.
Na pewno ważny jest dodatek brązowego cukru, przypuszczam, że bez niego ciastka
nie będą już takie jak powinny, ja w każdym razie nie jestem wielbicielką takiej
prostej słodyczy, a te ciastka, choć niepozorne, wywołały we mnie westchnienia
zachwytu, bo nie są ot takimi zwykłymi herbatnikami z czekoladą.
Mam nadzieję, że Tobie i córce również przypadną do gustu:) Daj znać jak wyszły:)
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: chocolate chip cookies
   hooda   16.03.10, 09:20 zarchiwizowany
Cookie Heaven to taki maly sklep w Nottingham, UK. Myslalam, ze to sieciowka ale
okazuje sie, ze nie. Oni wlasnie sprzedaja te wielkie amerykanskie cookies z
roznym nadzieniem.

  Re: chocolate chip cookies
   bobralus   16.03.10, 09:37 zarchiwizowany
Hooda, no widzisz, u nas w Polsce nie ma, myslalam, ze to taka freudowska pomylka:)

Nobull, w takim razie ciesz się tym stanem, te ciasteczka nie są chyba warte
jego utraty:)
Ja teraz mam taki intensywny okres towarzyski - 5 najbliższych mi osób ma w
marcu urodziny bądź imieniny, torty mi się już znudziły, więc robię różne
babeczki i ciasteczka pod osobisty gust jubilatów, sama też oczywiście/niestety
coś skubnę, ale na szczęście ten festiwal już się chyli ku końcowi, więc mam
nadzieję, że i ja wkrótce zrzucę zimową nadwyżkę kilogramów:)
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Re: chocolate chip cookies
   krysia2000   15.03.10, 23:20 zarchiwizowany
> Autorka podaje, że otrzymanego ciasta wyjdzie mniej więcej 4 tuzinów ciastek
> ważących około 35 gramów. Mnie wyszło dokładnie 34 ciasteczka o wadze cca 30g,
> więc zawód był srogi.

Na tę okoliczność to ja bym dobrze przepytała swojego faceta.

Fajne są te choc chip cookies, ulubione ciastka Ciasteczkowego Potwora. Pierwszy
raz jadłam w szkole średniej, kiedy w ramach wymiany uczniów z wrażych bloków
podesłali nam jedną taką Amerykankę, która się z nami, flanelowymi przaśniakami
podzieliła przepisem. Ech, aż się łezka w oku zakręciła na te lata 80.

Na amerykańskie (i nie tylko) klasyki piekarniczo-cukiernicze również polecam
Stefę Jaworską z joyofbaking.com

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

  Re: chocolate chip cookies
   bobralus   15.03.10, 23:39 zarchiwizowany
Akurat podczas gdy je robilam, to facet krazyl wieczorowa pora po osiedlu w
poszukiwaniu lodow, zeby dopelnic dzieła i dokładnie je liczylam jeszcze na
surowo, wiec co najwyzej skubanie przeze mnie nieupieczonej masy mogło tu zawinić:)

Ja dopiero co odkryłam tę stronę, ale już mam ambitne plany... żeby na razie nic
więcej z niej nie robić, dopoki nie dopnę guzika w moich ulubionych spodniach.

Aha i przepraszam za dziwne konstrukcje gramatyczne typu "to wspaniałą" itd, ale
jeszcze ze mnie promile nie zeszły po całym weekendzie zajadania tych ciastek:D
--
zobacz, z czego robi się parówki :)

  Kusicielka!
   nobullshit   16.03.10, 00:15 zarchiwizowany
Ja się już dopinam w spodniach i chciałabym, żeby tak zostało.


--
I can take or leave it if I please

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd