FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kurczak na butelce
   katarzyna_sar   26.04.10, 19:32 zarchiwizowany
Składniki:

duży kurczak
3-5 ząbków czosnku (według uznania)
olej
ocet
bazylia
przyprawa do mięsa Knoor (czerwona)
sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować kurczaka, umyć go, oczyścić. Następnie posypać kurczaka przyprawą
Delikat, doprawić solą i pieprzem według uznania. Obrać czosnek, zetrzeć na
drobnej tarce, natrzeć kurczaka. Bazylię umyć, posiekać, natrzeć kurczaka. Na
koniec polać mięso olejem i octem, wymieszać. Przykryć kurczaka folią i włożyć
na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso naszło przyprawami.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować butelkę, najlepiej od soku
Kubuś albo litrowy słoik. Na blachę i do słoika wlać wodę. Nadziać kurczaka na
butelkę, ustawić delikatnie w piekarniku. Piec godzinę.

Smacznego:-)
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

  Re: Kurczak na butelce
   ancyk.62   26.04.10, 21:41 zarchiwizowany
Proponuję małą...acz wielce istotną modyfikację....kurczaka najlepiej nadziać na butelkę
wypełnioną w 1/2 piwem.....super smaczek...pychota !!!

  Re: Kurczak na butelce
   buttergirl   26.04.10, 21:52 zarchiwizowany
katarzyna_sar napisała:

> Składniki:
> przyprawa do mięsa Knoor (czerwona)

> Wykonanie:
Następnie posypać kurczaka przyprawą
> Delikat, doprawić solą i pieprzem według uznania.

Knur zmienił się w Delikata? ;)
Poczytaj składniki tych mieszanek, można je zrobić samemu, taniej i zdrowiej.
A kurczak znany i lubiany ale faktycznie najczęściej robiony na butelce z piwem
lub na puszce z piwem. Alkohol zastępuje ocet.

  Re: Kurczak na butelce
   bernadeta75   26.04.10, 21:57 zarchiwizowany
ja robie na butelce od piwa i najlepiej własnie wypelnionej piwem ewentualnie puszce z
piwem. a kurczaka po nadzianu z zewnątarz skóre nakłuwam widelcem zeby para z piwa
mogla sie wydobywac i skraplac i polewac kurczaka z wierzchu, dzieki czemu nie jest
suchy z zewnatrz.
--
"Gdybym nie mógł jeść to bym k***a umarł" Tony Soprano

  Re: Kurczak na butelce
   katarzyna_sar   27.04.10, 07:27 zarchiwizowany
Ogólnie mogę powiedzieć, że moja propozycja kurczaka na butelce jest naprawdę
bardzo dobra. Kurczak jest soczysty i chrupiący. Kurczaka na piwie nie robiłam, ale myślę
że warto zrobic, dlatego dziękuję za nowy przepis, pozdrawiam.
--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

  Re: Kurczak na butelce
   cipcipkurka   27.04.10, 10:59 zarchiwizowany
Wymiękłam. Ten kurczak wygląda, jakby chciał już sobie pójść :-/ To znaczy nie wątpię, że
jest pyszny, ale widok dość niesmaczny.

Tak, tak, wiem, hipokryzja się kłania.
--
life is...

  Re: Kurczak na butelce
   363636r   27.04.10, 12:34 zarchiwizowany
Moja mama też piekła w ten sposób :). Używała butelki od śmietany ( była kiedyś
śmietana w szklanych wymiennych butelkach, chyba 0,33l - ale wtedy to była
śmietana! ) i wlewała do niej wody, która miała parując nawilżać jeszcze kurę
od środka. Moja szwagierka zaś piekąc gęś zawsze wkłada jej butelkę w zadek,
twierdzi, że dużo lepiej się wtedy piecze od środka.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Kurczak na butelce
   katarzyna_sar   27.04.10, 12:56 zarchiwizowany
Zgadza się, kurczak jest bardziej soczysty i miękki niż tradycyjny, mi się podoba i
smakuje rewelacyjnie:-)

--
Kasia

www.kuchniana5.blox.pl

  Re: Kurczak na butelce
   zeberr   27.04.10, 16:52 zarchiwizowany
Magda Gessler to robiła niedawno w swoim programie, właśnie na piwie. Wyglądało
smakowicie, a zwało się chyba "Kurczak generał" :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd