FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Dwie terriny - słodka i wytrawna

Był już najwyższy czas, aby wypróbować nową (tzn. już starą, ale nieużywaną)
foremkę i nową (tzn. patrz wyżej) książkę kucharską o terrinach. Foremka
sprawdziła się znakomicie, natomiast książka... - "Pasztety i terriny", Świat
Książki - raczej jej nie polecam, zwłaszcza początkującym pasztetnikom i
terriniarzom. Pomysły fajne, ale przepisy niedopracowane, niedostatecznie
objaśnione, źle przetłumaczone. Podaję po moich przeróbkach.

TERRINA WARZYWNA Z NADZIENIEM SEROWYM
Składniki (na formę o pojemności 500 ml):
150 g marchewek dowolnie pokrojonych
150 g różyczek brokułów
150 g różyczek kalafiora
6 listków żelatyny
125 ml kremówki, ubitej
kawałek koziego sera, twardego lub typu camembert (wielkość kawałka zależy od
tego, ile rządków chcemy ułożyć - ja w formie trójkątnej miałam tylko jeden)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie posiekany czosnek, inne zioła i przyprawy (ja dodałam czosnku do
części kalafiorowej)
Wykonanie:
1. Warzywa ugotować do miękkości, każde osobno. Osączyć i - jeszcze ciepłe -
zmiksować z namoczonymi i odciśniętymi listkami żelatyny - po dwa na warzywo.
Ostudzić.
2. Formę wyłożyć folią spożywczą. Nakładać warzywa warstwami, pamiętając o
tym, że warstwa spodnia stanie się wierzchnią. W warstwę środkową, brokułową,
wcisnąć paski sera. Dobrze jest każdą warstwę schłodzić 10 minut w lodówce
przed wyłożeniem następnej, żeby się nam nie wymieszały.
3. Przykryć zwisającą folią (lub jej dodatkowym kawałkiem) i wstawić do
lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Aczkolwiek
znajomi mogą Wam potem zarzucić, że podajecie im potrawę "wczorajszą". :))
Komentarz:
Bardzo dobre. No i efektowne - zwłaszcza jeśli warstwy wyjdą równe, nie tak
jak u mnie. Pod tym względem trójkątna forma okazała się trudna w obsłudze :))

TERRINA ŚLIWKOWA ZE ŚMIETANĄ
Składniki (na formę o pojemności pół litra):
ok. 750 g śliwek (użyłam mrożonych, więc bez sensu było je ważyć - tak na oko
poszło półtora opakowania)
kawałek kory cynamonu i kilka goździków
50 g (albo więcej) śliwek suszonych namoczonych w śliwowicy*
100 g cukru (w gruncie rzeczy - do smaku)
50 g migdałów w słupkach, uprażonych na suchej patelni
4 listki żelatyny
śmietana i cukier cynamonowy (lub cukier wymieszany z cynamonem do podania)
Wykonanie:
1. Śliwki udusić z cukrem, cynamonem i goździkami do miękkości, ale nie do
rozkłapciania.
Dodać pokrojone suszone śliwki razem z alkoholem, w którym się moczyły, i
jeśli masa będzie za rzadka, odparować. Usunąć cynamon i goździki.
2. Wymieszać z namoczoną i odciśniętą żelatyną oraz migdałami. Ostudzić.
3. Formę wyłożyć folią spożywczą, nałożyć masę, przykryć i odstawić do lodówki
na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
4. Podawać ze śmietaną i cukrem cynamonowym. Jakoś bardziej estetycznie niż ja.
Komentarz:
Terrina zniknęła w mgnieniu oka, wśród radosnego mlaskania.

*W oryginale był "biały likier wiśniowy". (Całkiem luzem, śliwki suszone
kazali dodać takie suche). Może się nie znam, ale co to by miało być?
Podejrzewam, że chodziło o kirsch. Tak czy owak, uznałam, że śliwek nie ma
sensu łączyć z wiśniowymi trunkami. Pominęłam też porto, które proponowali do
wymieszania ze śmietaną. Imho byłoby to już naprawdę za dużo smaków.


--
Mamrotek wydawniczy
--
Wydawnictwa i ich obyczaje

Dwie terriny - słodka i wytrawna - nobullshit 30.03.10, 00:32    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - emigrantka34 30.03.10, 01:16    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - jollka2 30.03.10, 07:18    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - dorottiss 30.03.10, 11:59    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - nobullshit 30.03.10, 12:49    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - emigrantka34 30.03.10, 15:20    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - a74-7 30.03.10, 12:10    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - alinka_li 30.03.10, 12:19    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - pani.serwusowa 30.03.10, 12:25    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - nobullshit 30.03.10, 12:50    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - fettinia 30.03.10, 12:47    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - sylwia1607 30.03.10, 16:37    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - a74-7 31.03.10, 14:29    
Re: Dwie terriny - słodka i wytrawna - nobullshit 02.04.10, 02:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd