FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kurczak Yassa z Senegalu

Kurczak Yassa dla sześciu osób:
6 kawałków kurczaka, 6 cebul, 3 ząbki czosnku, 1 lub dwie papryki, 2 limonki i 2 cytryny,
musztarda z Dijon albo inna równie ostra w smaku, 2 suszone papryczki np. peperoncino,
przyprawy, olej i uwaga, jak wyjaśniła mi Sophie, bardzo popularne w Afryce kostki
bulionowe...

Dzień wcześniej: przygotowujemy marynatę. W misce, w której powinien zmieścić się
pokrojony kurczak, mieszamy 2 łyżki stołowe musztardy z sokiem z limonek i cytryn,
dwoma łyżkami oleju, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, pokruszonymi papryczkami oraz
jedną posiekaną cebulą. Jeśli mamy ochotę, to właśnie teraz powinniśmy rozkruszyć w
marynacie jedną lub dwie kostki bulionowe. Ja je pominęłam. Dzięki cebuli i cytrynie sos
jest wyjątkowo wyrazisty i smaczny, kostki są niepotrzebne. Porządnie mieszamy,
przyprawiamy i układamy w misce kawałki kurczaka. Kroimy w piórka resztę cebul i
przykrywamy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na noc. Przy okazji, jeśli o tym pamiętamy,
przewracamy raz czy dwa kawałki kurczaka w marynacie.
Następnego dnia: nagrzewamy górną grzałkę piekarnika na 250-280 st. Wyciągamy
kurczaka z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wsuwamy do piekarnika na
pół godziny. Powinien się opiec z każdej strony, więc po pierwszych 15 minutach
powinniśmy go przewrócić.

W międzyczasie w rondlu, w którym będziemy potem dusić kurczaka, na 3 łyżkach oleju
dusimy cebulę, dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy
resztę marynaty, dodatkowe dwie łyżki musztardy i trzeci pozostały ząbek czosnku.
Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Pilnujemy, żeby nie przypalić. Po wyjęciu kurczaka z
piekarnika dodajemy mięso. Zalewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy przez pół
godziny/45 minut. Cebula powinna się prawie rozgotować i zagęścić sos. Potrawa jest
dosyć ostra z lekko kwaśnym interesującym posmakiem. Podajemy z ryżem.

www.belgiaodkuchni.blogspot.com


Kurczak Yassa z Senegalu - miss_coco 29.03.10, 22:19    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - tuliperouge 29.03.10, 23:03    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - alinka_li 30.03.10, 12:21    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - miss_coco 30.03.10, 14:26    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - pinkink3 30.03.10, 16:30    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - alinka_li 30.03.10, 17:30    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - sylwia1607 30.03.10, 16:38    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - nobullshit 31.03.10, 01:35    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - miss_coco 31.03.10, 22:06    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - w_t_f 31.03.10, 22:19    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - pinkink3 31.03.10, 22:34    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - marghe_72 31.03.10, 23:54    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - anthonyb 02.04.10, 10:44    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - hela1 03.04.10, 20:50    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - moniakociara 04.05.10, 18:06    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - moniakociara 05.05.10, 18:48    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - miss_coco 05.05.10, 22:33    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - moniakociara 06.05.10, 00:34    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - josar1 06.05.10, 16:25    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - moniakociara 06.05.10, 16:36    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - miss_coco 07.05.10, 22:47    
Kurczak Yassa z Senegalu - polecam - brykanty 16.05.10, 19:17    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - polecam - franula 02.06.10, 09:46    
Re: Kurczak Yassa z Senegalu - deczko 07.06.10, 15:37    
to wszystko jedno - mhr-cs 07.06.10, 16:12    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd