FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chocolate chip cookies

Mają opinię narodowych ciastek USA. Wspaniałe z lodami waniliowymi, można z
nich zrobic lodową kanapkę:) Pyszne też same, mi sprawdziły się podczas
babskiej podróży, podobno najlepsza rzecz, jaką przyjaciółki jadły podczas
dwóch dni stołowania się w dobrych knajpach:)

Zdecydowanie najlepsze, jakie udało mi się upiec, piekłam wcześniej z blogu,
który niezmiernie rzadko mnie zawodzi, czyli mojewypieki.blox.pl, ale tamte
były kapryśne, rozlewały się bardzo po blasze, gotowe były smaczne, ale
piekelnie tłuste i, choć żujące, to przyklejały się do zębów niczym karmel. Te
są niezwykle maślane i karmelowe, ale w smaku, a nie w śladach na palcach i
zębach:) Przepis pochodzi ze strony www.joyofbaking.com i są takie jak powinny
być - na zewnątrz chrupiące, w środku lekko ciągnące, właśnie takie
"miękko-żujące".

Autorka podaje, że otrzymanego ciasta wyjdzie mniej więcej 4 tuzinów ciastek
ważących około 35 gramów. Mnie wyszło dokładnie 34 ciasteczka o wadze cca 30g,
więc zawód był srogi.
Skróciłam też czas pieczenia do 9 minut, każdy może sobie sam to regulować z
łatwością - ciasteczka należy piec tylko do momentu, w którym brzegi
delikatnie się zrumienią, inaczej będą smaczne, ale stracą to wspaniałą
konsytystencję, będą zwyczajnie chrupkie.

Przepis:
226g masła w temperaturze pokojowej
150g białego cukru kryształ
160g jasnego brązowego cukru (ja dałam ciemny muscovado, stąd też ciastka są
ciemniejsze niż oryginał, ale sprawdza się wspaniale, nadaje piękny aromat)
295g mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 łyżeczki soli
270g groszków czekoladowych gorzkich (ja dałam mix posiekanych czekolad alpen
gold, bo imho dobrze sprawdzają się w pieczeniu - biała, gorzka, mleczna,
każda kosteczka pokrojona na cca 6-8 części)
ewent. 100g posiekanych orzechów włoskich lub pekan (nie dodawałam, żeby nie
naruszać czekoladowości ciastek włoskimi, bo na pekany mnie nie stać)

Mikserem utrzeć masło, tak aby było białe i puszyste, dodać cukry i ubijać, aż
masa stanie się puszysta (około 2 minuty), dodać po jednym jajku (dokładnie
wmieszać jajko przed dodaniem kolejnego), dodać wanilie i dokładnie wmieszać.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wmieszać do masy
cukrowej, dalej miksując, w połowie mieszania dodać groszki i ewentualnie orzechy.

Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Ja wolę minimalnie lekko je spłaszczyć ręką, wtedy moim
zdaniem lepiej się rozpływają, można też zostawić kulki. Układać w dużej
odległości od siebie (ja na blasze zmieściłam 9 na raz), bo znacznie się
rozpływają.

Piec 12-14 minut (lub do momentu zarumienienia się brzegów) na środkowej półce
piekarnika w temp. 190 st. Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą
miękkie, ja delikatnie zsuwałam je z papierem na kratkę aby odzyskać blachę na
kolejną partię, po kilku minutach ciastka twardnieją.

Dodatkowe uwagi: Jeśli gotowe ciasto wyda się zbyt miękkie do formowania
kulek, można całą miskę włożyć do lodówki na około 30minut.

Ciasto można mrozić w formie kulek, a potem bezpośrednio piec (pewnie kilka
minut dłużej).

Dla chętnych podam miary objętościowe, a właściwie przetłumaczę, bo są
dostępne na stronie.

--
zobacz, z czego robi się parówki :)

chocolate chip cookies - bobralus 15.03.10, 21:32    
Re: chocolate chip cookies - hooda 15.03.10, 22:25    
Re: chocolate chip cookies - bobralus 15.03.10, 23:21    
Re: chocolate chip cookies - hooda 16.03.10, 09:20    
Re: chocolate chip cookies - bobralus 16.03.10, 09:37    
Re: chocolate chip cookies - krysia2000 15.03.10, 23:20    
Re: chocolate chip cookies - bobralus 15.03.10, 23:39    
Kusicielka! - nobullshit 16.03.10, 00:15    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd