FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

z malinową polewą...

ciasto czekoladowo-migdałowe z malinową polewą.

Ciasto czekoladowe
Skład
200g ciemnej czekolady
250g margaryny (odjąć łyżkę z tej ilości do wysmarowania formy)
200g migdałów
Szklanka cukru
Szklanka mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
Bułka tarta do wysypania formy

Polewa
Skład
250g białej czekolady, łyżka stołowa cukru, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 50
ml syropu malinowego, 2-3 łyżki malin z syropu (użyłam lidlowych malin w syropie).

Wykonanie:
stopić czekoladę z margaryną w kąpieli wodnej. żółtka utrzeć z cukrem, dodać
ostudzoną czekoladę, resztę składników, na koniec pianę z białek. wlać do
formy (średnica ok. 20-28 cm) wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką. piec
ok. 1h w temperaturze 180 stopni.

polewa: zagotować śmietankę z cukrem, syropem i malinami. gotować do
wyparowania około połowy płynu. dodać czekoladę, rozpuścić. lekko ostudzić,
polać ciasto.

inspiracją do polewy był przepis Dorotus:
mojewypieki.blox.pl/2009/09/Malinowe-trufelki.html

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
Podgórze
drapieżnekociaki
krakowskierowery

z malinową polewą... - inaa1 25.04.10, 19:46    
Re: z malinową polewą... - inaa1 25.04.10, 19:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd