FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   17.04.10, 11:28 zarchiwizowany
Trzymałam ten wątek w ulubionych już dość długo
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84760189,84760189.html
Na moim ulubionym blogu znalazłam dodatkową zachętę
mojewypieki.blox.pl/2009/08/Szarlotka-z-bita-smietana.html
W koncu zrobiłam. Przepis ciut zmodyfikowałam.
Biszkopt wg przepisu Doroty (genialny, robiłam już wielokrotnie, uwielbiam rzucać
ciastem:))
Masa jabłkowa -Udusiłam 1kg jabłek, dodałam 70g cukru, zmiksowałam, dodałam olejek
cytrynowy.
Bita śmietana wg przepisu od znajomego cukiernika + odrobina cynamonu
Na wierzch doskonała polewa wg przepisu Midwaay.
Ciasto "uszlachetniłam" nasączając biszkopt pigwówką, mmm.. polecam.
Niestety trochę się pospieszyłam i za ciepły mus wylałam na biszkopt, wsiąkło trochę w
ciasto, ale trudno.

Bita śmietana
- 0,5l śmietanki 30-36%,
- 60g cukru - w zależności od upodobania / doznań...,
- 5g żelatyny - zalać letnią wodą + - 15ml

Śmietankę podgrzać do temp. 80 C dodać cukier, żelatynę i dobrze wymieszać / do
rozpuszczenia. Po schłodzeniu wstawić do zamrażarki. 3-4h przed ubiciem wyjąć z
zamrażarki - ubijać na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania można dodać aromat
(ewentualnie z cukrem - cukier waniliowy).

Polecam, zwłaszcza w upalny dzień. Orzeźwiające, słodkie, z odrobiną kakaowej goryczki



  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   kabushka   17.04.10, 13:21 zarchiwizowany
Wyglada bardzo zachecajaco... :-)
Ciekawa sprawa z ta bita smietana, nigdy tak nie robilam; generalnie jestem malo "smietanowa".
Te zmrozenie smietany przed ubiciem daje... no wlasnie, co? Jesli zrobilabym wszystko podobnie,
pomijajac tylko ten etap, wyszloby inaczej? Pytam calkiem powaznie, bez zadnej ukrytej
zlosliwosci.
A na ta szarlotke chyba sie skusze, tym bardziej ze na dzisiaj upieklam ciasto z rabarbarem
posilkujac sie takze przepisem z blogu Dorotus...

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   inaa1   17.04.10, 13:42 zarchiwizowany
lubię szarlotki.

a cynamon dodajesz do bitej śmietany, czy do polewy/

też intryguje mnie wstawienie śmietany do zamrażarki. na jak długo?

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
Podgórze
drapieżnekociaki

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   17.04.10, 13:51 zarchiwizowany
cynamonu dodałam do śmietany.
Co powoduje mrożenie nie mam pojęcia, może dla wygody tak się robi, bo można
rozmrażać tylko odpowiednie ilości (poporcjowane). Zrobiłam tak pierwszy raz w celach
eksperymentalnych. Szczerze mówiąc trochę mnie denerwowało to ubijanie na wolnych
obrotach (ponoć konieczne), bo trwało aż 25 minut. W smaku jest inna, bardziej jakieś
ptasie mleczko przypomina. Kroi się doskonale. Nie wiem czy to przyczyna
podgrzewania, żelatyny, czy mrożenia.

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   jo_lasi   17.04.10, 20:59 zarchiwizowany
pytanie zw. z mrożeniem śmietanki: jak długo ma być w zamrażarce, 5 min cz 5
godz, a może całą noc i czy to ma znaczenie?

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   17.04.10, 21:18 zarchiwizowany
hm, sama nie wiem. Kolega mowi, że robi tak żeby zawsze mieć śmietanę pod ręką. Ja
trzymałam dwa dni, bo akurat tak mi wyszło. 5 minut to za mało. Śmietanę ubijamy
bardzo zimną, a ona wcześniej jest gotowana. Sądzę, że najkrócej to tyle, ile potrzeba
na doprowadzenie do odpowiedniej temperatury do ubijania. Dopytać dokładnie mogę
dopiero w poniedziałek, teraz sobie gdybam:)

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   an-der   17.04.10, 22:47 zarchiwizowany
a jaki to jest genialny przepis Doroty na biszkopt?


  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   kabushka   18.04.10, 07:08 zarchiwizowany
Pozwalam sobie skopiowac z linku podanego wyzej. :-)

"Składniki na biszkopt (zmienione proporcje tego biszkoptu):
2 jajka
1/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i
delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie
smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC
około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.
Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić."

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   amica11   21.04.10, 14:17 zarchiwizowany
Smietana wg Twojego przepisu mrozi się. Jestem ciekawa jak to wyjdzie. Nie podobało mi
się to, gdy smietana się chłodziła na wierzchu zbierał się tłuszcz. Czy te kluski się rozbiją
podczas ubijania?

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   21.04.10, 15:26 zarchiwizowany
Też mi się ten kożuch nie podobał. Kazali nie zdejmować. Wmieszał się później

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   daxter   21.04.10, 20:29 zarchiwizowany
A ja ma pytanie o co chodzi z tym , rzucaniem biszkoptu na podłogę ? czy wy
lubicie zakalec?, jest to dla mnie niezrozumiałe bo ja z biszkoptem obchodze sie
delikatnie i takie tąpniecie może mu tylko zaszkodzić .pozdrawiam:)

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   21.04.10, 20:55 zarchiwizowany
no właśnie nic mu nie szkodzi, a nawet wręcz przeciwnie. Jest idealnie równy, nie ma
górki na środku. Jest też idealnie napowietrzony, znaczy wszystkie pęcherzyki
powietrza są równe. Tez kiedyś się z biszkoptami cackałam. Nie wolno było tupać,
trzaskać drzwiami, no i przeciągu robic też zabraniałam. Studziłam do góry nogami.
Okazało się, że nie ma takiej potrzeby. Poza tym w tym akurat przepisie jest dodatek
mąki ziemniaczanej, ja wcześniej piekłam z tortowej. Albo rzut, albo właśnie ta mąka
decydują o tym, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i delikatne.

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   daxter   21.04.10, 20:59 zarchiwizowany
no to musze spróbować bo ciasto wyglada zachecająco:) no i lubie szarlotki
wszelkiego rodzaju :)człowiek całe zycie sie uczy :)

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   edyta95   21.04.10, 21:13 zarchiwizowany
też w to nie wierzyłam. Pierwszy raz upiekłam z połowy porcji, tylko po to żeby rzucić:)

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   hooda   24.04.10, 09:23 zarchiwizowany
zrobilam wczoraj bo chodzila za mna ta szarlotka od kilku dni. to ciasto jest ZNAKOMITE!
Uwielbiam takie slodko kwasne polaczenia i ciasto faktycznie jest lekkie. Ja swoje troche
zmienilam bo nie mialam zelatyny i dodalam galaretki porzeczkowe do musu. Jak mi sie
uda ladnie ukroic do dodam zdjecie.


  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   katarzyna_sar   25.04.10, 20:27 zarchiwizowany
Bardzo fajnie wygląda ta szarlotka:-) Ja ostatnio zrobiłam taką zwykłą, choć do
takiej z bitą śmietaną też się przymierzam, na pewno zrobię, pozdrawiam:-)
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   sylwia1607   25.04.10, 22:29 zarchiwizowany
Moja tesciowa robi takie ciasto tylko na gorze nie ma zadnej polewy a jest
posypane cynamonem i tu w Niemczech nazywa sie ono Szwedzki tort jablkowy,
bardzo lubie je za to kwaskowate polaczenie jablek i delikatny smak smietany.

  Re: Szarlotka z bitą śmietaną
   fettinia   26.04.10, 10:46 zarchiwizowany
Mmm-wyglada troche wuzetkowato:)Wyobrazam sobie jak smakuje:)
--
no i jeszcze Pinezka
Kuchenne Pogaduszki

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd