FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

babka drożdżowa

babka drożdżowa z przepisu
mojewypieki.blox.pl/2009/03/Wielkanocna-baba-drozdzowa-z-rodzynkami.html
cytuje:
Składniki:
3 - 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
6 żółtek, roztrzepanych
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
pół szklanki drobnego cukru
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
15 dag rodzynek
ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn).
Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko
zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również
wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć
ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjać, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą
manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszły dwie babki:
jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30
minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche.
Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z
niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z
cytryny lub wody.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) umieścić w maszynie do pieczenia wg kolejności:
płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta
('dough'). Nie zapomnieć, by po sygnale dźwiękowym wsypać rodzynki. Po wyrośnięciu
ciasta wyjąć je z maszyny, chwilę wyrobić, dalej postępować według powyższego
przepisu.


robilam w maszynie, pieknie wyrosło. moja modyfikacja to dodatek platkow migdalowych i
kurkumy (piekny zolty kolor w srodku). babka bardzo delikatna. polecam i dziekuje autorce
za przepis.


babka drożdżowa - dorottiss 03.04.10, 15:59    
Re: babka drożdżowa - fettinia 03.04.10, 18:21    
Re: babka drożdżowa - dorottiss 03.04.10, 22:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd