FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Cygański bigos
   bernadeta75   20.04.10, 23:44 zarchiwizowany
Wczoraj kolezanka z pracy opowiedziala mi ze jadła u znajomych cygański bigos i ze poza
nazwa z naszym bigosem to on nie ma nic wspolnego.. samej potrawy nie umiała mi
opisac poza kilkoma składnikami i ze sa w nim ogórki konserwowe.. wiedziona
ciekawoscia zaczełam szperac po necie i znalazłam taki przepis ktory najbardziej mi
odpowiadal i do ktorego składniki były w domu.. tutaj link a pod spodem przepis z moimi
lekkimi zmianami:
kuchniana5.blox.pl/2010/04/Bigos-cyganski.html

Składniki na klopsiki:
0,5 kg mielonego (u mnie z szynki)
1 cebula
sól, pieprz
2 żółtka (ja dałam 1 plus 1 jajko)
dołozyłam 2 łyzki bułki tartej
olej do smażenia

Składniki na bigos:
150g pieczarek
2 cebule
1 papryka swieża (lub kilka ze słoika papryki konserwowej)
kilka ogórków konserwowych
2 łyżki wody z ogórków (do zakwaszenia sosu)
400ml pomidorowej passaty (mozna dac przecier, koncentrat lub keczup)
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
sól, pieprz
chili w proszku

Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone
wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Formować małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.

Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej -
odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko
podsmażyć.

Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą,
pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać
passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.

Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu.
Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?


--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Cygański bigos
   issys   21.04.10, 08:44 zarchiwizowany
właśnie widziałam ten przepis też i mam coraz większą na niego ochotę..;):)
Zdjęcia bardzo bardzo apetyczne;)
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

  Re: Cygański bigos
   pani.serwusowa   21.04.10, 11:19 zarchiwizowany
Bardzo lubie takie dania. Pewnie zrobie troche po swojemu, ale podoba mi sie
pomysl kopsikow duszonych z papryka i ogorkami. Na Dukania jadalam podobnie. ;)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Cygański bigos
   buttergirl   21.04.10, 11:35 zarchiwizowany
Cygański bo "oszukany" (klopsiki z mielonego zamiast całych kawałków mięsa)
oraz z powodu papryki i kwaśnego smaku. Coś kwaśnego z mięsem? Bigos. ;)
Wszystko co z papryką jest cygańskie, meksykańskie lub hiszpańskie, tak jak
wszystko co z oregano jest po włosku a z ananasem po hawajsku. ;)

W jakiejś książce z lat 70-80-tych był przepis na hiszpański bigos. Składniki
podobne do naszych ale dodawało się kawałki czerwonej papryki i fasolę.

A przepis do wykorzystania. Lubię takie jednogarnkowe breje.

  Re: Cygański bigos
   linn_linn   21.04.10, 12:40 zarchiwizowany
Ja pojde na jeszcze wieksza latwizne i zrobie pulpeciki z surowych kielbasek.
Przepis bardzo mi sie podoba, a zdjecia sa swietne.

  Re: Cygański bigos
   363636r   21.04.10, 15:57 zarchiwizowany
Musi być dobre :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Cygański bigos
   marnaz   21.04.10, 16:39 zarchiwizowany
To mi się podoba! Do zrobienia, na pewno, to moje smaki.

  Re: Cygański bigos
   queenbee   25.04.10, 21:31 zarchiwizowany
Skorzystałam z przepisu i danie jest jak najbardziej ok. Bez rewelacji, ale ok.
Niepokoi mnie jednak jedna rzecz. Cytuję:
"Na koniec dodać passate (lub przecier, koncetrat, keczup)"
???
Passata czy przecier pomidorowy (w zasadzie to to samo) - oczywiście. Ale czy
sugerujesz, że zamiast tego można dodać do dania 400 ml KECZUPU? albo
KONCENTRATU? Przecież to byłoby niezjadliwe. Koncentrat rozcieńczony dużą ilością
wody w ostateczności by obleciał, ale ten keczup?


  Re: Cygański bigos
   pani.serwusowa   25.04.10, 21:58 zarchiwizowany
Skoro Cie niepokoi, to zrob po swojemu. Ja zrobilam, zainspirowana pomyslem i
wyszlo cos pysznego.

Cebule przesmazylam na malej ilosci oliwy, dodalam surowe klopsiki z indyka z
chili i oregano, jak nie byly juz surowe na zewnatrz, to dodałam czosnek,
papryki kolorowe, 2 puszki pomidorow, wiecej chili, pieprzu i dusilam 15 minut,
nastepnie dodalam pieczarki pokrojone w cwiartki i po 5 minutach ogorki
konserwowe. Wyszło pyszne i nie za tluste - wydawalo mi sie, ze takie moze byc,
jesli wszystko bedzie sie smazyc osobno, no i uzylam chudego miesa.

Dzieki, Bernadeto za pokazanie tego przepisu. :)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Cygański bigos
   queenbee   25.04.10, 22:15 zarchiwizowany
Autorka wątku podała przepis, w którym wytknęłam pewne, miom zdaniem,
niedociągnięcie. Problem polega na tym , droga pani.serwusowo, że nie każda z
użytowniczek Galerii Potraw jest wytrawną panią kuchni, która posłuży się przepisem
jako źródłem inspiracji i stworzy pyszne danie, kierując się się swoim doświadczeniem i
wyczuciem, jak ty. Galerię odwiedzają również początkujące kucharki i kucharze, którzy
po prostu krok za krokiem śledzą podany przepis. I dodadzą do rzeczonego dania np.
400 ml keczupu. Jeśli to komuś smakuje, ok. Ale ja miałam ochotę wyrazić swoje
obiekcje.
Na Boga, czy obowiązkiem na tym forum jest chwalenie każdego przepisu? Nie można
sobie pozwolić na małą krytykę bez narażania się na uszczypliwe uwagi?

  Re: Cygański bigos
   pani.serwusowa   25.04.10, 22:21 zarchiwizowany
Oczywiscie, masz racje. Dlatego napisalam, jak ja zrobilam, aby ktos kto za
ketchupem nie przepada, albo nie potrafi inspirowac sie luzno przepisem, mogl
poznac inna strone tego dania. Bo moim zdaniem warto. Chyba zle odczytalas moj
poprzedni post.

--
Zmysły w kuchni

  Re: Cygański bigos
   pani.serwusowa   25.04.10, 22:22 zarchiwizowany
Za szybko wyslalam.

Nie krytykowalam Cie za to, ze podwazasz oryginalny przepis, bo sama go przeciez
podwazylam. :) I nigdzie nie pisalam uszczypliwie do Ciebie, ze nie wolno
krytykowac, a trzeba tylko chwalic.

Luzno, nie? ;)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Cygański bigos
   queenbee   25.04.10, 22:34 zarchiwizowany
Ok, to sprawa wyjaśniona. Pozdrawiam serdecznie.

  Re: Cygański bigos
   bernadeta75   25.04.10, 22:40 zarchiwizowany
odpowiem po kolei, przepraszam ze tak pozno i ze wyreczyła mnie serwusowa: przepis
jest autorstwa katarzyny_sar. ja tylko go w większosci przepisalam z moimi małymi
zmianami. w oryginale autorka napisala o dodaniu 400ml keczupu co mnie jakos nie
przekonało bo keczup dla mnie to dodatek do kanapek kiełbaski czy pizzy a nie glowny
składnik sosu dlatego zastapilam go passata (ktorej mam nadmiar w szafce) bo jak dla
mnie jest fajnym rozwiazaniem jako gotowy sos pomidorowy. natomiast przecier czy
koncentrat uznałam za zbyt gesty i tak musialabym go rozcieńczyc woda zeby powstał
sos. stad ta roznica.

serwusowa ciesze sie ze smakowało;)

--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Cygański bigos
   pani.serwusowa   26.04.10, 10:24 zarchiwizowany
@ Queenbee, to fajnie, ze doszlysmy do porozumienia. :) Pozdrawiam rowniez.

@ Bernadeto, bardzo fajny ten pomysl, choc wykonanie do konca mnie nie
przekonalo i czesc skladnikow, to sie skusilam na zrobienie po swojemu.
Zamrozilam czesc, bo wyszlo tego sporo, mam nadzieje, ze bedzie OK po rozmrozeniu.
--
Zmysły w kuchni

  Re: zdecydowanie do zrobienia! nt
   rozyczko   25.04.10, 23:24 zarchiwizowany


  Re: Cygański bigos
   sylwia1607   25.04.10, 23:32 zarchiwizowany
Fajny ten "bigos", trzeba zrobic.

  Re: Cygański bigos
   katarzyna_sar   26.04.10, 09:51 zarchiwizowany
Ja do tego bigosu dodaję mały słoiczek keczupu, pozdrawiam:-)
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

  Re: Cygański bigos
   minor_swing   20.06.10, 13:36 zarchiwizowany
zrobiłam dzisiaj.podobnie jak pani serwusowa,najpierw podsmażyłam czerwone
cebule,pokrojone w półkrążki,dodałam i obsmażyłam klopsiki.następnie wrzuciłam
pokrojoną paprykę i puszkę pomidorów.poddusiłam,dodałam pieczarki i chwilę potem
ogórasy.moją modyfikacją było dodanie czerwonego wina bo stało takie smutne w
lodówce ,nikt go nie chciał pić.sól,pieprz,sporo słodkiej papryki i kilka
szczypt chili oraz kilka łych zalewy z ogórków.
bardzo dobre :)

  Re: Cygański bigos
   ancyk.62   20.06.10, 17:23 zarchiwizowany
Dziwne...zawsze wydawało mi się ,że podstawowym składnmikiem bigosu jest KAPUCHA
Tymczasem czytam i czytam i nie widzę jej...to na pewno bigos???Skad ta nazwa???

  Re: Cygański bigos
   rozyczko   20.06.10, 17:44 zarchiwizowany
- oszukany - "ocyganiony" bigos BEZ kapusty :)

  Re: Cygański bigos
   issys   01.11.10, 19:00 zarchiwizowany
od dawna miałam chęć na niego i w końcu zrobiłam. Ja dodałam mały koncentrat
pomidorowy i dla rozrzedzenia sosu dodałam wodę. Na drugi dzień kiedy smaki się
porządnie "przegryzły" jest jeszcze smaczniejszy....;)
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd