FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kurczak Yassa z Senegalu
   miss_coco   29.03.10, 22:19 zarchiwizowany
Kurczak Yassa dla sześciu osób:
6 kawałków kurczaka, 6 cebul, 3 ząbki czosnku, 1 lub dwie papryki, 2 limonki i 2 cytryny,
musztarda z Dijon albo inna równie ostra w smaku, 2 suszone papryczki np. peperoncino,
przyprawy, olej i uwaga, jak wyjaśniła mi Sophie, bardzo popularne w Afryce kostki
bulionowe...

Dzień wcześniej: przygotowujemy marynatę. W misce, w której powinien zmieścić się
pokrojony kurczak, mieszamy 2 łyżki stołowe musztardy z sokiem z limonek i cytryn,
dwoma łyżkami oleju, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, pokruszonymi papryczkami oraz
jedną posiekaną cebulą. Jeśli mamy ochotę, to właśnie teraz powinniśmy rozkruszyć w
marynacie jedną lub dwie kostki bulionowe. Ja je pominęłam. Dzięki cebuli i cytrynie sos
jest wyjątkowo wyrazisty i smaczny, kostki są niepotrzebne. Porządnie mieszamy,
przyprawiamy i układamy w misce kawałki kurczaka. Kroimy w piórka resztę cebul i
przykrywamy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na noc. Przy okazji, jeśli o tym pamiętamy,
przewracamy raz czy dwa kawałki kurczaka w marynacie.
Następnego dnia: nagrzewamy górną grzałkę piekarnika na 250-280 st. Wyciągamy
kurczaka z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wsuwamy do piekarnika na
pół godziny. Powinien się opiec z każdej strony, więc po pierwszych 15 minutach
powinniśmy go przewrócić.

W międzyczasie w rondlu, w którym będziemy potem dusić kurczaka, na 3 łyżkach oleju
dusimy cebulę, dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy
resztę marynaty, dodatkowe dwie łyżki musztardy i trzeci pozostały ząbek czosnku.
Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Pilnujemy, żeby nie przypalić. Po wyjęciu kurczaka z
piekarnika dodajemy mięso. Zalewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy przez pół
godziny/45 minut. Cebula powinna się prawie rozgotować i zagęścić sos. Potrawa jest
dosyć ostra z lekko kwaśnym interesującym posmakiem. Podajemy z ryżem.

www.belgiaodkuchni.blogspot.com


  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   tuliperouge   29.03.10, 23:03 zarchiwizowany
Fajny przepis, idzie do ulubionych, zrobie moze za jakies 2 tyg. czyli po
swiatecznej przerwie :)
--
Ce qui est extraordinaire est loin de l'idéal. Il n'y a pas d'idéal qui surpasse
l'ordinaire.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   alinka_li   30.03.10, 12:21 zarchiwizowany
Przepis do wypróbowania. Jakie kawałki kurczaka polecasz? Piersi czy może jakieś
z kością?

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   miss_coco   30.03.10, 14:26 zarchiwizowany
Trafne pytanie !
Zrobiłam i piersi i pałki i zdecydowanie wolę pałki, są bardziej soczyste.


  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   pinkink3   30.03.10, 16:30 zarchiwizowany

Juz tyle razy sie mialam zapytac: co to sa 'palki'? Takiej nazwy nie znalam.
Kurze nozki?

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   alinka_li   30.03.10, 17:30 zarchiwizowany
Tak, pałki to nóżki:) W odróżnieniu od udek, które składają się z dolnej i
górnej części, dolna część to pałka właśnie

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   sylwia1607   30.03.10, 16:38 zarchiwizowany
Musi byc pyszne przez ta cebule, robie podobnie karkowke, i ten sos, mhmhm.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   nobullshit   31.03.10, 01:35 zarchiwizowany
Fajny przepis.
I widzę, że się zablogowałaś - tematycznie. Czekam więc na waterzooi, zielonego
węgorza, jakieś króliki i 1001 dań z cykorii. Oraz, rzecz jasna, na potrawy z
piwem. :))


--
I can take or leave it if I please

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   miss_coco   31.03.10, 22:06 zarchiwizowany
Wreszcie cos nowego na potrawach. Fajny przepis i blog tez sie fajnie zapowiada, tylko
link ci nie wyszedl ;(

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   w_t_f   31.03.10, 22:19 zarchiwizowany
zapomniałaś się przelogować

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   pinkink3   31.03.10, 22:34 zarchiwizowany
Tak, roztargnienie zabilo niejedna swietna idee...;)

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   marghe_72   31.03.10, 23:54 zarchiwizowany
Już mam w ulubionych
bez kostek :)
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   anthonyb   02.04.10, 10:44 zarchiwizowany
Mnie rowniez podoba sie ten przepis na kurczaka. Faktycznie nozki i moim zdaniem sa lepsze do
pieczenia czy duszenia.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   hela1   03.04.10, 20:50 zarchiwizowany
Bardzo fajny przepis, idzie do ulubionych.
--
Slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar, det är att leva!

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   moniakociara   04.05.10, 18:06 zarchiwizowany
Pałki siedza w lodowce :) Jutro bedzie na obiad. Moze tez swoje zdjęcie wrzuce :D

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   moniakociara   05.05.10, 18:48 zarchiwizowany
Specjalnie zdjęcie zrobilam :) Bardzo mi smakowało, lekko słodkawe, pewnie od
cebuli i czerwonej papryki, która dodałam, ale tez ostre i kwaskowate. Na pewno
jeszcze kiedys to ugotuje.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   miss_coco   05.05.10, 22:33 zarchiwizowany
Wspaniale ! Prawda, ze zupelnie nowy smak ?
Musze pokazac twoje zdjecie znajomej z Burkina Faso, od ktorej dostalam przepis ;)
Bardzo sie ucieszy.

--
Belgia od kuchni

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   moniakociara   06.05.10, 00:34 zarchiwizowany
Tak, smak zupełnie nowy. Spodobała mi się ta mieszanka smaków: ostry, kwaśny i
słodki.
Znajomej możesz powiedzieć, ze u nas przepis ląduje na stałe w menu :D

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   josar1   06.05.10, 16:25 zarchiwizowany
Mam ochotę na tego kurczaka, w związku z tym mam małe pytanko, w przepisie jest
mowa o przyprawach - czego używacie oprócz papryczki ( sól, pieprz,co jeszcze)


  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   moniakociara   06.05.10, 16:36 zarchiwizowany
Ja dałam pokruszona kostę rosołowa. Nie soliłam, musztarda i kostka nadały
słonego smaku. Ze wzgledu na to, ze nie wiedzaiłam jak może to danie smakować
nie dałam zadnych przypraw. Tak naprawde nawet teraz nie wiem co bym dała, moze
papryke słodka i ostra, danie samo w sobie ma tak intensywny i oryginalny smak,
ze chyba zadne przyprawy się przez niego nie przebija.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   miss_coco   07.05.10, 22:47 zarchiwizowany
Dokladnie, cytryna i reszta robia swoje.
Bedziesz zaskoczona.

--
Belgia od kuchni

  Kurczak Yassa z Senegalu - polecam
   brykanty   16.05.10, 19:17 zarchiwizowany
Zrobiłam z drobnymi modyfikacjami.
Nie mogę jeść b. ostro, więc zamiast papryczki dosypałam tylko troszkę wędzonej papryki i
cayenne. Nie było akurat pałek, więc kupiłam 5 bioderek i o tylko 1.5 cytryny zamiast 2, bo
się trochę bałam, czy nie wyjdzie za kwaśne.
Papryka jedna, czerwona.

Wyszło bardzo smaczne, będę powtarzać, bo spotkało się z entuzjazmem gościa i
domownika.
--
Koty. Koty są miłe.

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu - polecam
   franula   02.06.10, 09:46 zarchiwizowany
odnalazłam bo zrobiłam i wyszło naprawdę smacznie
gratuluję
--
Kasia
Ktosik-Małgosik

  Re: Kurczak Yassa z Senegalu
   deczko   07.06.10, 15:37 zarchiwizowany
Chcialabym zrobic to danie, ale mam pytanie. Kupilam piec palek i czy zamarynowac je
razem ze skorka, czy przed marynowaniem odkleic od kosci?

--
Deczko o sobie...

  to wszystko jedno
   mhr-cs   07.06.10, 16:12 zarchiwizowany
deczko napisał:

> Chcialabym zrobic to danie, ale mam pytanie. Kupilam piec palek i czy zamarynow
> ac je
> razem ze skorka, czy przed marynowaniem odkleic od kosci?
>

"kładamy do lodówki na noc. Przy okazji, jeśli o tym pamiętamy,
przewracamy raz czy dwa kawałki kurczaka w marynacie "
ktos tak napisal



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd