FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Alll Bomba owocowa
   alina.g.t   06.04.10, 09:04 zarchiwizowany
Rolada biszkoptowa:

85 gram mąki pszennej
136 gram cukru pudru
5 jaj
2 łyżki zimnej wody
15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców )
1/2 op. cukru waniliowego

Masa piankowa:

600 ml śmietanki kremówki ( 30%)
3 galaretki
750ml wody
1 puszkę brzoskwiń 480g) - pokroić w dużą kostkę
mogą być różne owoce bez pestek np. truskawki,( winogrono wypestkować)

Rolada

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne
czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka
, mąkę, delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać wodę.Wylać na blaszkę
wyłożoną papierem. Piec
w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na
kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie , delikatnie rozchylić
wyjąć serwetkę posmarować dżemem i zwinąć ponownie,
Schłodzić w lodówce
.

Rolada jest mała, grubość ciasta to ok 1 cm.

Roladę pokroić w cienkie plastry, wyłożyć miskę ( kilka plastrów
zostawić na spód)

Masa piankowa z owocami


Zagotować 750ml wody, wsypać galaretkę schłodzić.
Ubić kremówkę.Tężejącą galaretkę wlać do kremówki - mieszać robotem na niskich
obrotach.
Dodać przygotowane wcześniej owoce, wymieszać.
Masę piankową z owocami wyłożyć do miski, przykryć pozostałymi plastrami rolady.


Schłodzić w lodówce min. 3-4 godz.
Wyłożyć na talerz.
Posmarować glazurą.
Dekorować według uznania.

Glazura- 8 łyżek dżemu morelowego + 2 łyżki wody rozpuścić
w rondelku doprowadzić do wrzenia tak, aby była gładka
odstawić, aby zgęstniała.

Do glazury można dodać kilka kropel cytryny będzie
smaczniejsza.

Bombę podajemy dobrze schłodzoną.

Można ją robić w różnych wersjach smakowych. Najmniej atrakcyjnie wygląda z
wiśniami, które farbują piankę na sinoczerwony kolor.

  Re: Alll Bomba owocowa
   alina.g.t   06.04.10, 09:06 zarchiwizowany


  Re: Alll Bomba owocowa
   agma   06.04.10, 11:43 zarchiwizowany
Bardzo dekoracyjne ciasto!
--
Z piekarnika

  Re: Alll Bomba owocowa
   alina.g.t   06.04.10, 11:49 zarchiwizowany
Myślę, że jest nie tylko dekoracyjne ale też smaczne.
Na pewno nie jest bardzo słodkie.

  Re: Alll Bomba owocowa
   alinka_li   06.04.10, 14:34 zarchiwizowany
Piękna szarlota! Na pewno spróbuję ja zrobić.

Ps. "Alll" w tytule coś znaczy?

  Re: Alll Bomba owocowa
   sobo-tta   06.04.10, 16:05 zarchiwizowany
alinka_li napisała:

> Piękna szarlota! Na pewno spróbuję ja zrobić.
>
> Ps. "Alll" w tytule coś znaczy?


www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php?user=164493

  Re: Alll Bomba owocowa
   alinka_li   06.04.10, 16:22 zarchiwizowany
Acha! Dzięki:)

  Re: Alll Bomba owocowa
   bernadeta75   06.04.10, 19:40 zarchiwizowany
a jak wyciagnac taka gotowa bombe z miski?

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Alll Bomba owocowa
   elaola1   07.04.10, 16:50 zarchiwizowany
Ja robię podobną, ale ze świeżymi truskawkami-pycha. Miskę przed włożeniem
ciasta należy wyłożyć folią - taką przezroczystą.

  Re: Alll Bomba owocowa
   bernadeta75   07.04.10, 23:09 zarchiwizowany
hmm tutaj na zdjeciu nei widac zadnej folii, wiec robi sie z folia czy mozna bez?

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Alll Bomba owocowa
   daxter   08.04.10, 14:49 zarchiwizowany
bardzo atrakcyjnie i smacznie wyglada , mam podobny przepis troche wesje light
bo pianke robie jak ptasie mleczko na mleku skondensowanym light no jest troche
mniej kalorii:)

  Re: Alll Bomba owocowa
   alina.g.t   08.04.10, 15:45 zarchiwizowany
Ja żadną folią nie wykładam. Bardzo ważne by plastry rolady układać tak aby
zostawiać jak najmniej wolnej przestrzeni. Chociaż dla początkujących to całkiem
fajne rozwiązanie.
Bomba jest na tyle ciężka, że powinna wyjść bez problemu. Nigdy nie miałam z nią
kłopotu, chociaż inni mieli. Dlaczego?
1- wspomniana duża wolna przestrzeń między plastrami
2- galaretka wlana do bitej śmietany zbyt wcześnie. Masa traci wtedy nie tylko
na puszystości ale także wpływa wszędzie nawet pod plastry rolady.

  Re: Alll Bomba owocowa
   alina.g.t   03.05.10, 17:13 zarchiwizowany
Zrobiłam ją kolejny już raz. Tym razem inna dekoracja.

  Charlotte Royale
   bernadeta75   28.06.10, 22:29 zarchiwizowany
Zrobiłam bombe. Pycha. troche pogrzebałam w necie i okazało sie ze to ciasto ma
francuski rodowód i nazywane jest Charlotte Royale.

oto moja wersja na 2l miskę:
rolada truskawkowa niestety kupna bo bombę robiłam ja u kolezanki która miala zepsuty
piekarnik wiec nie ryzykowalam pieczenia własnej.
do tego 500 g twarogu zmielonego na sernik
truskawki (z czesci zrobiłam mus) czesc pokroilam na kawałki, reszta do ozdoby
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
10 łyżeczek żelatyny
200 g smietany kremówki

Śmietane ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam. Zelatyne rozpuscilam w
niewielkiej ilosci wody ciepłej i dodalam do mieszaniny sera. Wyspałam owoce, dodłam
smietane, wymieszałam i do miski. ciasto do lodowki na noc. nastepngo dnia
posmarowalam galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam
truskawami i smietaną ubita.
pieknie sie prezentuje na letnim stole i wcale nei jest trudna..
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Charlotte Royale
   alina.g.t   30.06.10, 08:02 zarchiwizowany
Wersji może być więcej. To moja ostatnia. Bez rolady, ale z podwójnym biszkoptem
na spodzie.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd