FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   27.03.10, 14:45 zarchiwizowany
Muffiny z czekoladą...

Muffiny uwielbiam za szybkość i łatwość przygotowania. Dodatkowo, można je
zaraz po wystygnięciu zapakować do woreczków i zamrozić. Później wystarczy
tylko wieczorem wyciągnąć babeczkę, a następnego dnia będzie idealna do pracy
lub porannej kawy. Jest to też dobry pomysł na nadchodzącą Wielkanoc. Babeczki
można upiec już dziś, co zaoszczędzi trochę pracy przed samymi świętami. Mała
babeczka idealnie nadaje się do koszyka ze święconką. Przepis pochodzi z
książki kucharskiej Nigelli Lawson "Feast", zmniejszyłam jednak ilość czekolady.



Muffiny z czekoladą

Muffiny z czekoladą

250 g mąki

175 g cukru, najlepiej pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczki sody

2 łyżki ciemnego kakao

100 g posiekanej czekolady, różnej

250 ml mleka

90 ml oleju

1 duże jajko

aromat lub ekstrakt waniliowy


W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Przelać
mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać (mają pozostać drobne grudki).
Ciasto nakładać łyżką do ? wysokości papilotek. Piec w nagrzanym do 200 stopni
C piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!
przepis.blox.pl/html

  Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   27.03.10, 14:47 zarchiwizowany
Jeszcze zdjęcie...

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   tralalumpek   27.03.10, 15:18 zarchiwizowany
jakos mi sie muffiny z wielkanoca nie kojarza ... moja tradycja wielkanocna jest typowo
polska a w tej muffinow brak

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   27.03.10, 15:28 zarchiwizowany
U mnie tradycja łączy się z nowymi pomysłami...
Muffinka to po prostu babeczka, według mnie idealnie nadaje się do koszyczka
wielkanocnego. Nie zajmuje dużo miejsca i ładnie się prezentuje. Nie musi być
czekoladowa, może być zwykła biała, bardzie będzie przypominała naszą tradycyjną
babę. Dodatkowo można ją upiec już dziś i zamrozić, co zaoszczędza pracy przed
samymi świętami.
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   27.03.10, 15:40 zarchiwizowany
Sos tatarski to doskonały dodatek do mięs, kanapek czy jajek. Nadaje się na
zwyczajne śniadanie, ale fantastycznie sprawdzi się też na przyjęciu, na
przykład do deski wędlin. Polecam również na Wielkanoc. Porcja jest mała, więc z
powodzeniem można ją podwoić lub potroić, wszystko zależy od Waszych możliwości.

Sos tatarski

jajko

5 marynowanych pieczarek

ogórek konserwowy, po posiekaniu mniej więcej tyle co pieczarek

1 ? łyżki posiekanej cebuli

2 łyżeczki majonezu

2 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego

natka pietruszki

sól i pieprz
opcjonalnie musztarda lub chrzan

świeża natka pietruszki lub rzeżucha do przybrania


Jajko ugotować na twardo. W między czasie pokroić na drobną kosteczkę pieczarki
i ogórka konserwowego. Po posiekaniu ma ich być mniej więcej tyle samo.
Ugotowane białko oddzielić od żółtka. Białko również pokroić na drobną
kosteczkę. W miseczce wymieszać pokrojone pieczarki, ogórka, cebulę i białko. W
drugiej miseczce utrzeć ugotowane żółtko z majonezem, dodać śmietanę oraz natkę
pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Przelać masę majonezową do
miseczki z pokrojonymi składnikami. Można również dodać nieco musztardy lub
chrzanu dla ostrzejszego smaku. Na wierzch posypać trochę świeżo zmielonego
pieprzu oraz przybrać świeżą natką pietruszki lub rzeżuchą. Podawać do mięs,
wędlin, jajek, kanapek i tym podobnych?

Smacznego!

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   27.03.10, 15:49 zarchiwizowany
Roladki z szynki z twarogiem

8 plasterków szynki, najlepiej konserwowej prostokątne

kostka twarogu

1 łyżeczka posiekanej cebuli

2 łyżki posiekanego szczypiorku

4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

musztarda

pieprz i sól

rzeżucha lub natka pietruszki do przybrania


Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cebulę, szczypiorek oraz pieprz i sól
do smaku. Dobrze wymieszać. Każdy plasterek szynki posmarować z jednej strony
musztardą. Na jednym końcu nałożyć porcję twarogu, zwinąć szynkę w rulonik.
Każdy przybrać rzeżuchą lub natką pietruszki.

Smacznego!

  Pikantne, dwukolorowe jajka
   przepisnasukces   28.03.10, 11:57 zarchiwizowany
Pikantne, dwukolorowe jajka
2 jajka na twardo
majonez - około 1 kopiastej łyżki, ilość zależy od wielkości jajek
musztarda
ketchup
chilli
sól i pieprz
rzeżucha lub natka pietruszki

Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Z każdego wyjąć żółtko. Delikatnie wyciąć
nożem trochę białka ze środka, tak by powstała wydrążona miseczka z białka.
Utrzeć żółtka, dodać majonez oraz chilli, sól i pieprz do smaku. Masę podzielić
na pół. Do jednej części dodać do smaku trochę musztardy, do drugiej ketchupu.
Im więcej tym intensywniejszy kolor i smak masy. Połowę miseczek z białek
napełnić jednym nadzieniem, połowę drugim. Koniecznie przybrać każdą z nich
świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Pikantne, dwukolorowe jajka
   daxter   29.03.10, 07:14 zarchiwizowany
Fajne te twoje przepisy , ja mufinke zwyczajowo do koszyczka wkładam taka mini
babeczka , pozwolisz,że umieszcze linka z twojego postu do zbiorczego wątku
wilekanocnego , jest na czele i fajnie,y linki razem były :)pozdrawiam:)

  Re: Pikantne, dwukolorowe jajka
   przepisnasukces   29.03.10, 07:43 zarchiwizowany
oczywiście, śmiało wklejaj linka :)
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Jajka z tuńczykiem
   przepisnasukces   29.03.10, 19:15 zarchiwizowany
Jajka z tuńczykiem
4 jajka na twardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 kopiaste łyżki posiekanej cebuli, najlepiej czerwonej
majonez, około 3 łyżeczek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, świeżej lub suszonej
sok z cytryny
sól i pieprz
rzeżucha lub natka pietruszki do dekoracji

Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka obrać i przekroić
wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko. Żółtka utrzeć i dodać do tuńczyka.
Następnie do masy dodać posiekaną cebulkę, majonez, posiekaną natkę pietruszki
oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Na każdym białku ułożyć trochę masy.
Każde posypać świeżo zmielonym pieprzem i przybrać świeżą natką pietruszki lub
rzeżuchą. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami z masłem.
Smacznego!

--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   anthonyb   30.03.10, 17:04 zarchiwizowany
Ach calkiem fajne pomysly jajkowe i nie tylko. Ja w tym roku zamiast mazurka zrobie sobie
torcik snikers :-)

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   30.03.10, 19:22 zarchiwizowany
Możesz zrobić mazurka snikersowego... :) wystarczy na wierzchu ładnie
przyozdobić czekoladą lub przybrać bakaliami. Zrobić jakiegoś kurczaka, zająca
czy kwiatki. nawet samymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi...
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Jajka z mojonezem i groszkiem
   przepisnasukces   31.03.10, 17:59 zarchiwizowany
Jajka z majonezem i groszkiem to bardziej sposób serwowania niż przepis na
potrawę. Zieleń groszku ładnie ożywia tradycyjne jajka z majonezem, jednocześnie
wzbogacając ich smak.


Jajka z majonezem i groszkiem

4 jajka na twardo

? puszki zielonego groszku (mrożony groszek ma ładniejszy kolor, ale mniej nam
smakuje)

majonez, około 4 łyżeczek

pieprz

natka pietruszki lub rzeżucha do przybrania



Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na każdą połówkę w miejscu żółtka położyć
około pół łyżeczki majonezu. Przybrać kilkoma ziarnami zielonego groszku i natką
pietruszki lub rzeżuchą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na talerzu,
obsypane dookoła pozostałym groszkiem.

Smacznego!
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Pomidorowe miseczki z ryżem...
   przepisnasukces   01.04.10, 15:06 zarchiwizowany
Sposób serwowania sałatki w miseczkach z pomidora jest bardzo efektowny na
różnego rodzaju przyjęcia. Na Wielkanoc można oczywiście przygotować farsz z
jajkiem roli głównej. Może zwykła pasta jajeczna w pomidorkach? Przepis na
pastę pojawił się już wcześniej na tym wątku.

Pomidorowe miseczki z ryżem

2 duże pomidory

1 szklanka surowego ryżu

szczypta kurkumy

2 łyżki posiekanej cebuli

2-3 plasterki szynki, pokrojone w kostkę

2 łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki pokrojonego w kostkę ogórka, świeżego lub konserwowego

2 łyżki pokrojonej w kostkę świeżej papryki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka majonezu

sok z cytryny

sól i pieprz

opcjonalnie - musztarda, około 1 łyżeczki

natka pietruszki do przybrania



Ryż dobrze opłukać, ugotować na sypko w osolonej wodzie z kurkumą. Ugotowany
skropić sokiem z cytryny, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Pomidory
przekroić wzdłuż na pół (można wyciąć ząbki). Delikatnie wydrążyć z nich miąższ,
mają pozostać nam pomidorowe miseczki. Miąższ pokroić w kosteczkę. W misce
wymieszać posiekaną cebulę, miąższ z pomidora, szynkę, ogórka, paprykę, natkę
pietruszki, kukurydzę oraz majonez. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i
pieprze. Opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku można dodać troszeczkę musztardy.
Dobrze wymieszać. Każdą miseczkę z pomidora delikatnie posypać od wewnątrz
pieprzem i solą. Nie używać za dużo soli, gdyż pomidor puści sok. Następnie
pomidorki napełnić masą z ryżu. Posypać po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem,
każdego przybrać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   beciak111   01.04.10, 20:17 zarchiwizowany
Podaję link do wątku który założyłam rok temu po świętach prezentując moje wielkanoce
potrawy. Może kogoś natchnie;)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94093703,94093703.html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   01.04.10, 22:39 zarchiwizowany
Super! bardzo mi się podobają twoje pomysły...
też zawsze przyozdabiam sałatkę jarzynową, najczęściej kwiatkami wyciętymi z
warzyw. Teraz właśnie myślałam o kurczaku i już nawet wiem ja go zrobić... :)
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   vandikia   01.04.10, 23:00 zarchiwizowany
haha napisałam dlugi post i mnie chyba pokarało, bo mi łączność zerwało
odniosę się więc tylko do muffin.. baba wielkanocna, mazurek, pascha, baranek pieczony,
zajączek.. muffiny nie ;)
--
ups

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   01.04.10, 23:32 zarchiwizowany
biedne muffiny... :)
przecież to tylko małe babeczki. cóż one winne, że mają taką obcobrzmiącą nazwę? :)
taka babeczka idealnie mieści mi się w koszyczku, także u mnie zostają! Tyle, że
nie czekoladowe, a marmurkowe będą.
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   01.04.10, 23:47 zarchiwizowany
Prosty sposób na efektowną przystawkę lub śniadanie. Ładnie prezentuje się na
liściach sałaty. Można eksperymentować z najróżniejszymi farszami. Na Wielkanoc
najlepiej z jajkiem w roli głównej, czyli z pastą jajeczną (Przepis na pastę
jajeczną...). Tutaj z farszem z ryżu, akurat takie miałam zdjęcia... :)

Roladki z szynki z ryżem

Roladki z szynki z ryżem

1/2 szklanki surowego ryżu

szczypta kurkumy

6 plasterków polędwicy łososiowej lub szynki o wyrazistym smaku

2 łyżki posiekanej cebuli

2 łyżki posiekanego ogórka konserwowego

1 łyżka natki pietruszki

2 łyżki majonezu

musztarda, około 2 łyżeczek

sok z cytryny

sól i pieprz

6 wykałaczek

świeża natka pietruszki lub rzeżucha do dekoracji



Ryż dobrze opłukać, ugotować na sypko w osolonej wodzie z kurkumą. Ugotowany
delikatnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do
chłodnego dodać posiekaną cebulę, ogórka konserwowego, natkę pietruszki oraz
majonez. Wymieszać. Doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny, solą i
pieprzem. Na każdy plasterek wędliny nałożyć porcję masy. Zwinąć w rulonik lub
ułożyć tak jak na zdjęciu, przekuć wykałaczką. Przybrać świeżą natką pietruszki
lub rzeżuchą. Podawać ze świeżym pieczywem i pomidorami koktajlowymi.

Smacznego!
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   bernadeta75   02.04.10, 23:43 zarchiwizowany
skorzystałam z pomysłu Beolhi i zrobiłam jajka - warzywne galaretki.
bardzo-lubie-gotowac.pl/?p=70
wykorzystałam słoiczek drobno posiekanego mixu warzywnego z Lidla. do tego wywar
jarzynowy doprawiony, zelatyna i duzo cierpliwosci;)



--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   kk345   03.04.10, 09:17 zarchiwizowany
Syzyfowa praca, ale efekt super:)

  Nostalgia na Wielkanoc ...
   ela.tu-i-tam   03.04.10, 10:11 zarchiwizowany
Ja tutaj wpadam by sie oczami nacieszyc - brakuje mi mazurkow, wielkiej drozdzowej
chalki, koszyczkow ze swieconkami, ah nostalgia na Wilekanoc ...

Wesolych swiat !

  Sałatka jarzynowa...
   przepisnasukces   03.04.10, 14:00 zarchiwizowany
Chyba każdy zna sałatkę jarzynową. Każdy ma swój przepis, mój należy do tych
klasycznych. Oczywiście podane ilości są tylko orientacyjne. Wszystko zależy od
wielkości warzyw oraz indywidualnych upodobań. Podana porcja jest dość spora
(pełna miska o średnicy 25 cm).

Sałatka jarzynowa
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 dużego selera lub 1/2 mniejszego
5 średniej wielkości ziemniaków
4 duże jajka lub 5 mniejszych
1 spora cebula
4 ogórki kiszone
2 średniej wielkości jabłka
? puszki groszku
majonez
sól i pieprz

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w
łupinach, wystudzić. W drugim garnku ugotować jajka na twardo, wystudzić.
Wszystko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do dużej miski i wymieszać. Można
zostawić kilka plasterków marchewki, jajka i ogórka do dekoracji. Majonez
najlepiej dodawać przed serwowaniem. Można po prostu odłożyć porcję sałatki do
mniejszej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku, a resztę trzymać w
lodówce. Przybrać kawałkami warzyw lub czymś zielonym (natką pietruszki,
koperkiem, rzeżuchą). Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!

--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   przepisnasukces   03.04.10, 21:05 zarchiwizowany
Mazurek kajmakowy, przepis będzie na blogu, ale chyba dopiero po świętach...
Wesołych Świąt!
--
Pozdrawiam
przepis.blox.pl/html

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   bernadeta75   03.04.10, 22:34 zarchiwizowany
Mazurek kajmakowo-dzemowy w wykonaniu mojej córki.
Dodam ze to jest nasz pierwszy w zyciu wykonany mazurek.

Składniki:

35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć
folią. (to wykonałam ja). Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół
skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna), upiec na jasnozłoty kolor w
temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Na to warstwa dzemu porzeczkowego (zeby złamac smak masy kajmakowej) na to masa
kajmakowa (kupna ) a ozdoby to orzechy, migdały, mm-sy, posypki, owoce kandyzowane.


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   bernadeta75   04.04.10, 16:23 zarchiwizowany
Jajka przepiorcze ugotowane i zamarynowane w soku z burakow przez 24h, połozone na
sałacie i sosie tatarskim.

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: przepiekne zdjecie! nt
   rozyczko   04.04.10, 16:42 zarchiwizowany


  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   pucor   04.04.10, 18:23 zarchiwizowany
SUPER!!

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   michaga   05.04.10, 10:00 zarchiwizowany
Swietnie to wyglada - jak rozumiem jajka przed zamarynowaniem zostały obrane?


  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   bernadeta75   05.04.10, 10:27 zarchiwizowany
tak zgadza sie, ugotowane, obrane, zalane sokiem z buraków (miałam gotowy kupny ale
mozna uzyc wywaru z gotowanych burakow) i zamkniete w pojemniku w lodowce przez
24h. nie dłuzej bo potem zółtko zabarwi sie rowniez.
jezeli damy na 2h to wtedy odcien bedzie tylko rozowy a jezeli damy na 24h do wody z
kurkumą to otrzymamy piekny zólty kolor i powstana nam trojkolowe jajka przepiórcze.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   alina.g.t   05.04.10, 13:10 zarchiwizowany


  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   vandikia   05.04.10, 20:07 zarchiwizowany
po obejrzeniu wszystkich Twoich zdjęć jestem bardzo ciekawa kim jesteś
napisałaś, że babcią samoukiem
ale interesuje mnie co robiłaś wcześniej w życiu, taka wścibska jestem :P

piękne Twoje stoły, dużo pracy włożone w to, żeby tak wyglądały, masz jakiś pomocników?
no i jak sobie to wszystko organizujesz, bo jednak większość rzeczy które przedstawiłaś trzeba
zrobić jednego dnia, żeby były świeże i dobre

jestem naprawdę pod wrażeniem
--
ups

  Re: Potrawy na Wielkanoc...
   alina.g.t   05.04.10, 20:31 zarchiwizowany
Nie mam niestety żadnej pomocy. Kuchnia to moje hobby.
Tak jak Ty ;))) jestem trochę wścibska i podglądam wielkich. Powiedzmy, że w tym
podglądaniu doszłam do perfekcji, albo i dalej, bo większość propozycji to moja
inwencja.
Staram się być perfekcjonistką we wszystkim co robię, chociaż jest mi już co raz
trudniej.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd