FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Szarlotka

Składniki na ciasto:

70 dkg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła lub margaryny
1 proszek do pieczenia
5 jajek
1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek
2 cukry waniliowe
pół szklanki cukru kryształu
cynamon (opcjonalnie)

Lukier cytrynowy:

25 dkg cukru pudru
4 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Masło lub margarynę posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia. Cukier, cukier
waniliowy roztrzepać z jajkami, połączyć z mąką, wyrobić ciasto i podzielić na
2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić na plastry. Dodać
cukier kryształ i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi można
dodać, także cynamon. Smażyć około 20 minut, ciągle mieszając, przestudzić.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną cześć ciasta,
przykrywając dno i boki blachy, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę jabłkową,
przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem.

Piec około 1 godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 180 stopni C.

Placek można polukrować. Cukier puder wysypać na miskę, dodać gorącą wodę i
sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać więcej
cukru pudru - jeśli za gęsty dolać wody.

Smacznego:-)
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

Szarlotka - katarzyna_sar 25.04.10, 17:14    
Re: Szarlotka - dorka77 26.04.10, 00:02    
Re: Szarlotka - ewak224 26.04.10, 07:35    
Re: Szarlotka - tralalumpek 26.04.10, 07:48    
Re: Szarlotka - katarzyna_sar 26.04.10, 08:20    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd